tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Türkiye’de toplam 2 milyon 47 bin 98 ticari işletme bulunuyor. Bunların kayıtları ise 11 yıldır elektronik ortamda tutuluyor. 2010 yılından beri devrede olan ve 1 milyon 488 bin kullanıcısı bulunan Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS), 2017 ve 2020’deki güncellemelerle daha sade ve kolay kullanılır hale geldi. Ayrıca kayıtlı bir sistemin ticari süreçlere dahil olması için 2020 yılının son ayında Resmi Gazete’de yayımlanan ve Nisan 2021’de devreye giren Hamiline Pay Kayıt Sistemi (HPKS) zorunlu hale geldi. Böylece kayıt dışılığın da önüne geçilecek.

İTO’NUN GÜNDEMİNDE

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ticaret Sicili ve MERSİS’te yapılan son güncellemelere ilişkin bölümlerden oluşacak webinar serisinin ilkini düzenledi. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın açılış konuşmasıyla başladı.

VERİMLİ VE GÜVENLİ

Dijitalleşmenin firmalar için nasıl zorunlu hale geldiyse, kamu için de iş süreçlerini hızlandırmak ve dataları daha güvenli saklamak için önemli olduğunu vurgulayan Taş, “MERSİS ile bu sürecin daha güvenli ve daha verimli bir çözüm olacağını gördük. Kitle imha silahlarının önlenmesi için yapılan bu düzenlemenin, ülke huzuru ve dünya barışı için örnek teşkil etmesi gerekiyor” dedi.

YÜZDE 30’U İTO ÜYESİ

Seminerin moderatörlüğünü yapan İTO Meclis Üyesi Noman Sağ, 6102 sayılı TTK’nın ticaret için yeni bir başlangıç olduğunu söyledi. Sağ, şöyle konuştu: “55 yıllık bir sistem son bularak yeni bir sayfa açıldı. Biz her gün bu sistemi bir oyuncak gibi kurcalamalıyız. Her dakika öğrenmeye açık olmamız gerekiyor. Burada artık işlemlerimizi en hızlı şekilde halledeceğiz. Ayrıca, bu sistemdeki kullanıcıların yüzde 30’unu İTO üyeleri oluşturuyor.”

BİLGİ HAVUZU

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Can Balak, elektronik ortamda tutulan kayıtlar ile hem data havuzunun sağlamlaşacağını hem iş yapma kolaylığının artacağını belirtti.

Balak, sistemin işleyişi hakkında şu bilgileri paylaştı: “Hamiline yazılı pay senedi bastırılmadan önce, senede ilişkin bazı bilgiler ile hamiline yazılı pay sahibinin kimliğine dair bilgiler MKK’ya bildirilerek HPKS’ye kaydedilecek. Bu kayıtla birlikte HPKS hamiline yazılı pay senedi, firmayla ve senedin malikiyle eşlenerek bir numara altında sahibin adına işlenecek. Bu bildirim sonrasında firma yetkilileri, kararın tescil ve ilanı için ticaret sicili müdürlüğüne başvuracak.”

PAY SENEDİ OLAN NE YAPACAK?

Elinde hamiline yazılı pay senedi olanların ise 31 Aralık 2021 tarihine kadar bu senetleri HPKS’ye kaydettirmeleri gerektiğini vurgulayan Balak, “Firma yönetim kurulunun, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, senedi ve sahibinin bilgilerini kaydettirmeden önce MKK’ya bildirim yapması gerekir. Böylelikle firma ortaklarında her adım kayıt altına alınmış olacak. Payı devreden ve devir alan tarafın gerekli belgeleri vermemesi ve sisteme kaydedilmemesi durumunda firma yetkilisi 5 bin TL ceza yanı sıra hukuki yaptırımlar ve hak mahrumiyetleriyle karşı karşıya kalacak” diye konuştu.

PAY SENEDİ KAYIT AŞAMALARI

* Kayıtlar elektronik ortamda oluşturulur. HPKS giriş linki: https://hpks.mkk.com.tr
* MERSİS sisteminde kayıtlı olan firma temsilcileri tarafından HPKS’de kayıtlar oluşturulur.
* Temsilciler e-Devlet sistemi üzerinden şifreleri ile giriş yapar.
* Firma temsilcisinin kimlik bilgisi ile MERSİS’teki firma temsilci bilgileri kontrol edilir.
* Firmaların hamiline pay bilgisi MERSİS’te kayıtlı değilse HPKS’ye giriş yapılamaz. Hamiline pay bilgisi güncel değilse firmalar, Ticaret Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak güncel hamiline pay bilgilerini MERSİS’e kaydettirmeli.
* İlgili dosyalar, ‘Pay Bildirimi’ sekmesi altından dosya yükle ibaresine taşınarak yüklenir.

MERSİS’İN YENİLENEN MODÜLLERİ

İTO’nun üyelerini bilgilendirmek için düzenlediği seminerde Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nde (MERSİS) yapılan değişiklikler de tanıtıldı. MERSİS’in yenilenen 10 modülünden üçü hakkında bilgi verildi. Bu modüller hakkında paylaşılanlar şöyle oldu:

GENEL KURUL MODÜLÜ

Anonim şirketlerin genel kurul toplantılarında bulundurulacak bakanlık temsilcisi talebiyle ilgili başvuru işlemleri, e-imza kullanılarak mersis.gtb.gov.tr adresinden yapılabiliyor. ‘Bakanlık Temsilcisi Talebi’ alanından yapılacak başvurular kısmında yönetim kuruluna bakanlık yetkilisinin gerekip gerekmediğinin de önceden belirlenmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde fiziki evrak teslimi de yapılmayacak.

YÖNETİM KURULU MODÜLÜ

Elektronik Yönetim Kurulu Sistemi (e-YKS), anonim şirketlerin yönetim kurulu toplantılarının ve diğer sermaye firmalarının müdürlerinin toplantılarının elektronik ortamda hukuken geçerli olarak yapılabileceği bir bilişim sistemi. Bu modülle birlikte, yönetim kurulu üyelerinden herhangi birinin MERSİS üzerinden hazırlayacağı karar taslağını e-imza ile imzalayıp diğer üyelerin görüşüne sunabilmesi, diğer üyelerin de sisteme girerek, e-imza ile karar üzerindeki görüşlerini somutlaştırabilmesi ile yönetim kurulu kararı alınabilecek. Bu sistem, sadece oy kullanılan bir sistem değil, firmanın tüm işlemlerinin tek bir noktadan görülebileceği bir sistem haline getirildi.

RANDEVU MODÜLÜ

Randevu sistemi artık MERSİS’ten yapılıyor. İTO’daki randevularınız için saat 16.00’ya kadar yapılan başvurularda, dilediğiniz saatte randevu alabiliyorsunuz. Saat 16.00’dan sonraki randevular ise bir sonraki güne kalıyor. Randevu saatini 10 dakika geciktirenlerin randevuları iptal ediliyor ve yeniden randevu talebi oluşturması gerekiyor.

MERSİS’TEKİ KAYIT SAYISI

* 1 milyon 488 bin kullanıcı
* 4 milyonu aşkın işlem
* 41 kurumla veri paylaşımı
* 159 bin anonim şirket
* 961 bin limited şirket
* 11 bin kolektif şirket
* 1.921 komandit şirket
* 31 bin kooperatif
* 660 bin ticari işletme
* 222 bin 476 şube
* Toplam 2 milyon 47 bin 98 işletme

Kaynak: Ticaret Bakanlığı

13 Eylül 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem