Küba’nın ekonomik, siyasi yapısı ve iki ülke arasındaki coğrafi uzaklık gibi etkenler, Türkiye’nin Küba ile ticaretinin düşük seviyede seyretmesine neden oluyor. Bu sebeple iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari faaliyetlerin artırılması için yeni yol haritası belirlendi. Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz’in Türkiye ziyaretiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açılarak, bir dizi anlaşma yapıldı. Türkiye ve Küba arasında ‘2024-2026 Yıllarına Yönelik Ekonomik-Ticari İşbirliği Programı ve Yol Haritası’ imzalandı. 41 maddelik eylem planıyla; ticaret, yatırımlar, yasal altyapı, sanayi, teknik işbirliği, finans, ulaştırma, enerji, tarım, sağlık ve ilaç, kültür, turizm ve eğitim alanlarında ikili ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi hedefleniyor.
ÇİFTE VERGİLENDİRME ÖNLENECEK
Türkiye ile Küba arasında ilk tur müzakereleri 4-8 Şubat 2002, ikinci tur müzakereleri 6-9 Haziran 2023 tarihlerinde yapılan Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması imzalandı. Türkiye adına Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Küba adına Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz tarafından imzalanan anlaşmanın, iki ülkenin ekonomik ilişkilerine önemli katkı sağlaması bekleniyor.
KÜBA PAZARINA İLGİ ARTTI
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz ile Ticaret Bakanlığı’nda bir araya geldiğini aktardı. İki ülke arasında daha önce belirlenen ve Küba Başbakanı’nın Haziran 2023’teki ziyaretiyle ivme kazanan ‘2024-2026 Yıllarına Yönelik Ekonomik-Ticari İşbirliği Programı ve Yol Haritası’nın son detayları üzerinde anlaşmaya vardıklarına işaret eden Bolat, “Ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirme noktasında iki yıl içinde atılacak adımların kapsamlı şekilde ortaya konulduğu bu yol haritasının, ilişkilerimizi önemli ölçüde geliştirecek bir adım olduğuna inanıyoruz” dedi. Bolat, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl yaklaşık yüzde 60 artarak 81 milyon dolara ulaşmasıyla Türk iş insanlarının Küba pazarına ilgisinin arttığına dikkati çekti.
YASAL ALTYAPI TAMAMLANACAK
Ticaret Bakanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada da Bolat ve Ruiz tarafından imzalanan söz konusu Program ve Yol Haritası’nın, ticari işbirliğinin derinleştirilmesine, iş ortamının geliştirilmesine, ticaret ve yatırımların artırılmasına vesile olacağı bildirilerek, şunlar kaydedildi: “Başbakan Yardımcısının ziyareti sırasında imzalanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması ile Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi anlaşmaları ile birlikte ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere matuf yasal altyapı tamamlanacak. Program ve Yol Haritası, kurulan sağlam yasal altyapı zemininde bundan sonra atılacak adımlara ışık tutacak. Önceliğimiz, eylemleri hızla hayata geçirmek. Bu amaçla düzenli olarak süreci takip edecek ve iş dünyalarımızı Küba’da daha aktif olmaları için teşvik edecek ve destekleyeceğiz.”
DEMİR ÇELİK İLK SIRADA
Ticaret Bakanlığı verilerine göre; Türkiye ile Küba arasındaki ticaret hacminde 2019 yılında 55 milyon dolarla dikkat çeken bir artış oldu. 2020’de ise pandemi nedeniyle Küba ile olan dış ticaret hacmi 38 milyon dolara geriledi. 2020 yılında Küba’ya olan ihracat yüzde 48 azalarak 25 milyon dolar olurken, 2021 yılında ise 41 milyon dolara çıktı. Özellikle sağlık sektöründe yapılacak yeni ortak projelerle ikili ticari ilişkilerin daha büyük bir ivme ile atılım yapacağı düşünülüyor. Türkiye’nin Küba’ya olan ihracatında ilk sırada demir çelik yer alıyor. Bunu sırayla makina, alüminyum ürünleri ve temizlik malzemeleri takip ediyor. 2022 yılında ise Küba ile dış ticaret hacmi 51 milyon dolar oldu.
İKİLİ İLİŞKİLER DAHA DA GELİŞECEK
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Küba Başbakan Yardımcısı Ricardo Cabrisas Ruiz ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yanı sıra küresel ve bölgesel gelişmeler değerlendirildi. Yılmaz, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Latin Amerika ve Karayipler Bölgesi’ndeki en önemli ortaklarımızdan Küba ile başta enerji, sağlık, inşaat, tarım ve turizm olmak üzere ilişkilerimizi her alanda geliştirme hususunda kararlıyız.”