HABER: OSMAN KUVVET
Türk Patent ve Marka Kurumu’na 2023’te 8 bin 663 yerli patent, 7 bin 770 yabancı patent başvurusu yapıldı. Bu yılın ilk 11 ayına göre yerli patent başvuru sayısında yüzde 10’luk artış görüldü. Patentli ürün, hizmet ve teknoloji elde edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının verimliliği konusunda da önemli bir gösterge olarak kabul ediliyor. Bu gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin düzenlediği ‘Marka ve Patent Vekilleri Toplantısı’nda ele alındı. Toplantı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün başkanlığında, Cemile Sultan Korusu Tesisleri’nde gerçekleştirildi.
SINAİ MÜLKİYET HAKLARI
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, ülkenin fikri sermayesinin artırılmasının ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesinin, istikrarlı ekonomik büyüme ve kalkınma hedeflerinin anahtar bileşeni olduğunu belirtti. Sürdürülebilir ve global markalar oluşturma vizyonuna dikkat çeken Üstün, “Sınai mülkiyet hakları alanında, Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru ve tescil yaptırılması, markanın değerinin ve haklarının korunması bakımından önem arz ediyor. Sınai mülkiyet haklarına ilişkin hizmetleri kaliteli, etkin ve hızlı bir biçimde yürütmek, bu alanda sağlıklı ve güvenilir bir danışmanlık hizmeti almak, son derece mühim. Bu bağlamda patent ve marka vekilliği, bu ekosistemin önemli unsurlarından biri” dedi.
Marka ve patent vekilliği hususunda belirli fiyatlandırmanın olmadığını belirten İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Kemal Yamankaradeniz ise “Referans fiyat konusunda çalışma yürütüyoruz. Tarife standardı olmadığı için sektör güven kaybediyor” diye konuştu.
TASARIMDA AVRUPA BİRİNCİSİ
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak da yaptığı sunumda, katma değerli ve yerli üretimi güçlendirmede, milli teknoloji hamlesini başarmada, fikri mülkiyetin hukuki altyapısı ve uygulamasının önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Fikri mülkiyet konusunda son dönemde önemli artış var ama halâ istenilen seviyede değil. Dünyada en değerli markaların varlık yapılarına bakıldığında, SP&P500 verilerine göre, 50 yıl önce yüzde 83 fiziki, yüzde 13 fikri iken, bugün yüzde 90 fikri, yüzde 10 fiziki şekline dönüşmüş. Son dönemdeki fikri mülkiyetin tescili ve korunması çalışmalarımızla; WIPO raporuna göre yerli patentte dünyada 12’nci sıraya yükseldik. Yerli markada dünyada 6’ncı, Avrupada 2’nci sırada, yerli tasarım konusunda da dünyada 2’nci, Avrupada 1’inci sıradayız.”
PATENT AKADEMİSİ AÇILIYOR
Durak, Türkiye’nin coğrafi işaret ve tescil konusunda da dünyada ikinci sırada olduğunu dikkat çekerek, 1.667 coğrafi tescilli ürünümüz olduğunu söyledi. Durak ayrıca, Türk Patent Akedemi ile ilgili çalışmaların da tamamlandığını ve yakın zamanda lansmanını gerçekleştireceklerini ifade etti. Sunum sonrasında Durak ve kurum yetkilileri, patent ve marka vekillerinin sorularını yanıtladı.