tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Elektronik cihazlara sesle komut vermeye alıştık. Konuşma algılama teknolojisi de hızla gelişiyor. Microsoft, 25 yıllık emeklerinin neticesinde artık konuşma algılama düzeyinde gerçek insanla aynı seviyeye geldiklerini açıkladı. Microsoft’un konuşma algılama sistemi sadece yüzde 5.1 oranında hata yapıyor.
Evet, sadece yüzde 5.1’lik bir hata payı ve bu tam olarak insanoğlu ile aynı seviyeyi yakaladığını gösteriyor. Yani artık Microsoft’un geliştirdiği sistem, konuşulanı insan kadar iyi anlayacak!
Ayrıca, sistemin kullandığı sözcük sayısı da 30 binden tam 165 bin’e çıkarılmış.

HAFIZAYA ALIYOR

Sistemin geliştirilmesinde en etkili sonuç veren yazılım ise sohbet süresince kullanılan geçici bir hafıza olmuş. Yani sistem her konuşmayı ve kullanılan kelimeleri hafızasına alarak çalışıyor. Böylece tam anlaşılmayan kelimeleri tahmin etmekte daha başarılı oluyor. Örneğin futbol konuşuluyorsa, bir futbol teriminin konuşmada geçmesini beklediği için anlama kabiliyeti artmış oluyor.

ŞİVEDE ZORLANIYOR

Çalışmayı yürüten ekip hâlâ çok işleri olduğunu belirtiyor. Özellikle gürültülü ortamlardaki konuşmaları ve şiveli konuşmaları çözmekle bir süre daha uğraşacaklar gibi görünüyor.

ARTIK ŞİFRE GİRERKEN KİMSE GÖREMEYECEK

Cep telefonundan banka hesabına girerken ya da ATM’den para çekmek için şifreyi tuşlarken, ‘birinin görüp-görmediği’ düşüncesi bizi tedirgin ediyor. New York Üniversitesi bu soruna çözüm bulmuş gibi... Ekrana bakılan mesafeye göre rakamları farklı gösteren bu sisteme, IllusionPIN adını vermişler. Prof. Nasir Memon tarafından geliştirilen sistem, klavye konfigürasyonlarını bakılan mesafeye göre farklılaştırıyor. Siz sıfırdan dokuza kadar belli bir şekilde dizilmiş rakamlar görürken daha uzak mesafeden bakan biri ise bu dizilişi farklı görüyor. Sistemin kötü tarafı ise rakam dizilişlerinin her seferinde değişiyor olması. Yani her seferinde dokuz nerede, iki nerede diye aramak gerekiyor! Ancak bu aynı zamanda bir güvenlik önlemi de! Çünkü hırsızın sizin bastığınız yerleri ezberleyip aynı şifreyi girmesini de imkansız kılıyor.

18 Eylül 2017 Pazartesi

Etiketler : Teknoloji