Arıcılıkta verimi artırmak, koloni kayıplarını ve ilaç kullanımını azaltmak amacıyla güneş enerjisiyle çalışan, kovandaki ortamı arılara ideal hale getirecek ‘akıllı kovan’ geliştirildi.
Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Basri Kul, mevcut kovan sistemlerinde arıların yaşamlarını olumsuz etkileyen unsurları azaltmak yönünde çözüm bulduklarını söyledi.
Arıların kışın kovanı ısıtmak, yazın da soğutmak için sürekli enerji sarf ettiğini belirten Kul, “Her iki durumda da arılar, fazla bal tüketiyor. Hem bal tüketimini normal seviyede tutmak, hem de özellikle kış aylarındaki arı ölümlerini minimize etmek için ısıtma ve soğutma sistemleri yaptık” dedi.
Sahada koloni başına bal veriminin 10 kilogram civarında olduğunu belirten Kul, “Sistem sayesinde arı, kovanı ısıtmak için daha az bal tüketecek. Hedefimiz üretimi kovan başına 50 kilograma yükseltmek” dedi.
ZEHİRLENMEYİ ÖNLÜYOR
Arıcılık Geliştirme-Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak ise “Sistem, yaz aylarında kovandaki hava akışını ve oksijen seviyesini artırıyor. Arıların çok yoğun olduğu durumlarda, kovandaki karbondioksit seviyesinin artması, zehirlenmelere yol açıyor. Kovan, bunu tespit edip zehirlenme seviyesine yaklaşıldığında kovanı havalandıracak parametre ve mekanik sistemleri de hareket ettirecek bir yapıya sahip” dedi.
Muhtemel hırsızlık olaylarına karşı da koruyan sistem, bazı parametre ve zehirli gazları elektronik sistemlerle ölçüp olabilecek hastalıkları önceden teşhis ediyor, kovan sahibini cep telefonuna yolladığı bildirimlerle uyarıyor.