tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Kanada’daki Edmonton Havalimanı senede 168 bin uçuşa sahne oluyor.
8 milyon yolcunun kullandığı havalimanından kalkan uçaklar, kuş sürüleri için bir sorun teşkil ediyor. Kuşların zarar görmemesi, uçuş rotalarına girip motorlar tarafından yutulmaması için lazer veya yırtıcı kuş sesleri kullanılıyor. Böylelikle kuş sürüleri uçuş rotalarından uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Ancak bu tedbirler yeterli gelmemiş olacak ki Robird isimli bir ‘robot doğan’ devreye sokuldu!

UÇUŞ GÜVENLİĞİ

Görüntüsü ve uçuşu aynı bir kuş gibi olan Robird, Twente Üniversitesi’nde geliştirilmiş. Hem kuşları korumayı hem de uçuş güvenliğini garanti altına almayı hedefleyen buluş daha sonra Clear Flight Solutions isimli bir şirket tarafından ticari maksatla üretilmeye başlanmış.

80 KM HIZ

Robot saatte 80 kilometre hıza ulaşıyor ve uçuşu tam bir doğan kuşuna benzediğinden kuş sürüleri ondan korkarak uzaklaşıyorlar. Yerden kumanda edilen robot doğan, kuşları korkutup uçakların kullandığı rotadan uzaklaştırmak ve o bölgede yuva yapmalarını engellemek için kullanılıyor.

SÜRÜCÜSÜZ İLK YÜK GEMİSİ 2018’DE SUYA İNECEK

Elektrikli otomobiller, sürücüsüz otomobillerden sonra şimdi de sıra elektrik ile çalışan sürücüsüz bir yük gemisinde. Norveçli şirket Yara, deniz teknolojileri üreten Konsberg firması ile ortak yaptığı çalışma neticesinde önümüzdeki sene ilk elektrikli ve sürücüsüz yük gemisinin suya ineceğini açıkladı.

Elektrikli ve kaptanı olmayan Yara Birkeland ismi verilen ve en yüksek teknoloji ile donatılacak olan gemi, kimyevi madde ve gübre taşıyacak. Önümüzdeki sene ilk seyrini uzaktan insan kumandası ile yapacak olsa da tam otomatik kontrole 2020’de geçecek.

Firma, çevreyi kirletmeyen teknoloji arayışını kara taşımacılığında da sürdürüyor. Elektrikli gemi ile otomatik olarak boşaltılan yükler yine elektrikli kamyonlara yüklenecek ve böylece NOx ve CO2 emisyonlarının iyice düşürülmesi sağlanacak.

24 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Teknoloji