HABER: MESUDE DEMİRHAN
İstanbul Ticaret Odası Akaryakıt Meslek Komitesi Çalışma Toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın başkanlığında yapıldı. Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı, Cemile Sultan Koru Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Akaryakıt sektöründe güncel sorunların görüşüldüğü toplantıda; gelir gider dengesi, komisyon oranları, teminat mektubu, bayiler, istihdam, maliyet, enflasyon ve kayıt dışı ekonomi ele alındı.
150 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISI
Toplantıda konuşan Giyasettin Eyyüpkoca, akaryakıt sektörünün 150 bine yakın kişinin ekmek kapısı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Akaryakıt deyince 13 bin aktif dağıtıcı ve depolama tesisinden oluşan dev bir aileden söz ediyoruz. Sektör, stratejik bir ürünü tedarik ediyor, ulaştırıyor. Durum böyle olunca, dünyanın bir köşesinde yaprak kımıldadığında buradaki bir akaryakıt bayisi için maliyetten tutun, fiyatlamaya kadar farklı etkiler olabiliyor. İthal ettiğimiz üründen bahsediyoruz. Cari açığın da önemli kalemi. Dünyadaki savaşların en önemli sebebi akaryakıt. Küresel çatışma ve rekabetin tam merkezinde bir enerji kaynağı. Ama bir o kadar da temel ihtiyaç ürünü. Dolayısıyla bu kadar hassas dengeler üzerine kurulu ve küresel etkilere bu derece açık sektörün sorunlarına da aynı hassasiyetle yaklaşmak zorundayız.”
ÖDEMELERİN YÜZDE 90’I KARTLA
Eyyüpkoca, kâr marjı konusunun uzun süredir gündemde olduğunu ifade ederek, sektörün bu marjın yukarı çekilmesini beklediğini aktardı. Diğer taraftan da tehlikeli bir iş kolu olarak sınıflandığı için sigorta konusunda da kolaylaştırmaya ihtiyaç olduğunu vurgulayan Eyyüpkoca, “Ayrıca kredi kartıyla ilgili husus var. Akaryakıt bedelinin yüzde 90’ı kredi kartıyla ödeniyor. Dolayısıyla orada da POS bedeliyle ilgili şikayetler, sektörün gündeminde yer almaya devam ediyor. Ajandamızda tüm komite üyelerimizin talep ve beklentileri ilk sırada. Yasa ya da uygulamalara ilişkin değişiklikler, bilgilendirmeler ve gerekli girişimler için her zaman aktif şekilde çalışıyoruz. Akaryakıt ülkenin sorunu olduğu için İTO olarak biz de çözüm noktasında üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
İSTASYON SAYISI 10 YILDIR AYNI
Toplantıda sektörle ilgili şu bilgiler verildi: “İstanbul’da 755 akaryakıt istasyonu var. Bu istasyonlar yaklaşık 10 yıldır aynı sayıda. İstanbul’daki akaryakıt istasyonlarının ne kadar zarar etseler de kapanmadığını, ancak el değiştirdiğini görüyoruz. Son 10 yıl içinde 991 istasyon lisansı iptal edildi. İstanbul’daki toplam 755 istasyonun satış miktarı 2022 verilerine günlük 19 bin 150 litre. Türkiye’nin en yüksek değeri bu. İstanbul’dan sonra Ankara günlük 13 bin 972 litreyle ikinci sırada. 15 yıl içinde gelir-gider yapımız çok değişti. Giderlerimizin yaklaşık yüzde 30’u personel gideri olarak şekilleniyor.”
ENERJİ VE LOJİSTİK MALİYETİ ARTTI
İTO Akaryakıt Meslek Komitesi Başkanı Ali Tutuk, akaryakıt sektörünün ekonominin can damarı olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Son yıllarda sektörümüzde birçok değişim ve dönüşüm yaşandı. Yüksek işletme maliyetleri, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar, lojistik ve tedarik zincirindeki sorunlar, çevresel düzenlemeler ve teknolojik gelişmeler gibi birçok faktör iş yapma biçimlerimizi etkiledi. Akaryakıt sektörü şu an çok zor bir dönemden geçiyor. Kredi kartı komisyonları istasyonlarımızın aylık kira giderlerinden daha yüksek. Türkiye’nin en yüksek maliyetlerine sahip İstanbul bayilerine, diğer illere göre litrede yaklaşık 1.5 lira daha ucuza satış yaptırılıyor. Karar alan, mevzuat yazan taraf değiliz. Elimizden gelen icracı kurumlara dertlerimizi, sıkıntılarımızı doğru bir dille anlatıp, çözüm aramak.”