Malezya’yla ticari diplomasi hız kazandı

Türkiye ile Malezya’nın dış ticaret hacmi, geçtiğimiz yıl 4.6 milyar doları aştı. Önümüzdeki dönemde Türk firmalarının Malezya’ya ihracatının daha da artırılması hedeflenirken, İTO ticari diplomasi ve B2B faaliyetleriyle bu sürece katkı sağlıyor.

Giriş: 11.12.2024 - 08:56
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

Türkiye, diplomatik ilişkilerini 1964 yılında tesis ettiği Malezya ile ticari ilişkilerini de güçlendirmeye devam ediyor. İki ülke arasında 17 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da imzalanan ve 1 Ağustos 2015’te yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Türkiye’nin ASEAN üyesi bir devletle yaptığı ilk STA olma özelliğini taşıyor. Söz konusu STA’nın hizmetleri, yatırımları ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde güncellenmesine yönelik genişletme protokolü ise 29 Eylül 2022’de imzalandı. Malezya ile dış ticaret hacmi, geçtiğimiz yıl 4.6 milyar doları aşarken, Türkiye’nin ihracatı 489 milyon dolar, ithalatı ise 4 milyar 136 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

 

İTO’YA ZİYARET

İki ülke arasındaki işbirliğini daha ileriye taşımaya yönelik ticari diplomasi faaliyetleri de hız kazanmış durumda. Malezya Girişimcilik ve Kooperatifler Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Saifuzzaman Abdul Manan ve beraberindeki iş insanları heyeti, İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün konuk ettiği heyette, Malezya Uluslararası İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Malezya KOBİ Bankası (SME Bank), Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) ve Malezya Yatırım Ajansı (MIDA) yetkilileri yer aldı. Heyetle yapılan toplantıda karşılıklı ilişkileri geliştirecek her türlü desteği vermeye hazır olunduğuna dikkat çekildi. Ayrıca sektörlerin bir araya gelmesinin önemli olduğunun da altı çizildi. 

 

DENGELEME ÇALIŞMASI

Toplantıda yaptığı konuşmada serbest ticaret anlaşmasının Türkiye ile Malezya arasındaki ekonomik ilişkileri bir üst lige yükselttiğini belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, “Ancak sahip olunan fırsatları henüz yeterince değerlendirebilmiş değiliz. Yeni yatırım ve ticaret köprüleri kurmak için her şeyden evvel iki ülkenin de mevzuatına uygun hareket etmek gerekiyor. Bu konuda deneyim sahibi olan kişilerin yol göstericiliği de hiç kuşkusuz büyük fayda sağlıyor. Karşılıklı diyaloğumuzun artması ve bu tür mikro düzeydeki temaslarımızın devamı, hem Malezya’da hem de Türkiye’de ticaret yapmak isteyen firmalarımıza büyük yarar sağlayacak. Ayrıca ortak iş yapma motivasyonumuzu da artıracaktır” dedi. Dış ticaretin dengelenmesi için de ortak çalışma yapılabileceğini kaydeden Münir Üstün, turizm konusunda da önemli bir potansiyelin olduğunu söyledi. 

 

POTANSİYEL BÜYÜK

Türkiye’nin aynı zamanda Asya ve Avrupa’ya açılan bir kapı olduğunu vurgulayan Malezya Girişimcilik ve Kooperatifler Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Saifuzzaman Abdul Manan, “Türkiye ekonomisinin büyüklüğü, uluslararası piyasalarda önemli bir aktör haline gelmesini sağladı. Türkiye, yeni coğrafyalara açılma konusunda da önemli bir işbirliği merkezi ve hub konumunda. Serbest ticaret anlaşmasındaki ek protokollerin de devreye alınmasıyla ikili ticaret hacmimizin önümüzdeki yıllarda iki katına çıkacağına inanıyoruz. Türkiye ile Malezya arasında büyük bir iş potansiyeli var” diye konuştu.

 

YOĞUN İLGİ 

Toplantıda konuşan heyet üyeleri, Malezya’nın her yıl eylül ayında Kuala Lumpur’da Uluslararası Helal Fuarı’nı gerçekleştirdiğini, Türk firmalarının da buraya katılıp Malezya’nın ithalatından daha fazla pay almasını istediklerini aktardı. Heyet üyeleri, Malezyalı firmaların Türkiye’deki yatırımlarının ve İTO ile işbirliğinin artmasını hedeflediklerini de vurguladı. 

Malezya KOBİ Bankası (SME Bank) temsilcileri ise önümüzdeki yıl haziran ayında alıcı ve satıcı işletmeleri bir araya getirecekleri programın uluslararası katılımcılara da açık olduğunu, Türk firmalarının da programda yer alabileceğini kaydetti. Toplantının ardından İTO üyesi firmalar ile Malezyalı firmalararasında yapılan B2B etkinliğinde gıda, tekstil, enerji ve sağlık sektörlerinden 100’e yakın firma görüşmeler gerçekleştirdi.

 

İHRACAT VE İTHALATTAKİ BAŞLICA SEKTÖRLER

* Türkiye’nin Malezya’ya ihracatında başlıca sektörler: kimyevi maddeler ve mamulleri, hububat-bakliyat-yağlı tohumlar ve mamulleri, mücevher, halı, makina ve aksamları, çelik, hazır giyim ve konfeksiyon, madencilik ürünleri, otomotiv, elektrik ve elektronik.

* Türkiye’nin Malezya’dan ithalatında başlıca sektörler: hububat-bakliyat-yağlı tohumlar ve mamulleri, elektrik ve elektronik, kimyevi maddeler ve mamulleri, demir ve demir dışı metaller, çelik, tekstil ve hammaddeleri, çimento-cam-seramik ve toprak ürünleri, iklimlendirme sanayi, makina ve aksamları, otomotiv.

 

MALEZYA’NIN İTHALATINDAKİ İLK 10 ÜRÜN

Malezya’nın genel ithalatında ilk 10 ürün; elektrikli cihazlar, mineral yakıtlar-yağlar, kazanlar-makinalar, plastikler ve mamulleri, motorlu kara taşıtları, optik ve kontrol cihazları, demir ve çelik, muhtelif kimyasal maddeler, alüminyum, kıymetli taşlar-metaller.    

 

RAKAMLARLA MALEZYA EKONOMİSİ (2023)

* GSYH, 430.9 milyar dolar

* Dünyanın 36. büyük ekonomisi

* GSYH büyüme hızı yüzde 4

* Kişi başına GSYH 13 bin 34 dolar

* İhracat 312 milyar 964 milyon dolar

* İthalat 265 milyar 972 milyon dolar

* Enflasyon yüzde 2.9