KOBİ rehberleri sahaya inmeye hazırlanıyor

Giriş: 04.03.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Türkiye’de işletmelerin yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Faaliyet alanlarına göre çeşitli kurumlardan destek alan KOBİ’lere en büyük desteği ise Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) veriyor. KOSGEB’in birbirinden farklı onlarca desteği KOBİ’lerde bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Öyle ki KOSGEB desteklerinden faydalanabilmek için danışmanlık şirketi ile anlaşan KOBİ’ler dahi bulunabiliyor. KOSGEB bunun önüne geçmek için geçtiğimiz yıl KOBİ Rehberliği ve Teknik Danışmanlık Yönetmeliği’ni hazırlamıştı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile çatısı oluşan projede sona gelindi. Eğitimleri tamamlanmak üzere olan danışmanlar yakın bir zamanda sahaya inerek KOSGEB’ten destek alan firmalara ücretsiz olarak danışmanlık yapabilecek. Eğitimlerin tamamlanmak üzere olduğu proje ile ilk etapta 200 KOBİ rehberi 2 bin 400 de teknik danışman görev alacak. Proje ile 3 yılda 4 bin KOBİ’nin danışmanlık hizmeti alması öngörülüyor. Proje ve KOSGEB destekleri İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen ‘Sektörel Teşvikler ve Destekler’ isimli toplantıda ele alındı. KOSGEB destekleri ve Eximbank kredileri teknik hırdavat mensubu firmalara anlatıldı.

REKLAM DESTEĞİ

KOSGEB İstanbul Haliç Merkezi Müdürü Dr. Adem Tuncer, KOSGEB desteklerini anlattığı konuşmasında, KOSGEB’in en son projesi olan Yurt Dışı Destek Programı’ndan da bahsetti. Tuncer, geçtiğimiz yılın eylül ayında çıkan proje ile KOBİ’lerin ihracata teşvik edilmesini amaçladıklarını ifade etti. Tuncer, “300 bin TL üst limitle, yüzde 70 geri ödemesiz bir destek. Proje kapsamında yurtdışı televizyon, gazete, dergi, açık hava reklamları gibi giderler için dahi ödenek ayrılıyor” diye konuştu.

44 MİLYAR DOLAR

Türk Eximbank Genel Müdürü Enis Gültekin de Eximbank’ın Türk firmalarının ihracatı için 44 milyar dolarlık bir destek ayırdığını belirtti. Gültekin, “Biz 17 bin 500 firmaya destek verdik. Bunun yüzde 75’i KOBİ. Yılda 10 milyar TL’ye yakın kredi kullandırıyoruz. Piyasadaki en düşük faizli kredi kurumumuza ait. 200 ülkede 65 bin alıcıyı sigortaladık. Bu alacak sigortasıyla firmanın alacağının yüzde 90’ını geri ödemeyi taahhüt ediyoruz. Bunun binde 3.5 prim maliyeti oluyor firmaya. Yurtdışında iş yapan firmaların sigortasız ihracat yapmamasını öneririm” diye konuştu.

ÜRETİM AMİRAL GEMİMİZ

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, “Üretim bizim amiral gemimiz” dedi. Kuralay, “Ekonomik olarak çok güçlü olmalıyız. Bunun temelini de üretim oluşturuyor. Dünyada yaşanan felaketler ve hastalıklardan sonra Türkiye ürettiği ürün çeşitliliği ile tercih edilen bir ülke konumuna gelmeye aday” diye konuştu.

KATMA DEĞER ÜRETİYORUZ

Toplantının oturum başkanlığını İstanbul Ticaret Odası Teknik Hırdavat Meslek Komitesi Meclis Üyesi Çetin Tecdelioğlu yaptı. Tecdelioğlu, şunları söyledi: “Hırdavat, tüm sanayilerin bağlantısında, bakımında, onarımında var. Sektörümüzde faaliyet gösteren 14 bin firma mevcut. 635 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. İhracatımız 8.2 milyar dolar, 7.1 milyar dolar da ithalatımız var. Katma değer oluşturuyoruz. Ticari faaliyet alanımızda bir kilogram ürünün değeri 5.17 dolar. Türkiye ortalamasının yüzde 350’sine tekabül ediyor. Dünyada bu alanda 200 milyar dolarlık bir pazar var.”