3D baskı, üretimde bir devrim yarattı ancak 3D metal nesneleri oda sıcaklığında tek bir adımda basmak hâlâ çok sınırlı ölçülerde yapılabiliyor.


 

Oysa bu, seri bir hal alırsa çok çeşitli elektronik bileşen ve cihaz üretmenin kapısını açabilir. North Carolina Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları bu tür öğeleri oda sıcaklığında basmak için yeni bir malzeme geliştirdi. Söz konusu malzemenin gelişimi, suda asılı duran bakır mikropartiküllerinden oluşan bir çözeltiyle başlıyor. İçine ötektik galyum indiyum alaşımı olarak bilinen başka bir metalin mikropartikülleri ve hidroklorik asit ekleniyor. Ardından suyun pH’ını 1.0’a ayarlayarak elde edilen karışımdan oksitleri uzaklaştırarak onu geçici olarak sıvı metal durumuna dönüştürüyor. Karışımı toplamak için metilselüloz da ekliyorlar.

 

VİSKOZ JEL

 

Ortaya çıkan viskoz jel, sıradan bir 3D yazıcının ağzından oda sıcaklığında metal basılmasını sağlıyor. Bitmiş nesne aynı sıcaklıkta kurumaya bırakıldığında, su ve hidroklorik asit buharlaşıyor. Nihai sonuç, yüzde 97.5’e kadar metal olan (kalanı metilselüloz) sert, yüksek düzeyde elektrik iletkenliğine sahip üç boyutlu bir nesne oluyor.

 

Araştırmayla ilgili bir makale yakın zamanda Matter dergisinde yayınlandı ve geliştirilen sıvıyla basılan bir örümceğin videosu paylaşıldı. 

 

14 Ağustos 2023 Pazartesi