tatil-sepeti

HABER: CANAN BİLGİN

Proje, 4.4 milyar nüfusu ve küresel ekonominin yüzde 40’ını kapsıyor. Türkiye’nin de dahil olduğu 68 ülkeye uzanan ‘Tek Kuşak, Tek Yol’, Çin’in küresel liderlik için bir adımı olarak değerlendiriliyor.

Çin’in ‘Modern İpek Yolu projesi’ olarak da adlandırılan ‘Tek Kuşak, Tek Yol’ (One Belt, One Road-OBOR), küresel ticareti yeniden şekillendirecek. Türkiye’nin de dahil olduğu 68 ülkeye yayılan dev proje, 4.4 milyar insanı ve küresel GSYH’nin yüzde 40’ını kapsıyor. Hedef; Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’yı birbirine bağlamak, ticareti ve kalkınmayı desteklemek. Uzun soluklu ve iddialı projeye ilişkin büyük vaatler ortaya koyan destekçileri, ‘Tek Kuşak, Tek Yol’un dünyaya fayda sağlayacağını ve milyonlarca insanı yoksulluktan kurtaracağını savunuyor. Çin devlet medyasına göre, Ortadoğu barış sürecinden Dubai’deki start-up’lara, döviz ticareti ve küresel yoksulluğun azaltılmasından Sincan tıp endüstrisi ve Avustralya otellerine, nükleer enerjiden Polonya meyve bahçelerine kadar pek çok proje dünyaya avantaj sağlayacak.

Tek Kuşak, Tek Yol, Doğu Çin’den Londra’ya uzanan bir tren hattı da dahil olmak üzere pek çok büyük projeyi kapsıyor.

4 KITA BAĞLANIYOR

İlk kez 2013’te Çin Devlet Başkanı Xi Jinping tarafından duyurulan ‘Tek Kuşak, Tek Yol’da; Asya, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın karayolu, demiryolu, limanlar, boru hatları, havalimanları, elektrik şebekeleri ve fiber optik hatlardan oluşan lojistik ve ulaştırma ağı ile birbirine entegre edilmesi öngörülüyor. Proje kapsamında dünya nüfusunun yüzde 60’ını ve küresel ekonominin üçte birini oluşturan ülkeler yer alıyor.

Oxford Economics’e göre, bu ülkelerin küresel GSYH’nin büyümesine katkısı geçen yılın sonunda yüzde 68 iken, bu rakamın 2050’de yüzde 80’e çıkması bekleniyor. Pakistan’da binlerce kilometrelik karayolu, Nepal’de uluslararası bir havaalanı ve Çin ile Laos arasındaki demiryolu bağlantısı, ‘Tek Kuşak, Tek Yol’ kapsamındaki projelerden sadece birkaçı… Çinli inşaat firmalarının yanı sıra General Electric ve Siemens gibi küresel şirketler de projenin fayda sağlayıcıları arasında…

1 TRİLYON DOLAR

Çin’in nüfuzunu artırmak ve dünya ticaretine hakim olmak için atılmış bir adım olarak değerlendirilen projede yatırımlar da hızla devam ediyor.
Çin devlet medyasına göre, projeye 1 trilyon dolar yatırım yapıldı; önümüzdeki 10 yılda ise birkaç trilyon dolar daha yatırılması planlanıyor. ‘Tek Kuşak, Tek Yol’un bir taraftan Çin’in akıllıca bir ‘marka’ çalışması olduğu ve popülerliğini artırdığı belirtilirken, diğer yandan projeye ilişkin belirsizlikler ve riskler de tartışılıyor.

Kuşak ve Yol Forumu için Pekin’deki İpek Yolu Altın Köprüsü tamamlandı.

DIŞARIYA PARA AKITIRKEN İÇERİYE YABANCI ALMIYOR

CNN’de Alec Macfarlane tarafından kaleme alınan bir makalede, ABD Başkanı Trump’ın büyük ticaret anlaşmalarını durdurduğu veya karşı çıktığı bir dönemde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in kendini küreselleşmenin savunucusu olarak gördüğü belirtilerek, “Ancak Xi’nin Çin’in nüfuzunu sınırlarının ötesinde güçlendirmek için itici gücü olan Tek Kuşak, Tek Yol projesinde hâlâ pek çok soru var. Yaklaşık dört yıl önce başlatılan plan, Asya, Afrika ve Avrupa’da demiryolları, karayolları, limanlar ve diğer projelere yüz milyarlarca dolar aktarmayı hedefliyor. Bazı eleştirmenler bunun çok büyük bir kaynak israfıyla sonuçlanabilecek puslu bir program olduğunu söylüyor” yorumu yapıldı.

Macfarlane, Çin’in diğer ülkelere para aktarmaktan memnuniyet duysa da, kendi ekonomisinin birçok bölümünde yabancı yatırımları kabul etmeye daha az istekli olduğuna dikkat çekti.

AB’nin Çin Büyükelçisi Hans Dietmar Schweisgut da, “Pekin’de düzenlenen Tek Kuşak, Tek Yol Zirvesi’nde Çin’in dünya çapında savunduğunu yurtiçinde uygulayacağını umuyoruz” diye konuştu.

Dünya Bankası yatırım bölümünün eski CEO’su Jin-Yong Cai, “Çin, ekonomik büyümenin en iyi yolunun kusursuz, mükemmel işler yaratmak olduğunu öğrendi” dedi.

PROJEYE 68 ÜLKE DAHİL

Afganistan, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Butan, Bosna-Hersek, Brunei, Kamboçya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Mısır, Estonya, Etiyopya, Gürcistan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Letonya, Lübnan, Litvanya, Makedonya, Malezya, Maldivler, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filistin, Filipinler, Polonya, Katar, Güney Kore, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Afrika, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Doğu Timor, Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Vietnam ve Yemen.

AVRUPA PROJEYİ KABUL EDİYOR AMA…

Oxford Economics uzmanı Tianjie He, Avrupa’nın bu projeyi ABD’den daha fazla kabul ettiğini belirterek, “Ancak dünyanın birçok gelişmiş ülkesi Çin’in yükselen gücünden dolayı hâlâ rahatsız” dedi.

KÜRESEL LİDERLİK

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, geçtiğimiz hafta Pekin’de düzenlenen Tek Kuşak, Tek Yol Zirvesi’nde yeni İpek Yolu olarak tanımlanan planın sadece Çin’in küresel etkisini geliştirecek bir teşebbüs olmadığını söyledi. BBC’nin haberine göre, zirvede küresel ticaret projesi için 124 milyar dolar yatırım sözü veren Jinping, “Ticaret, ekonomik kalkınmanın önemli bir motoru. OBOR, bir Çin fikri ancak herkesin menfaatine. Dünyanın gelişimini, adil, makul ve şeffaf küresel ticaret ve yatırım kurallarının konulmasını teşvik etmenin tam zamanı” dedi.

24 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Dünya