Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türk makina sektörü, koronavirüs salgınının tüm olumsuz koşullarına rağmen 2020 yılında 17.1 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Sektör, toplamda 200’ün üzerindeki ülkeye 3.1 tonluk mal ihraç ederken, salgın döneminde makina ithalatı milyarlarca dolar azalan Almanya, ABD ve İngiltere gibi en güçlü olduğu pazarlarda ciddi bir kayıp yaşamayarak vazgeçilmez bir imalatçı olduğunu gösterdi. Küresel makina ticaretinin yaklaşık yüzde 12 düştüğü geçtiğimiz yılda, ihracat düşüşünü yüzde 4 seviyesinde tutabilmesi de dikkat çekti. Sektör, Türkiye’nin toplam ihracatındaki payını ise artırarak yüzde 11’e yaklaştırdı.
SANAYİ İSTANBUL’UN DEĞERİ
İstanbul Ticaret Odası, pandemi döneminde de sektörlerin nabzını tutmaya, düzenlediği online toplantılarla devam ediyor. Makina Sektörüne Yönelik İmalat Sanayi Çalıştayı, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, meclis ve komite üyeleri ile STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Online çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, sanayinin İstanbul’dan çıkarılması gibi yaklaşımları doğru bulmadıklarını belirten Şekib Avdagiç, sanayinin de İstanbul’un önemli bir değeri ve parçası olduğunun altını çizdi. Avdagiç, sanayiye verilen teşvikler konusunda İstanbul’un ihmal edilmemesi gerektiğine de vurgu yaptı.
DIŞ TİCARET AÇIĞINA ÇARE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 12 Mart’ta açıklanan ekonomik reform paketinde; yatırım, üretim, istihdam ve ihracat olmak üzere dört temele dayanan vizyonun gündeme getirildiğini hatırlatan Avdagiç, şöyle konuştu: “Bu konunun bu kadar net gündeme gelmesi Türkiye için kazanımdır. Pandemi dönemi de gösterdi ki, Türkiye’nin üretimini artırması ve dış ticaret açığını kapatması gerekiyor. Yaklaşık 35-40 milyar dolar seviyesindeki turizm gelirinden pandemi sebebiyle mahrum kaldık. Dış ticarette stabil noktaya gelmenin yolu üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmak. Uygulanmasının takipçisi olacağız, talep ve önerilerimizi gündeme getirmeye devam edeceğiz.”
İSTİHDAMIN YÜZDE 6’SI
Sektörün sanayi üretiminin yüzde 5’ini, istihdam ve katma değerinin yüzde 6’sını sağladığını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, “Salgınla birlikte sanayi tesislerinin üretimini azaltması ve ihracat pazarlarındaki ülkelerin gümrük duvarlarını yüksek oranda yükseltmesi, sektörümüzün yaşadığı en büyük sorunların başında geliyor. Artan girdi maliyetleri de bu sıkıntılı süreçte yerli üreticimizi olumsuz etkiliyor. Bazı ürün gruplarında miktar olarak yaşanan artışlar, yükselen girdi maliyetleri nedeniyle yeterince değere yansıyamadığından, makina üreticilerimiz, hem vergi duvarını aşmak hem de pazarda rekabet edebilecek üretim koşullarını sağlamak için mücadele ediyor” dedi.
İSTANBUL’DA HER MAKİNAYI ÜRETME İMKÂNI VAR
Çalıştaya katılan tekstil sanayi sektör temsilcileri, şu önerilerde bulundu: “Yerli makina kullanan tekstil sanayicisine destek verilmeli. Nakliye sorununun çözümü için demiryolları etkin kullanılmalı. Dış pazarlardaki kredilendirme ve finansman konusunda Eximbank daha aktif hale getirilmeli. Özellikle tekstil makinası satılan Pakistan, Hindistan, Özbekistan, Bangladeş gibi bölgelerde aktif olunmalı. Üretimde güçlü olunan alanlarda ithalatın önüne geçilmeli. İthal edilen makinaların üretimi için destek olunmalı. İstanbul’da her türlü makinayı üretme imkanı var; o yüzden yer problemi çözülmeli. Nitelikli elemana erişim problemi konusunda kısmi değil, nihai bir çözüme ulaşılmalı. Satış sonrası hizmetler için bölgesel desteklemeler olmalı; çünkü ihracat yapılan bölgelerde servis ağlarını kurmak çok önemli. Dijital dönüşüm konusunda yapılan çalışmalar artırılmalı. Marka ve patent konusunda sektörün bilinci artırılmalı.”
YATIRIM TEŞVİKLERİ VE KAMU ALIMLARI
Makina imalat sanayi sektör temsilcileri, çalıştayda kurumlar vergisinin yüzde 25’e çıkarılması kararının tekrar gözden geçirilmesi önerisinde de bulundu. Sektör temsilcileri, yatırım teşvikleri konusunun yerli makina önceliği baz alınarak yeniden masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Kamu alımları konusunda yerli sanayinin kalkınmasına kaldıraç etkisi yapılacak düzenlemeler yapılması, sektördeki ölçek ekonomisi sorununun çözülmesi, kamuda sektörle ilgili üç genel müdürlüğün tek çatı altında toplanması da yine öneriler arasında yer aldı.
REKABETİ ZORLAŞTIRAN KOŞULLAR
Takım tezgahları sanayi sektörü temsilcileri, İstanbul’da emlak fiyatlarındaki yükseliş sebebiyle sanayicinin rekabet etmekte zorluk yaşadığına dikkat çekerek, sanayi yatırımlarına uygun şartlarda yer sağlanması gerektiğini ifade etti. Armatür sanayi sektör temsilcileri ise; hammadde fiyatlarındaki artış, ilave gümrük vergileri, navlun fiyatındaki artış, döviz kuru riski, AB’nin getirdiği karbon vergisi, KDV tevkifatı ve finansa erişim konusunda sorunlar yaşadıklarını dile getirerek, çözüm önerilerini vurguladı. Sektör temsilcileri, Eximbank’ın sigorta kapsamının geliştirilmesini de önerdi.
HAMMADDEDE ÖNCELİK TALEBİ
Ağaç işleme makinaları sektör temsilcileri, Çin’in uyguladığı gizli teşvik nedeniyle haksız rekabete maruz kaldıklarını, pandemi döneminde Çinli firmaların yüzde 50’ye yakın indirim yaptıklarını gözlemlediklerini aktardı. Tarım makinaları sanayi sektör temsilcileri, hammaddeleri olan demir-çelik ürünlerine erişim sorunu yaşadıklarını, bu sebeple yerli üreticilerin öncelikle iç piyasanın ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini belirtti. Kazan ve basınçlı kap sanayi sektör temsilcileri, ilave gümrük vergileri sebebiyle hammadde sorunu yaşadıklarını, bunun da ihracata zarar verdiğini dile getirdi.
12 Nisan 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi