Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından İstanbul’da “Güncel Gelişmeler Işığında Kıbrıs Görüşmelerinin Geleceği ve Türkiye için Çıkarımlar” toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs sorununda bir 50 yıl daha bu şekilde devam etmeye kimsenin niyetinin olmadığının bilinmesi gerekiyor” dedi. Rum tarafında çok ciddi bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu ifade eden Akıncı, ocak ayında Güney Kıbrıs’ta başkanlık seçimleri yapılacağını, bu sürecin ciddi bir sorgulama dönemi olması gerektiğini kaydetti.
Akıncı, ayrıca harekattan sonra Kuzey’de malları kalan Rumların açtığı davaların birikmesi üzerine kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu’nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Akıncı, “2005’te kurulan komisyona 6 bin başvuru yapıldı. Bunun 600’ünü sonuçlandırdık. Türkiye’nin ciddi katkılarıyla 279 milyon Euro tazminat ödedik” dedi.
DOĞAL GAZ YATAKLARI
Cumhurbaşkanı Akıncı, doğal gaz yatakları konusunda gerginlik yerine işbirliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kıbrıslı Türkler olarak adanın geleceğinde siyasal hak bakımından ortaklaşmayı önerdikleri kadar, ekonomik getiriler anlamında da ortaklaşma istediklerini dile getiren Akıncı, “Kıbrıs’ın doğal gazının ortak olduğu görüşündeyiz” dedi.
KKTC’DE YATIRIM
TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne daha fazla yatırım yapmak istediklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı’dan “Yatırım Danışma Konseyi” mekanizmasının devam etmesini istirham ettiklerini belirterek, “Kıbrıs’ın yatırım potansiyelini daha fazla kullanalım. Kıbrıs’a daha fazla yatırım götürelim. Ekonomisi güçlü olan Kıbrıs, çözüm müzakerelerinde daha güçlü olacaktır” şeklinde konuştu.
ÜYELİK MÜZAKERELERİ
İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da Kıbrıs sorununun Türkiye’nin AB sürecini aksatmak için bir araç olarak kullanıldığını belirtti. Zeytinoğlu, “Müzakereye konu 35 fasıldan 14’ünün açılması ve tamamının geçici olarak kapatılması, AB Konseyi ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından (limanlar meselesi nedeniyle) bloke edildi. Bu durum yalnızca Türkiye’nin AB üyelik perspektifini değil, AB’nin güvenlik ve enerji arz güvenliği gibi hayati çıkarlarını da olumsuz etkiliyor” dedi.