tatil-sepeti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz tarafından resmi törenle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’ı kapsayan Körfez ülkeleri turundan, ekonomik alanda işbirliği kararı çıktı. Bahreyn ile Suudi Arabistan arasında yapılacak ikinci köprü projesine Türk firmaları davet edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenlenen konferansta, tüm İslam aleminin, hatta insanlığın geleceği için birlik olma, birlikte hareket etme zamanı olduğunu vurguladı.

ORTAK KADERİMİZ

Erdoğan, “Komşuları zillet içinde yaşarken, aynı dili konuştuğu, aynı kıbleye yöneldiği kardeşleri zulüm görürken, hiçbir ülke, hiçbir toplum sadece kendi konforunu, sadece kendi geleceğini düşünemez. Bu coğrafyada kaderimiz de kederimiz de ortak.
Bu topraklarda mazimiz de istikbalimiz de müşterek” dedi.

BATI’NIN 15 TEMMUZ SINAVI

Batı dünyasının15 Temmuz darbe girişimi sırasında iyi bir sınav veremediğine dikkat çeken Erdoğan, “Bize geçmiş olsun bile diyemeyecek kadar aciz duruma düştüler. Bu, demokrasiye ve özgürlüklere sahip çıkma açısından Batı’nın 15 Temmuz’da sınıfta kaldığının göstergesi” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar’a yaptığı resmi ziyaret öncesi başkent Doha’daki Emirlik Divanı, Türk ve Katar bayraklarıyla donatıldı.

33 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

Türkiye’ninKörfez ülkeleriyle son yıllardaivme kazandırdığı diplomatik ilişkiler dış ticaret rakamlarına da yansıyor.Petrol ve gaz gelirlerinden dolayı kişi başına düşen milli geliri yüksek olanKörfez ülkeleri ileTürkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, diplomatik ilişkilerin sıklık kazandığı 2007-2016 arasında önemli gelişim gösterdi. Bu dönemde Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar’a yönelik toplam ihracat yaklaşık 33 milyar dolar oldu.

İHRACATTA İLK SIRADA

Petrol zengini Suudi Arabistan, 2007-2016 yıllarında 27 milyar dolarla üç ülke arasında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkeoldu. Bu ülkeyi,3milyar 870milyon dolarla Katar, 1milyar 660milyon dolarla Bahreynizledi.

Suudi Arabistanbu dönemde 16 milyar 300 milyon dolarla en çok ithalat yapılan Körfezülkesi olarak dikkati çekti. Bu ülkeyi 2 milyar 800 milyon dolarla Katar,1 milyar 280 milyon dolarla Bahreyntakip etti.

6.2 MİLYAR DOLAR

Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı geçen yıl 3.17 milyar dolara yükseldi. Elektrikli makine ve cihazlar, halılar ve yer kaplamaları Suudi Arabistan’a ihraç edilen ürünler arasında. Aynı dönemde bu ülkeden yapılan ithalat ise 1 milyar 835 milyon doları buldu. Plastik ve mamulleri ile mineral yakıtlar en önemli ithalat kalemleri arasında yer alıyor. Türkiye’den Bahreyn’e yapılan ihracat ise geçen yıl 193 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Demir çelik, motorlu kara taşıtları ile tütün ve mamulleri ihracatta önemli yer aldı.

Bahreyn’den yapılan 127 milyon 780 bin dolarlık ithalatta mineral yakıtlar, tramvay dışında demiryolu araçları, makine, kazanlar, elektrikli ve elektronik donanımlar başlıca kalemler olarak sıralandı.

Katar’a ihracat da son 10 yılda önemli artış gösterdi. Geçen yıl bu ülkeye yapılan yaklaşık 440 milyon dolarlık ihracatın çoğunluğu gemiler, yatlar, elektrik elektronik ürünleri, makineler ve mobilyalardan oluşuyor. Türkiye’nin Katar’dan 2016’da yaptığı 271 milyon dolarlık ithalatı ise petrol ve türevleri, alüminyum ve plastik ürünleri oluşturuyor.

Geçen yıl bu ülkelere toplam ihracat 3.8 milyar dolar olurken, bu dönemdeki dış ticaret hacmi de yaklaşık 6.2 milyar dolar olarak hesaplandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Bahreyn’deki havalimanında, Kral Hamad Bin İsa Al Halife ve geleneksel kıyafetlerini giymiş çocuklar karşıladı.

20 BİN SOSYAL KONUTA İHTİYACI VAR

Bahreyn’de Batı dünyasındaki normlara yakın uygulamaların olduğunu belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)Türkiye-Bahreyn İş Konseyi Başkanı Muhammet Uğurcan Barman, “Bu yüzden Körfez bölgesinde iş yapılması ve yaşanması en uygun görülen ülkelerden biri. ABD ile aralarındaki serbest ticaret anlaşması onları daha avantajlı hale getiriyor”dedi.

Bahreyn’de24 saat içinde yüzde yüz yabancı sermayeyle şirket kurulabildiğini anlatan Barman, gelir ve kurumlar vergisi olmamasının yatırımcılar için önemli bir avantaj olduğunu söyledi.

Barman, Bahreyn’in yaklaşık 20 bin sosyal konut yapacağını ve ülkede ortalama 200 metrekare olan ev genişlikleri dikkate alındığında bunun neredeyse Türkiye’de 40 bin yeni konut inşa etmekle aynı anlamageldiğini dile getirdi.

200 MİLYAR DOLARLIK 200 PROJE

Kişi başına milli geliri yaklaşık 130 bin dolar olan Katar’da yabancı yatırımcı için potansiyel arz eden en önemli sektör müteahhitlik. Katar’da önümüzdeki yıllarda hayata geçirilmesi planlanan yaklaşık 200 projenin toplam tutarı yaklaşık 200 milyar dolar. Bu tutarın yaklaşık yüzde 43’ünün altyapı için harcanması beklenirken, kalanı sağlık ve eğitim sektörleri için kullanılacak.

2022 FIFA Dünya Kupası’na da ev sahipliği yapacak ülkede orta ve büyük ölçekli 9 yeni stadyum yapılacak. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Türk firmalarının en önemli rakipleri İtalya, Almanya, İngiltere ve Çin menşeli şirketler.

DAHA FAZLA SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ YAPILMALI

DEİK Türkiye-Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, iki ülkenin ortak menfaatleri için daha fazla sektörde işbirliği yapılması gerektiğini belirtti. İki ülkenin ortak müşavirlik ve mühendislik firmaları kurmasının önemini anlatan Cevahir, “Batı’dan teknik hizmet almak yerine bunu kendimiz yapalım. Projeleri, her iki ülkenin kendi ürettiği ürünleri kullanabileceği şekilde planlayalım. Aksi halde Batılı firmaların projelerinde kullanılan malzemeler yine Batı’dan alınmaya devam edecek” diye konuştu.

Cevahir, Suudi Arabistan’ın konut ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, “İki devlet anlaşarak, TOKİ benzeri müşterek bir şirket kurabilir. Türk müteahhitlik şirketlerinin sunacağı katkı ve iki ülkenin sahip olduğu imkanlarla, proje maliyetlerinde ciddi düşüşler sağlanabilir. Bu sayede ikili ticaret hacmi çok kısa sürede 10 milyar dolara ulaşır” dedi.

20 Şubat 2017 Pazartesi

Etiketler : Dünya