tatil-sepeti

İstanbul Ticaret Odası İnşaat ve Gayrimenkul İhtisas Komitesi toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç başkanlığında yapıldı. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, İTO Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcileri katıldı.


 

HABER: MESUDE DEMİRHAN


 

Toplantıda, inşaat sektöründe malzeme fiyatlarının artmasına rağmen konut fiyatlarında yaşanan düşüş ve konut satışlarındaki azalma konusu ele alındı. Sektöre yönelik yapılabilecek ortak çalışmaların da değerlendirildiği toplantıda; yapı denetim, maliyetlerin artması, kentsel dönüşüm, imar planı, deprem, nitelikli konut ve ara eleman sorunu da gündeme geldi. Sektör temsilcileri de deprem gerçeği nedeniyle konutta önceliğin dayanıklı bina olduğuna dikkat çekti.   

 

İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç, toplantıda yaptığı konuşmada, inşaat ve gayrimenkulün en çok istihdam sağlayan sektörlerden biri olduğunu belirterek, yurtdışında da çok başarılı işler yapıldığını vurguladı. Köç, şöyle devam etti: “Derdimiz hem mevzuat hem de sahadaki uygulamalar noktasında sektörümüzün daha da ileri gitmesini ve iş ortamımızın gelişmesini sağlamak. İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı 738 bin üyemiz var. İnşaat ve gayrimenkul sektörü, İstanbul’da da açık ara bir numaralı sektör. Genç nüfusumuzu ve deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini dikkate aldığınızda sahada ticaret, üretim, uygulama, denetim ve mevzuat boyutuyla birçok problem yaşıyoruz.”

 

DİNAMİK BİR SEKTÖR

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan ise “Çalışmalarımıza yön vermesi açısından sizlerin yaşadıkları bizim için çok önemli. Bunları dinlemek için bir aradayız. Aynı zamanda inşaat çok dinamik bir sektör. Güncel durumlara göre çok hızlı refleks gösteriyor. Bizim de bu hıza yetişmemiz gerekiyor” dedi.

 

MALİYETLERİMİZ ARTTI

 

Toplantıda, sektör temsilcileri şu sorunları dile getirdi: “İnşaat, ülke ekonomisi için çok önemli bir sektör. Biz deprem ülkesiyiz ve kaliteli üretim yapmak zorundayız. Bunun ulusal bir politika haline gelmesi lazım. Sektör diri tutulmalı. Önceliğimiz, depreme dayanıklı binalar olmalı. En büyük sorunlardan biri kredi bulamamak. Maliyetlerimiz de arttı. Ara eleman sorunu da devam ediyor. Kentsel dönüşümde imar planı oluşturulurken dikkat edilmesi lazım. Konutta kaliteli malzeme kullanımı çok önemli.” 

 

29 Nisan 2024 Pazartesi