Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Pusula.ai, üretimde; arızaya bağlı plansız, beklenmedik duruşları, çok yüksek bir doğrulukta tespit edip, önleyen yapay zeka sistemleri geliştiriyor. Bu yerli sistemler; üretim kayıplarını ve buna bağlı yüksek maliyetleri en aza indiriyor. Pusula.ai, işletmelerin hesaplayamadıkları ve haberdar olmadıkları yüksek enerji zayiatlarını da tespit ederek, üretim maliyetlerini düşürüyor. Enerji verimsizliklerinin zamanını, oluşan kaybın miktarını ve buna neden olan süreçleri bildiriyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Pusula.ai’nin kurucularından Elektronik Mühendisi Dr. Kayhan Eritmen cevapladı.
SİLİKON VADİSİ DENEYİMİ
Pusula.ai’yi tanıtır mısınız?
Pusula.ai’yi Yasemin Oğuz, Barlas Oğuz ve Yunus Sarıkaya ile birlikte 2020 yılında kurduk. Silikon Vadisi’nde veri analizi ve makina öğrenmesinde 40 yıldan fazla birleşik deneyime sahibiz. Microsoft, Facebook, Cisco gibi global teknoloji şirketlerinde zengin yapay zeka uygulama deneyimleri kazandık. Alanımızdaki öncü uluslararası dergilerde ve konferanslarda 60’tan fazla yayınımız mevcut. TÜBİTAK, Flag-era ve Marie-Curie gibi ulusal ve uluslararası projelerin yazımında, geliştirilmesinde ve uygulamalarında aktif olarak çalıştık.
YÜKSEK DOĞRULUKTA TESPİT
Hangi projeler üzerinde çalışıyorsunuz?
Endüstrinin ihtiyaçlarını belirleyip; makina öğrenmesi ve derin öğrenme üzerine yapay zeka temelli yazılımlar ve araçlar geliştiriyoruz. Fabrikalarda, sensörler aracılığı ile toplanan verileri birleştirerek; arıza zamanını ve yerini çok yüksek bir doğrulukla tespit edebiliyoruz. Böylece arıza çıkmadan önlem alınabilmesini sağlıyoruz. Ayrıca e-ticarette yapay zekaya dayalı talep tahmin algoritmaları geliştiriyor ve uygulanmasına yönelik projeler yürütüyoruz.
ARIZA BELİRTİLERİ
Bir makinanın arıza yapacağı nasıl öngörülebiliyor?
Makinalar çalışır durumdayken toplanan verilerin analizini yapıyoruz. Veri akışı üzerinden makinanın ne zaman arıza yaptığını, arıza yapmadan önce hangi belirtileri gösterdiğini hesaplayabiliyoruz. Yapay zeka arıza raporlarını, parametrelerdeki değişiklikleri inceleyip; veri akarken model hesaplaması yapıyor ve makinanın arızaya gidip, gitmediği bilgisini işliyoruz.
BÜYÜK ZARARLAR ÖNLENİYOR
Arızaların olumsuz etkileri neler?
Üretim yapan makinaların arıza yapması, sorunun tespiti ve tamirat için mecburi bekleme süreleri büyük maliyetleri de beraberinde getirir. Yüksek kapasiteli üretim tesislerindeki arızalar, büyüklüğü ile orantılı olarak milyon dolarlık zararlara sebep olur. Ayrıca farkına varılmadan çok yüksek miktarlarda enerji sarfiyatına sebep vererek, enerji maliyetlerini de yükseltirler.
ENERJİ ZAYİATINA TAM TESPİT
Üretici enerji zayiatını nasıl tespit edebilir?
Verimlilik analizi yaptırmayan işletmeler, çoğu zaman yüksek enerji zayiatlarından haberdar değil. Bunu ancak geçmiş veriler üzerinden hesaplayabilirler. Bizim tam olarak yaptığımız iş bu. Geçmişteki enerji verimsizliklerini, zamanını, oluşan kaybı ve buna neden olan süreçleri tam olarak tespit ediyoruz.
DOKTORALI EKİP
Pusula.ai’yi benzerlerinden ayıran nedir?
Probleme özel, yenilikçi ve kullanıma hazır ürünler ürettik. Bizim farkımız, problemleri en gelişmiş yapay zeka modelleri ve teknolojileri ile çözüyor olmamız. Kordsa, GDZ Elektrik, Kale Seramik gibi global şirketlerin üretimdeki duruş ve enerji verimsizliği sorunlarına çözümler geliştirdik. Bu çözümleri geliştiren ekibimizin tümü akademisyen kökenli.
ELEKTRİK ÜRETİCİSİNE YAPAY ZEKA YAZILIMI
“Enerji üreten şirketler için bir yapay zeka yazılımı üzerine çalışıyoruz. Fosil yakıt yakarak enerji üreten şirketlerdeki yakma verimsizliği; enerji kaybına ve ekstra karbon salınımına neden oluyor. Performanslarda yapılacak yüzde 1’lik iyileştirmenin ekonomiye katkısı milyon dolarlar mertebesinde. Bu yapılar çok karmaşık olduğundan yapay zeka modellerinin farkını ortaya koyabileceği söz konusu problemlere getirdiğimiz çözümlerimizle daha ucuza enerji üretimine ve karbon salımının azalmasına katkıda bulunmak istiyoruz.”
ISKARTA ORANINI AZALTIYORUZ
“Makinalar üretime devam ederken bazen parametrelerinde anormallikler oluşur ve bu da ıskarta oranını artırır. Iskartaya ürün çıkması çok ciddi bir problem ve biz bunun en asgariye indirilmesi için çalışıyoruz.”
VERİ ÖNCESİ DANIŞMANLIK
“Veri toplayan şirketlere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Hangi verileri toplamaları gerektiği ve bu verileri nasıl anlamlandıracakları konusunda da işbirliği yapıyoruz.”
ARIZA TESPİT SİSTEMİ İŞBAŞINDA
YEŞİL KOBİ MERKEZİ
“Avrupa’daki kobi’lerle teknoloji sağlayıcılarını birleştiren greenSME Hub’a (Yeşil KOBİ Merkezi) katılmaya hak kazandık. Bu organizasyonda bizi Avrupa’da üretim yapan bir KOBİ ile eşleştirecekler ve onların hem dijital hem de yeşil dönüşümlerine katkıda bulunacağız.”
31 Temmuz 2023 Pazartesi
03 Aralık 2024 Salı
01 Aralık 2024 Pazar
01 Aralık 2024 Pazar
28 Kasım 2024 Perşembe
26 Kasım 2024 Salı