Mikro robotlar minik pille damardan girecek

Giriş: 26.09.2016 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

3D baskı ve nano teknoloji ile birlikte ilerleyen tıp teknolojisi, son yıllarda iki alanda büyük ilerleme kaydetti. Hastaya özgü tasarımı mümkün kılan 3D baskı, kişiye mahsus tıbbi cihaz ve protez üretimine imkân tanıdı.Nano teknoloji ise çok küçük boyutlarda ilaç veya robotlar üzerinde çalışılmasına olanak sağladı. Damarların içinde dolaşan, kanserli bölgeye gelerek burayı tedavi eden minik robotlar, son yıllardaki çalışmalar ile bir bilim-kurgu öğesi olmaktan çıkıp gerçekleşmeye yaklaştılar. Bu alanda bir haber de Carnegie Mellon Üniversitesi’nden geldi. İnsan vücuduna hiç zarar vermeyen minik bir pil üretildi.

ENERJİ KAPASİTESİ

Her ne kadar vücudumuzda dolaşan ve ameliyata gerek bırakmadan gerekli operasyonu yapmaya yarayan minik robotlar fikri çok cazip olsa da, bu robotların insan bedenine hiç zarar vermemesi gerekiyor. Bundan kesin olarak emin olmadan böyle bir tedavinin başlayamayacağı kesin. İşte bu hedefe odaklanan bir araştırma grubu, zehirli madde içermeyen küçük cihazlar için gerekli enerjiyi üretme kapasitesine sahip bir pil geliştirdi.

MELANİN PİGMENTLERDEN YAPILDI

Araştırma ekibinin başında bulunan Christopher Bettinger, halihazırda sindirilebilen medikal cihazların toksik maddeler içerdiğini ve vücutta sıkışıp kalması durumunda tehlike arz ettiğini belirtiyor. Kendilerinin bu pili melanin pigmentlerinden yararlanarak ürettiklerini, bu maddenin ise deri, saç ve gözlerde bulunan zararsız bir madde olduğunu söylüyor. Melaninden ürettikleri pil projesini piyasaya taşıyabilmek için ortak arayan araştırma ekibi aynı zamanda yenilebilen piller üzerinde de çalışma yürütüyor.