Bilim adamları, şehirlerdeki hava kirliliğinin antibiyotiklere karşı direnç gösteren bakteriler için üreme ve yayılma alanı yaratabileceği uyarısında bulundu. Science Daily internet sitesinin haberine göre, İsveç’teki Göteborg Üniversitesi Antibiyotik Direnci Araştırma Merkezi, yoğun hava kirliliğinin yaşandığı Pekin’den aldığı çevre numunelerinde en güçlü antibiyotiklere karşı bile direnç oluşturabilecek DNA izlerine rastladı.
864 DNA NUMUNESİ
Merkez Direktörü Prof. Joakim Larsson, incelenen örneklerde farklı dirençler geliştirebilecek geniş bir gen yelpazesine rastladıklarını söyledi. Larsson, “Bunlar içinde bizi en çok kaygılandıran, karbapenem grubu antibiyotiklere direnç geliştiren genler oldu. Çünkü karbapenem grubu antibiyotikler, genelde tedavisi zor ve ilaç direnci fazla olan enfeksiyonlara karşı son çare olarak kullanılan, en güçlü antibiyotikler” dedi.
Araştırmada, dünya genelinde farklı çevrelerdeki insan, hayvan ve mekanlardan toplanan 864 ayrı DNA numunesi incelendi.
ÇİN’DE SARI ALARM VERİLDİ
Çin Ulusal Meteoroloji Merkezi, geçtiğimiz günlerde Hıbey, Hınan, Şanşi ve Şandong eyaletinin yanı sıra Tiencin kenti ve başkent Pekin’de yoğunluğunu artıran hava kirliliği nedeniyle sarı alarm verildiğini duyurmuştu.