Perşembe, 05 Aralık, 2024
Türkiye’nin, Malta’nın tedarikçileri arasında 9’uncu sırada yer aldığını belirten İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, “İlk 5’e girmek için sağlık sektöründeki firmaların yatırım ve ortaklıklarını artırması gerekiyor” dedi.
HABER: BARIŞ CABACI
Akdeniz’in ortasında bulunan ve 5 adadan oluşan Malta, 2022’de 10 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi. Dış ticaretini çeşitlendirmek isteyen Malta, ileri teknolojili imalat sanayi (otomotiv yan sanayi, elektronik, tıbbi cihazlar, ilaç sanayi), havacılık, eğitim, sağlık hizmetleri ve sağlık turizmi alanlarında yeni destek ve teşvikler sunmaya başladı. Bu kapsamda, Malta İstanbul Başkonsolosluğu, Malta Enterprise ve İstanbul Ticaret Odası işbirliğinde ‘Sağlık Sektöründeki Yatırım Fırsatları’ konulu bir toplantı düzenlendi.
İTO’nun merkez binasında düzenlenen toplantıya, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Malta İstanbul Başkonsolosu Walter Mallia, Malta Enterprise yetkilileri ile İTO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.
YARDIM İÇİN MİNETTARIZ
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, “Malta da deprem kuşağında olduğu için ülkemizde yaşanan deprem felaketinden dolayı aynı duyguları paylaştığına inanıyorum. Yardımımıza koşan, büyük bir gayret ve fedakârlıkla yaraları sarmaya çalışan Malta’ya ve tüm ülkelere şükranlarımızı sunuyoruz, minnettarız” dedi.
HEDEF TEDARİKTE İLK 5
Develioğlu, yıllardır Avrupa ülkelerinin, Türkiye’nin bir numaralı ticaret partneri pozisyonunu koruduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “2022’de Türkiye ve Malta arasındaki ticaret hacminin 950 milyon dolar seviyesinde olduğunu görüyoruz. Türkiye, Malta’nın tedarikçileri arasında yüzde 4.1 ile 9. sırada yer alıyor. Bu sıralamada neden ilk 5’e girmeyelim? Bunun için İTO olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Tedarik sıralamasında yükselişi sağlık sektörü başta olmak üzere ileri teknoloji, yapay zeka gibi teknoloji odaklı ticaret kalemleriyle sağlayabiliriz. Sağlık sektöründe ortaklığımızı geliştirmeliyiz.”
SAĞLIK YATIRIMI KOLAYLAŞTI
Son dönemde Malta’nın özellikle tıbbi cihazlar, ilaç sanayi gibi alanlarda yatırımlara öncelik verdiğini belirten Develioğlu, şu bilgiyi paylaştı: “Dünyanın en işlek nakliye rotalarından biri üzerinde bulunan Malta, stratejik konumu itibariyle büyük avantaja sahip. Malta, yabancı yatırımcılar için güvenli, istikrarlı ve nispeten basit bir mevzuata sahip bir pazar olarak değerlendiriliyor. AB üyesi olması, Schengen ve Euro alanında yer alması da yatırımcılar için büyük bir avantaj. Malta ile işbirliği imkânlarını artıracak her fırsatı değerlendirmeye hazırız.”
TİCARETİMİZ ARTIYOR
Her ülkenin yardımına koşan Türkiye’yi bu zor zamanında yalnız bırakmadıklarını ve bırakmayacaklarını belirten Malta İstanbul Başkonsolosu Walter Mallia, iki ülkenin ticareti hakkında ise şunları söyledi: “Malta ve Türkiye arasındaki ticaret son yıllarda önemli ölçüde arttı. İki ülke, denizcilik ve inşaat sektörlerine yoğunlaştı. Tabii ki bunlar Türkiye’nin, özellikle daha büyük projelerde, pek çok teknik bilgi birikimi getirdiği geniş kapsamlı sektörler. Bu sektörlerin yanına sağlık sektörünü de ekleyebiliriz.”
ÜÇÜNCÜ ÜLKELER VE DİJİTAL HUB
“Üçüncü ülkelerde Türk ve Maltalı şirketler arasında çok fazla işbirliği potansiyeli görüyoruz” diyen Başkonsolos Mallia, şöyle konuştu: “Malta’nın konumu ve fırsatlarıyla bir ‘hub’ olma ve insanları bir araya getirme geleneği var. Türkiye’yi de birleştirici özelliğiyle tanıyoruz. Malta, herkesin kendini evinde hissedebileceği bir yer. Bunun yanı sıra sunduğu oldukça avantajlı teşviklerle birçok ülkeden dünya devlerini, Uzak Doğu’dan, Avrupa’dan, ABD’den, Türkiye’den teknoloji şirketlerini buraya çekmeye başladı. Malta, Avrupa’nın dijital ‘hub’ı diyebiliriz.”
Başkonsolos Mallia, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu’nun “Sağlık sektöründe ortaklık sağlayabiliriz” önerisinin iki ülke iş insanları için önemli olduğunu vurgulayarak, “Sağlık sektöründeki ortaklıklarımızı artırmalıyız. Bunu İTO ile sağlayabiliriz” diye konuştu.
STARTUP İŞBİRLİĞİ
Sağlık dışındaki sektörlerde de ortaklık yapılması gerektiğini belirten Malta Enterprise yetkilileri, “Ülkemizde imalat, iletişim ve basın, fintek gibi sektörlerde de yatırım fırsatları var. Bu sektörler, geleneksel sektörler haline gelmeye başladı. Gençlerin fikirlerine önem veriyoruz. Genç girişimcilerimize 200 bin ila 800 bin Euro arasında destek sağlıyoruz. İTO’nun iştiraklerinden olan BTM ile ortaklık gerçekleştirebiliriz. Ortak startuplara yelken açabiliriz” ifadelerini kullandı.
RAKAMLARLA TÜRKİYE VE MALTA
* İTO’ya, 45 Malta sermayeli firma kayıtlı ve firmaların sermayesi 348 milyon TL düzeyinde.
* Malta’da 400 Türk sermayeli firma bulunuyor.
* TCMB verilerine göre, Türkiye’nin 2021 yılı itibarıyla yurt dışına gerçekleştirdiği 44 milyar dolar değerindeki toplam yurt dışı doğrudan yatırım tutarında Malta; 2 milyar dolar ve yüzde 4 pay ile 6. sırada yer alıyor.
* 2021 itibarıyla yurt dışından Türkiye’ye gelen 218 milyar dolar değerindeki toplam doğrudan yatırım tutarında, Malta 141 milyon dolar ile 29. sırada.
* Malta’nın, Türkiye’nin ihracatındaki payı yüzde 0.3 olup, ülke toplam ihracatında 61. sırada yer alıyor.
TEŞVİK VE AVANTAJLAR
Malta Enterprise yetkilileri, Malta’daki ticari avantajlar hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Buna göre sağlanan kolaylıklar şöyle:
* Kurumlar vergisi, kazanç üzerinden yüzde 35 olarak belirleniyor.
* Ödenen verginin yüzde 90’ının geri ödeme mekanizması bulunuyor. (Bu geri ödeme sektörel teşvik ve destekler ile gerçekleşiyor.)
* İnovasyon ve yaratıcılıkta nitelikli istihdam destekleriyle yıllık 52 bin ile 86 bin Euro kazanma fırsatı sunuluyor. Ayrıca yüzde 15 sabit oranlı vergi imkanı da sağlanıyor.
06 Mart 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba