tatil-sepeti
tatil-sepeti

Karbon atomundan elektrik üretildi

Giriş: 28.06.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, karbon atomlarından elektrik üretimi için organik bir sıvı kullandı. Çözücü özelliğe sahip olan bu sıvı, elektronları parçacıklardan ayırarak kimyasal reaksiyonları tetikliyor, bunun sonucunda da elektrik akımı açığa çıkıyor. Herhangi bir kabloya ya da benzeri bir ekipmana ihtiyaç duymayan yöntem, mikro veya nano boyutlu robotları çalıştırmak için gerekli enerjiyi üretebiliyor.

TERMO GÜÇ DALGALARI

Profesör Michael Strano, 2010’da karbon nanotüplerin ‘termo güç dalgaları’ üretebileceğini ilk kez gösterdi. Bir karbon nanotüp yakıt tabakası, hareketli ısı darbeleri veya termogüç dalgaları ile kaplandığında tüp boyunca hareket ederek bir elektrik akımı oluşturmuştu. Bu çalışmanın çıktıları, Strano ve öğrencilerini karbon nanotüplerin bilinmeyen bir özelliğini ortaya çıkarmaya yönlendirdi. Bu çalışmanın kapsamını genişleten Strano, karbon nanotüpün bir kısmını teflon benzeri bir polimer ile kapladı. Ürettiği malzemeyi elektronlara aç bir sıvı çözeltisinin içine daldıran profesör, bu elektronların hareket etmesini, bunun sonucunda da elektrik akımının oluşmasını sağlamış oldu. Strano, “Bu yeni teknoloji çok ilgi çekici; çünkü tek yapmanız gereken bu parçacıkların bulunduğu bir yataktan çözücü sıvıyı akıtmak. Kablolar olmadan elektriği elde edebilirsiniz” diyor.

ROBOTLAR İÇİN ENERJİ

Parçacıkların mevcut versiyonu parçacık başına yaklaşık 0.7 volt elektrik üretebiliyor. Bu çalışmada araştırmacılar, küçük bir test tüpünde yüzlerce parçacık dizileri oluşturabileceklerini de gösterdiler. Uzun vadede, bu yöntem ile mikro veya nano ölçekli robotlara güç sağlamak mümkün. Strano’nun laboratuvarında teşhis sensörü olarak kullanılabilecek ölçekte robotlar üretilmeye başlandı bile.