HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI
Teknopark İstanbul’da yerleşik Optimes Yazılım, imalat sanayinde yer alan özellikle KOBİ’leri dijitalleştirecek ve üretim verimliliklerini artıracak yazılım çözümleri üzerine çalışıyor. KOBİ’lerin sahip oldukları üretim araçlarını çok verimli kullanamadığını tespit ederek yola çıkan Optimes Yazılım’ın kurucusu Can Murat Kumuz, KOBİ’lerin üretimdeki önemini vurgularken, geliştirdikleri yazılımla verimlilik artışına sağladıkları katkıyı İstanbul Ticaret’e anlattı.
Bize kısaca şirketinizi tanıtır mısınız?
Sahada gördüğüm eksiklikler ve sahip olduğum yetkinlikler doğrultusunda 2023’te Teknopark İstanbul’da Optimes Yazılım’ı kurdum. Firmamızın temel amacı, imalat sanayinde yer alan özellikle KOBİ büyüklüğündeki işletmelerin dijitalleşmesi ve üretim verimliliklerini artıracak yazılım çözümlerinin üretilmesi. Bu vizyonla ürettiğimiz yazılımımız, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Mind 4 Machine fonunu almaya hak kazandı.
NASIL BAŞLADIM?
Bu işe başlangıç hikayenizi anlatır mısınız?
2024 itibariyle profesyonel iş hayatımın 20. yılına girdim. Bu sürede yüzlerce KOBİ’nin üretim süreçlerini yerinde inceleyip ürün ve hizmet sunma şansına sahip oldum. KOBİ’ler, ülke ekonomisinin yüzde 99.8’ini oluşturuyor.
Onların güçlenmesi, ülke ekonomisinin de güçlenmesi anlamına geliyor. KOBİ’lerin üretim araçlarını çok verimli kullanamadığını tespit ettim ve burada bir iş geliştirme fırsatı olduğunu düşündüm. KOBİ’leri daha verimli hale getirecek çözüm önerileri geliştirebilmek amacıyla İTÜ ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ortak düzenlediği Endüstri 4.0 & Dijital Dönüşüm Uzmanlığı eğitimine katılarak başarıyla mezun oldum. Ardından TUBİTAK-TUSSİDE tarafından düzenlenen DDX Uzmanlığı eğitimini aldım. KOSGEB, TUBİTAK ve Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlarda akreditasyonu olan bu uzmanlık belgesine de sahip oldum. Ülkemizde DDX analizi yapma akreditasyonuna sahip 110 DDX uzmanından biriyim.
DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Hangi alanlarda çözümler üretiyorsunuz?
Odaklandığımız ve katma değer yarattığımız alan imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin dijitalleşmesi. Dijitalleşme kavramını en basit tabiriyle ‘bir iş sürecinin dijital teknolojiler kullanılarak yerine getirilmesi’ olarak nitelendirebiliriz. Bu tabir çerçevesinde; analiz çalışmaları, endüstriyel otomasyon ürün ve hizmetleri, yazılım çözümleri geliştiren bir dijital dönüşüm firmasıyız.
DİJİTAL OLGUNLUK
Ürün ya da hizmetlerinizi anlatabilir misiniz?
1-DDX ANALİZİ
TUBİTAK-TUSSİDE tarafından ortaya konan DDX analiz yöntemiyle imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerin dijitalleşmesine katkıda bulunuyoruz. DDX analizi iki başlık üzerinden hayata geçiyor. Bunlardan ilki ‘Dijital Olgunluk Seviyesi’ analizi. Bu analizle birlikte işletmelerin dijital dönüşüm olgunluk seviyelerinin belirlenmesi, sektörel ve işletme büyüklüğüne göre karşılaştırmaların yapılması, yapılan yatırımların etkisinin takip edilmesi için bir ‘Dijital Dönüşüm Olgunluk Değerlendirme Sistemi’nin oluşturulması hedeflendi.
İkinci başlık da ‘Dijital Dönüşüm Yol Haritası’dır. Bu çalışmayla analizin yapıldığı imalathanenin dijital olgunluğunun artmasını sağlayacak projeler hazırlanıyor. Yine skorun artması için işletmede halihazırda yer alan yazılım ve donanım ürünlerinin daha etkin kullanılmasına yönelik çözüm önerileri sunuluyor. DDX, en az 2 gün saha analizi ve 5 ana başlık altında 80’e yakın temel sorunun sorulduğu kapsamlı bir analiz çalışması. Bu çalışmanın neticesinde analizin yapıldığı KOBİ’ye acil, kısa, orta ve uzun vadeli yapılması gerekenlerin yer aldığı bir yol haritası sunuluyor. İşletmesini dijitalleştirerek çevik, rekabetçi ve modern üretim teknolojilerine sahip olmak isteyen işletmeler, DDX analiziyle birlikte sürdürülebilir bir dijitalleşme stratejisine ulaşıyor.
2-OPTİMES VERİMLİLİK YAZILIMI
Optimes, KOBİ’lerin hızlı, düşük maliyetli ve kolay şekilde kullanabileceği bir verimlilik yazılımı. Yazılımımızı bulut mimarisine ve on primise kuruluma uygun mimaride web tabanlı olarak inşa ettik. Web tabanlı olması sayesinde çalıştığı donanımdan bağımsız hale getirilmesini sağladık. Herhangi bir donanımsal sistem gereksinimi olmadan ve uygulama yüklemeyi gerektirmeden bilgisayar, telefon, tablet üzerindeki tarayıcıdan Optimes’e bağlanabilmek mümkün. Yazılımımız çoklu dil desteğine sahip. Sistemde olmayan dilleri eklememiz sadece iki iş günü sürüyor. Optimes ölçeklenebilir bir yapıda. 1 makinası olan firma da 100 makinası olan firma da bu yazılımı zorlanmadan kullanabiliyor.
3-IIOT CİHAZI
IIOT cihazlarımız Optimes yazılımını tamamlayıcı bir ürün. Kendi kaynaklarımızla üretiliyor. Endüstriyel haberleşme yöntemleriyle veri alamadığımız makinalara veya manuel işlemlerin yapıldığı alanlara IIOT cihazımızı konumlandırarak gerçekleşen eylemleri dijitalleştirip Optimes yazılımına aktarıyoruz. Cihaz bulut mimarisine uygun çalışıyor. Fabrika ortamında networkteki bağlantı sorunlarında IIOT cihazımız makinadaki verileri kendi hafızasında depoluyor. Bağlantı düzeldiğinde verileri server’a otomatik gönderip hafızasını temizliyor. Bu sayede veri bütünlüğü de sağlanıyor. IIOT cihazımız yerli imkanlarla üretildiği için rakiplerine göre 1/5 oranında fiyat avantajı sağlıyor. Termin süresi iki iş günü. Optimes mühendislerince geliştirilen yazılımı sayesinde firmalar için özelleştirme yapılabiliyor. Cihazımız modüler yapıda ve kanal sayısı ihtiyaca göre 2’den 48 girişe kadar artırılabiliyor.
1 GÜNDE BAŞLA
Geliştirdiğiniz projelerin sağladığı avantajlar neler?
Üretim süreçlerini takip etmek isteyen KOBİ’ler çeşitli zorluklarla karşılaşabiliyor. Hammadde ve ürün stoklarını takip etmek istediklerinde ERP sistemleri, makina duruşlarını takip etmek istediklerinde OEE yazılımları, rota ve ürün ağacı takip etmek istediklerinde MRP ve MES yazılımlarıyla çalışmak zorundasınız. Bu yazılımlar firmalar için büyük maliyetler oluşturuyor. IT maliyetleri, işletim sistemi lisans maliyetleri, implementasyon maliyetleri ve diğerleri eklendiğinde KOBİ’lerin yazılım çözümlerine ulaşmaları zorlaşıyor. Bu maliyetlere katlanıp yazılım satın almak da kesin bir çözüm değil. Endüstri 4.0 devriminden sonra nitelikli insan kaynağına ihtiyaç katlanarak arttı. Pandemi döneminin dijitalleşmeye etkisi göz önüne alındığında teknik uzmanlığa sahip kişilere ihtiyacın daha da arttığını görüyoruz. Bu yazılımların her birinin başlı başına bir uzmanlık konusu olması ve uzun yıllar sürecek çalışmalar sonucunda verimli hale gelebilmesi KOBİ’ler için büyük sorunlardan biri. Biz Optimes’i, OEE, MES, ERP ve MRP yazılımlarının kesiştiği noktada konumlandırdık. KOBİ’lerde hammadde ve ürün stok miktarları, kesici takım ve sarf malzemeler, makina ve operator verimliliği gibi alanlar sürekli takip edilip üretim verimliliği artırılmalı. Optimes bu alanların basit, hızlı ve güvenilir şekilde takip edilmesini sağlamayı hedefliyor. Üstelik bunu minimum seviyede insan kaynağı kullanarak yapabilecek bir arayüze sahip. Üretim verimliliğini takip etmek isteyen firmalar sıfıra yakın bir maliyetle 1 gün içinde Optimes kullanmaya başlayabilir.
3 YILDA 50 FİRMA 1000 MAKİNA HEDEFİ
Geleceğe dönük projelerinizden, hedeflerinizden bahseder misiniz?
KOBİ’lerimizin daha güçlü hale gelmesi için önümüzdeki 3 yıl içinde 50 firmaya DDX analizi yapmak istiyoruz. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için yılın ilk çeyreğinde ciddi bir pazarlama aktivitesi planlıyoruz. Analiz yaptığımız firmalara dijital dönüşüm mentorluğu yapıp değer artışına katkıda bulunmak, ülkemiz için önemli bir kazanım olacak. Optimes makina verimlilik yazılımını yurt dışında da çalışan bir yazılım haline getirerek yurt içi ve yurt dışında toplam 1000 makinaya yaygınlaştırmak gayesindeyiz.
TÜM HİZMETLERE RAHATLIKLA ULAŞABİLİYORUZ
Teknopark İstanbul’da yer almanın sizler için faydaları neler?
Teknopark İstanbul çok başarılı bir ekosisteme sahip. Bir startup için gerek duyulan tüm hizmetlere rahatlıkla ulaşabiliyoruz. Girişimcilerin kendini geliştirebileceği ve kurumsallaşabileceği olanaklar sunuluyor. Teknopark firmaları içinde endüstriyel alanda faaliyet gösteren birçok firma var ve bu firmalarla işbirliği yapmak bize artı değer katıyor. Kendi aramızda portföy paylaşımı
yaparak KOBİ’lere yeni çözümler geliştiriyoruz. Aynı zamanda yatırımcılara ulaşmadaki kolaylık da bizim için stratejik önem taşıyor.