Karadeniz’deki sahadan üretilecek gazın ilk etapta yıllık 3.5 milyar metreküp olması öngörülürken, depolama kapasitesi de artırılıyor. Yeni yatırımlarla Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi 3.2 milyar metreküpten 4.6 milyar metreküpe yükseltildi.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Türkiye, kullandığı doğalgazın yüzde 99’unu, petrolün ise yüzde 92’sini ithal ediyor. Enerji ithalatına 2021’de ödediği yaklaşık 51 milyar dolarlık fatura, küresel enerji krizinin etkisiyle 2022 yılının sadece 10 aylık döneminde 80.5 milyar dolara ulaştı. Bu bakımdan enerji ithalat faturasının yüzde 68’den fazlasını oluşturan petrol ve doğalgazda yerli alternatif için yapılan arama ve sondaj çalışmaları önemini daha çok artırıyor. Bu alandaki filonun güçlendirilmesiyle özellikle son yıllarda yapılan keşifler yeni bir kapasite sürecini de başlattı.
HIZ REKORU
Nitekim, Batı Karadeniz’deki Sakarya Doğalgaz Sahası’nda yapılan yaklaşık 405 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfi, küresel ölçekte 2020 yılının deniz alanlarındaki en büyük keşfi oldu. Ardından 2021 yılında yapılan sondaj faaliyetleriyle ilave 135 milyar metreküp doğalgaz rezervinin keşfedilmesi, bölgedeki rezerv miktarını 540 milyar metreküpe ulaştırdı. Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olma yolunda da ilerliyor. Dünya gaz sektöründe, rezerv tespitinden üretime kadar geçen sürenin ortalama 7-8 yıl olduğu göz önüne alındığında, Karadeniz gibi çetin koşulları olan bir denizden bu kadar sürede üretimi gerçekleştirip kıyıya ulaştırıp dağıtıma vermenin de önemli bir başarı olacağı kaydediliyor.
YILLIK ÜRETİM
Tespit kuyularının açılması, deniz tabanı yüzey tesisi ve iletim sistemleri kurulumu, kara yüzey tesisleri inşası gibi altyapı faaliyetleri neticesinde 2023 yılının mart ayında Karadeniz gazının sisteme verilmesi amaçlanıyor. Sakarya Gaz Sahası’ndan üretilecek doğalgazın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında tüketicilerin kullanımına sunulması planlanırken, günlük üretimin ise ilk etapta 10 milyon metreküp olacağı öngörülüyor. Yıllık doğalgaz üretiminin ise 3.5 milyar metreküp ile başlaması, 2027’ye kadar da yıllık 15 milyar metreküpe erişilmesi hedefleniyor.
TÜKETİM RAKAMLARI
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verilerine göre, 2021 yılı sonunda Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketimi yüzde 24 artışla 59.8 milyar metreküp seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu rakam, 2019 yılında yani pandemi öncesinde yıllık 45.2 milyar metreküp seviyesindeydi, 2020 yılında 48.2 milyar metreküpe yükseldi. Sakarya Gaz Sahası’ndan üretilecek yerli gaz, yıllık 60 milyar metreküp tüketim baz alındığında ihtiyacın yüzde 25’ini karşılayabilecek. Türkiye, diğer taraftan Karadeniz’de ve Akdeniz’de Mavi Vatan’da sismik araştırma ve sondaj çalışmalarını genişleterek, yeni keşiflerle rezervini artırmayı da hedefliyor.
DEPOLAMADA KAPASİTE 10 MİLYAR METREKÜPE ÇIKACAK
Türkiye doğalgaz keşfi ve işletmesi yanında depolama alanında da yatırımlarını sürdürüyor. Yeni yatırımlar çerçevesinde, 3.2 milyar metreküp depolama ve günlük 28 milyon metreküp üretim kapasitesiyle Türkiye’nin ilk yer altı doğalgaz tesisi olan Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi’nin kapasitesi artırıldı. BOTAŞ’a ait tesisin ikinci fazı için 18 kuyuda genişletme çalışmaları yapıldı, deniz üstünde 2 platform kuruldu. Çalışmalar neticesinde; tesisin kapasitesi 4.6 milyar metreküpe, günlük geri üretimi ise 75 milyon metreküpe çıkarıldı.
Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, yeni kapasitesiyle Türkiye’nin yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 8’ini karşılayabilecek konuma erişirken, denizlerde Avrupa’nın en büyük yer altı gaz depolama tesisi haline de geldi. Günlük geri üretim kapasitesiyle en sert kış günlerinde ihtiyacın dörtte biri bu tesisten sağlanabilecek. Öte yandan, Tuz Gölü Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi’nde de genişletme çalışmaları devam ediyor. Halihazırda 1.2 milyar metreküp olan deponun kapasitesi de 5.4 milyar metreküpe çıkarılacak. Çalışmaların 2 yıl içinde tamamlanması öngörülüyor. Bu tesisin de hizmete girmesiyle Türkiye’nin doğalgaz depolama kapasitesi 10 milyar metreküpe ulaşacak.