Bir İspanyol firmasıyla geliştirdiği projeye Avrupa Birliği’nden destek almayı başaran firma, ürün ve çözümlerini yurt dışında açacağı ofislerde de sunmayı hedefliyor.
HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI
TEKNOPARK İstanbul firmalarından Adente, ileri malzeme teknolojileri, kompozit ürün tasarımı ve üretimi, makina ve proses otomasyonu konusunda uzmanlaşan bir mühendislik Ar-Ge şirketi. Enerji, havacılık, savunma, denizcilik, elektronik ve inşaat alanlarında geleneksel ürünlerin yerini alan kompozitte yerli ve milli üretimiyle dikkat çeken ve inovatif çözümler sunan Adente’nin projelerini, şirketin Ar-Ge Direktörü ve Kurucu Ortağı Barış Daryal, İstanbul Ticaret’e anlattı.
MAKİNA GELİŞTİRİYOR
* Adente hangi alanlarda faaliyet gösteriyor?
Şirketimiz, yüksek vasıflı mühendislik ekibiyle birlikte çoğunlukla kompozit Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor ve müşterilerine özel çözümler sunuyor. Müşteriye özel gereksinimler için kompozit tasarımı ve üretimi konusunda uzmanlaştığımızı söyleyebilirim. Kompozit ürünler için cam fiber, karbon fiber ve epoksi reçine malzemeleri üzerine çalışıyoruz. Bu ürünler genellikle enerji, havacılık, savunma, denizcilik, elektronik ve inşaat sektörlerinde kullanılıyor. Aynı zamanda kullandığımız proseslerin makinalarını da özel ihtiyaçlara göre geliştiriyoruz.
YAPAY ZEKAYLA VERİMLİLİK ARTTI
* Projelerinizden ya da geliştirdiğiniz ürünlerden bahseder misiniz? Yapay zeka, makina öğrenmesi gibi ileri teknolojiyi kullanıyor musunuz?
Kompozit kanat, tekne ve tip 5 özelleştirilebilir yakıt tankı ürünlerinin tasarımı ve üretimi, yüksek basınçlı Rtm, pultrüzyon, filament sarma makinalarının yazılımının geliştirilmesi, tasarımı ve üretimi Ar-Ge projeleri için verebileceğimiz örneklerden birkaçı.
Her zaman kompozit sektöründe inovatif ve teknolojik çözümler sunmayı hedefliyoruz. Projelerimizde yapay zekayı aktif kullanıyoruz ve yapay zekanın verimliliği ciddi bir şekilde artırdığını düşünüyoruz. Örnek vermek gerekirse, filament sarma makinamızın yazılımını web sitemizde dünyaya açtık. Yapay zeka sayesinde geliştirilmesi aylarca sürecek bu yazılımı çok daha kısa sürede tamamlayabildik. Bununla beraber, dünyada filament sarma makinasına sahip ancak yazılımı olmayan şirketlere, eğitim kurumlarına kısacası ihtiyacı olan herkese, ücretsiz kullanıma sunduk.
KULLANIMI ARTIYOR
* Kompozit malzemeler, artık savunmadan sağlık sektörüne kadar geniş bir alanda kullanılıyor. Bu malzemelerin kullanımı Türkiye’de hangi sektörlerde arttı?
Kompozit malzemeler yüksek mukavemet, hafiflik ve dayanıklılık özelliklerine sahip. Teknoloji ve mühendislik çözümleriyle birlikte kompozit malzemelerin kullanımı, birçok sektörde yeni olanakları ortaya çıkarıyor. Başlıca gelişen sektörden bahsetmek gerekirse, yerli savunma sanayi ve havacılık sektöründeki projelerin artmasıyla beraber son yıllarda özellikle karbon-epoksi malzemeleri kullanarak üretim yapan firmaların sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık sektöründe kompozitlerin biyo-uyumluluk ve radyo frekans geçirgenliği özellikleri sayesinde tıbbi cihazlar ve protezlerde yoğun kullanılıyor. İnşaat sektöründe ise yüksek dayanımı sayesinde bina güçlendirme projelerinde gün geçtikçe kullanımı artıyor. Türkiye’mizin en önemli gündemi olan bu konu üzerinde firmamızın geliştirdiği çelik çekirdekli karbon kompozit ürünün kullanımı gittikçe artıyor. Buna ek olarak, uzun yıllardır pultrüzyon prosesi ile yerli ve milli seri üretimini gerçekleştirdiğimiz karbon plakalar deprem güçlendirme projelerinde aktif olarak kullanılıyor.
AB’DEN FON DESTEĞİ
Bunlara ek olarak Avrupa Birliği’nin İleri Malzeme Teknolojileri Horizon 2020 programı kapsamında da uluslararası bir proje için işbirliğimiz bulunuyor. İspanyol şirket ile birlikte geliştirdiğimiz Tip 5 Hidrojen Tankı projemize, AB’nin destek kuruluşu AMULET’den, Ar-Ge fon desteği aldık.
DÜNYADA ÇOK AZ FİRMADA VAR
* Yeni ürünler, farklı alanlar olacak mı?
Tabii ki, şu anda geliştirdiğimiz sektörde one-shot diye tabir edilen tek parça kalıptan ürün elde etme mantığını yüksek basınçlı reçine transfer kalıplama yönteminde son iki yıldır yoğun kullanıyoruz. Bu yöntem yüksek katma değerli olduğundan dünyada çok az firma tarafından stratejik öneme sahip savunma, havacılık ve medikal sektörlerinde kullanılıyor. Bu yöntemle üretilen zor parçaların mukavemeti yüksek, çok az işgücü gerektiren ve otomasyona uygun kompozit üretimi sağlanıyor. Son yıllarda demir donatının özellikle korozyona uğramasından cam fiberin dünyadaki kullanımı artıyor. Bu kapsamda müşterimizin özel istekleri doğrultusunda kompozit donatı diye tabir edilen ribar üreten hattı geliştiriyoruz. Yeni teknolojileri kullandığımız tamamen otomasyonlu bu hatta altı paralel ribar üretimi yapılabilecek. Böylece hem daha hızlı hem de düşük maliyetli üretim sağlanacak.
YURT DIŞINDA OFİS
* Geleceğe dönük hedeflerinizden bahseder misiniz?
Gelecekte Adente olarak kompozit teknolojisindeki ilerlememizi devam ettirmeyi ve müşterilerimize sunacağımız hizmetleri genişletmeyi hedefliyoruz. İnovasyon ve mühendislikteki yetkinliğimizi kullanarak daha karmaşık projelerde yer almak istiyoruz. Şu an İstanbul Teknik Üniversitesi ile üniversite sanayi işbirliği kapsamında 4 eksen ve 6 metre olan filament sarma makinamızı İTÜ bünyesine kattık. Bu sayede gelecekte İTÜ ile Türkiye’den ve Avrupa’dan projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, yurt dışından daha fazla proje ve işbirliğinde bulunarak bu yetkinliklerimizi global anlamda göstermek istiyoruz. Yakın gelecekte yurt dışında ofis açmayı planlıyoruz.
İTO SAYESİNDE DIŞ TALEP ARTTI
* Yerli ve milli firmaların üretime katkısı her geçen gün artıyor. Yurt dışından talep alıyor musunuz?
Adente olarak geçmişte daha çok yurt içine odaklanmıştık. Ancak son yıllarda yurt dışına da hizmet edebilmek adına web sitesi gibi tüm tanıtım araçlarını güncelleyerek yurt dışından aldığımız taleplerin sayısını ciddi miktarda artırmayı başardık. Geçtiğimiz ay İstanbul Ticaret Odası ile JEC Kompozit Fuarı’na katıldık. Bu fuara tamamen İTO’nun organize ettiği Türkiye pavilyonunda katılmanın birçok faydasını gördük. Aynı zamanda İTO’nun ortağı olduğu Teknopark İstanbul da destek oldu. Hem İTO’nun hem de Teknopark İstanbul’un bu destekleri sayesinde fuarda farklı sektörlerden ve ülkelerden, birçok potansiyel görüşmelerimiz oldu. Böylece, yurt dışından firmamıza olan talebi artırdık.
BU NOKTAYA GELMEMİZDE ÖNEMLİ YERİ VAR
Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler?
Teknopark İstanbul’un Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olması, Adente için önemli faydalar sağlıyor. Teknopark İstanbul bize birçok nitelikli ve yetenekli mühendisle aynı çatı altında çalışma ve işbirliği yapma imkânı sunuyor. Teknopark bünyesinde bulunan diğer şirketlerle proje ve patent konusunda çokça işbirliğimiz bulunuyor. Ayrıca, buradaki iş ortamının yenilikçi ve teknoloji odaklı olması, özgün ve yaratıcı çözümler bulma konusunda bizi destekliyor. Kısacası Teknopark İstanbul, Adente’yi daha ileriye taşıma hedefine katkı sağlıyor ve firmamızın bu noktaya gelmesinde önemli bir yeri var.