HABER: AYŞE BAŞAK
ABD’deki Michigan State Üniversitesi’nde, Nelson Sepulyeda liderliğinde çalışan ekip elektrik üretebilen kağıt inceliğindeki cihaza aynı zamanda mikrofon ve hoparlör özellikleri de ekleyerek bir ilke imza attı.
Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek çalışan cihaz basit bir parmak hareketini elektriğe dönüştürebiliyordu. FENG (ferro elektrik nano jeneratör) adı verilen bu teknoloji ile geliştirdikleri cihaz üzerinde çalışmayı sürdüren bilim insanları, kurdukları sistemin aynı zamanda ses titreşimlerine de duyarlı olduğunu belirledi. Bunun cihazı oldukça iyi bir mikrofona dönüştürmeye yeterli olacağı görüldü.
Elektriği mekanik enerjiye de çevirebilen cihazın aynı zamanda bir hoparlöre dönüştürülebileceği de anlaşıldı.
Yapılan deneyler neticesinde, bir bilgisayar yardımıyla kişiye özel ses tanımlama teknolojisi için kullanılan cihaz ile üretilen mikrofonun kapasitesinin yeterli olduğu ve güvenlik alanında kullanılabileceği kanıtlandı.
Deney ve araştırmalarını sürdüren ekip FENG materyalini bir bayrağa da adapte etti ve bir iPad’e bağlayarak, hoparlör görevi görmesini ve müzik çalmasını sağladı.
Ekibin lideri Nelson Sepulyeda, “Bayrağın bizzat kendisi hoparlör oldu” dedi. Gelecekte mevcut hoparlörlerin yerini az yer kaplayan bu cihazların almasını beklediklerini söyleyen Sepulyeda, “Konuşan gazeteleri hayal edin” diyerek, bu teknolojinin çok farklı yerlerde kullanılabileceğine dair bir örnek de veriyor. Belki gazeteler hemen yakın gelecekte olmasa da hafif hoparlörler, gürültü önleyici yapraklar, ses algılayan kıyafetlerin hayatımıza girmeleri an meselesi.
NEREYE GİTTİĞİNİ MESAJ ATAN BASTON
Uzunluğu ayarlanabilen alüminyumdan yapılmış bir baston olan iCane çok marifetli. Bunların içinde GPS en önemli özelliği. Baston taşıyan kişinin nereye gittiğini, hangi yolu izlediğini takip edebilmek özellikle Alzheimer, Demans gibi bunamaya yol açan hastalığı olanların yakınları için çok önemli. Ve elbette bastona ihtiyaç duyan, yürüme zorluğu, engeli, yaşa bağlı şikayetleri olan herkes için.
‘ACİL’ MESAJI
SOS özelliğine de sahip olan bastonun belirli bir düğmesine üç saniye boyunca basıldığında bu özellik aktif hale geliyor. SOS özelliği şöyle çalışıyor: Kişinin seçtiği üç kişiye bir acil durum mesajı gidiyor. Bu kişiler bir iOS veya Android işletim sistemine sahip bir telefon uygulaması ile seçilip kaydediliyor. Ayrıca bir SIM karta da sahip olan baston, bir telefon olarak da kullanılabiliyor. Kendine ait hoparlör ve mikrofonu olan bastonun sapını bir telefon gibi kullanarak konuşmak mümkün. Sapın üzerinde bulunan düğmeye bir defa, iki defa veya üç defa basarak farklı kişileri arayabiliyorsunuz. Aynı zamanda karanlıkta yardımcı olmak üzere bir LED ışık da düşünülmüş. Henüz seri üretime geçmeyen bastonu internetten 79 dolara sipariş edebilirsiniz. Seri üretime geçtiğinde ise fiyatının 149 dolar olması bekleniyor.