tatil-sepeti
tatil-sepeti

KOSGEB destekleri sadeleşmeyle güçlendi

Mevzuatında sadeleştirmeye giden KOSGEB; KOBİ Teknoyatırım Destek Programı, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, Girişimci Destek Programı ve Yeşil Sanayi Destek Programı’yla yeni bir dönem başlattı. Mevzuat sadeleştirmesinin başvuruları da daha kolay hale getirdiği belirtiliyor.

Giriş: 18.12.2024 - 11:52
Güncelleme: 18.12.2024 - 11:52

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), girişimcilerin ve KOBİ’lerin yenilikçi, teknolojik ve rekabetçi bir yapıya ulaşmasına katkı sunmak, ekonomik ve sosyal kalkınmadaki paylarını artırmak için farklı alanlarda destekler sağlamaya devam ediyor. KOSGEB tarafından geçen yıl 48 bin 761 KOBİ desteklenirken, bu sayının bu yılsonunda 51 bine çıkarılması öngörülüyor. Desteklenecek KOBİ sayısının gelecek yıl 52 bine, 2026’da 53 bine ve 2027’de 54 bine ulaşması planlanıyor. Sağlanan desteklerle KOBİ’lerin ihracattaki payının da yükseltilmesi amaçlanıyor. Gelecek yıl KOBİ’lerin ihracattaki payının yüzde 34, 2026’da yüzde 36, 2027’de ise yüzde 38 olması amaçlanıyor.

 

YENİ DÖNEMDE YAPILAN SAHA ÇALIŞMALARI 4 BAŞLIK ALTINDA TOPLANDI


KOBİ’leri ve girişimcileri yeni destek süreçleri hakkında bilgilendirme programlarını sürdüren İstanbul Ticaret Odası, ‘KOSGEB Destekleri Bilgilendirme Semineri’ gerçekleştirdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında düzenlenen seminerde; KOBİ Teknoyatırım Destek Programı, KOBİ Dijital Dönüşüm Destek Programı, Girişimci Destek Programı, KOSGEB Yeşil Sanayi Destek Programı hakkında ayrıntılı bilgi verildi.


 Mevzuat sadeleştirmesinin desteklere başvuruyu da kolaylaştırdığı belirtildi. Sunumları gerçekleştiren KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Selim Serkan Ercan ve KOSGEB İstanbul İkitelli KOBİ Uzmanı Duygu Yücesoy Manyaslı, katılımcıların başvuru süreçleri, destek miktarları ve koşulları konusundaki sorularını da yanıtladı. Girişimcilik, ölçek büyütme, küresel rekabet ve sürdürülebilirlik temelindeki yeni dönemde yapılan saha çalışmaları ve KOBİ ziyaretleri de toplantıda gündeme getirildi.



 


KOBİ’LER AVANTAJ UNSURU

Türkiye’de istihdamın dörtte üçünü, tüm işletmelerin yüzde 99’unu kapsayan KOBİ’lerin ekonominin geneline yayılan bir etkiye sahip olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, “KOBİ’lerin esnek yapıları, hızlı karar alma ve uygulama imkanına sahip olmaları bizim önemli bir avantajımız. Dolayısıyla KOBİ’lerin doğru yönde ve etkin şekilde desteklenmeleri, sadece o işletmelerin verimliliğini değil, ülke ekonomisinin genelindeki verimliliği de yukarı taşıyacaktır. İşte KOSGEB’in küresel ekonominin yeni dinamiklerine uygun destek mekanizmaları; mikro ekonomiden makroya, firmadan ülke ekonomisine uzanan bir kazan-kazan köprüsüdür. Özellikle yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve yüksek teknolojiye dayalı üretimdeki başarılar, Türkiye’nin küresel rekabetteki yerini de sağlamlaştıracaktır” dedi.

 

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ 

Seminerde dikkat çekilen KOSGEB desteklerinden biri de Girişimci Destek Programı kapsamında sağlanan İş Geliştirme Desteği oldu. İşletmelerin özellikle en kırılgan olduğu 0-3 yaş arasındaki döneminde finansa erişim sorunu yaşadığı, KOSGEB’in bu süreçte 1.5 milyon TL’ye kadar destek sağladığı belirtildi. Destek unsurlarının; personel giderleri, makina-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderleri (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) olduğu aktarıldı. Destek oranının; yüzde 80 geri ödemeli, proje süresinin ise 36 ay olduğu belirtildi. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL ilave edildiği bilgisi de verildi.

 

BTM’NİN BAŞARISI DÜNYA ÇAPINDA

İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) de girişimciliğin teşviki, yatırım fikirlerinin desteklenmesi, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleriyle öne çıktığını vurgulayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, şöyle konuştu: “BTM sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı startup merkezlerinden biri haline geldi. Her işletmenin, ‘Dijital devrime nasıl ayak uydururuz, rekabeti nasıl dönüştürürüz’ dediği yerde İTO, bu merkezi de sizin hizmetinize sunmuş oldu.”