Dünya genelinde kalp kapakçığı tüm kalp-damar hastalıklarının yaklaşık yüzde 35'ini oluşturuyor. Ancak bu ciddi durumun etkili ve uzun vadeli bir tedavisi henüz bulunmuyor. Kalp kapakçıkları, doğuştan gelen anomaliler, yaşlanma veya yaşam tarzı gibi sebeplerle zarar gördüğünde kan akışı bozuluyor ve tedavi edilmezse ölümcül komplikasyonlara yol açabiliyor.
Mevcut tedavi yöntemleri olan kapak onarımı ve replasmanı (değiştirilmesi), etkili olmakla birlikte hem pahalı hem de tekrar eden riskli ameliyatlar. Çoğu yapay kapakçık hayvan dokusundan yapılıyor ve 10-15 yıl dayanıyor. Bu, pediatrik hastalar için çok sınırlı bir çözüm.
Georgia Tech ve Emory Üniversitelerinden bilim insanları, bu sorunlara kalıcı bir çözüm sundu. Bilim insanları, biyolojik olarak emilebilir malzemelerden yapılmış ve 3D baskı teknolojisiyle hastaya özel tasarlanan bir kalp kapakçığı geliştirdi. Bu yeni cihaz, vücut tarafından emilecek ve yerini hastanın kendi dokusundan oluşan yeni bir kapak alacak.
YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ
Bilim insanları, bu teknolojinin mevcut kalp kapakçıklarından çok farklı ve bir paradigma değişimini temsil ettiğini belirtiyor. Kalp kapakçığının hastanın içinde yenilenebildiği yeni bir dönem başlayacak.
Cihaz, pediatrik hastalar için de önemli bir yenilik sunuyor. Uzmanlar, çocukların büyüdükçe kapakçıklarının boyutlarının da değiştiğine dikkat çekerek bunun da birçok ameliyat anlamına geldiğini söylüyor. Ancak yeni teknoloji ile hastanın kendi dokusu kalp kapakçığını yenileyebilir ve böylece tekrar ameliyat ihtiyacı ortadan kalkabilir.
BİYOLOJİK OLARAK EMİLEBİLİR MALZEME
Bu cihaz, biyo-uyumlu bir malzeme olan poli(gliserol dodekandioat) kullanılarak 3D baskıyla üretiliyor. Kapakçık, şekil hafızasına sahip bir yapıda tasarlanıyor. Bu sayede, katlanabilir bir yapıya sahip olup açık kalp ameliyatı yerine kateter yoluyla yerleştirilebiliyor. Vücut sıcaklığına ulaştığında cihaz orijinal şekline geri dönüyor. Birkaç ay içinde bu malzeme tamamen emiliyor ve yerine hastanın kendi yeni dokusu gelişiyor.
ZORLU TEST SÜREÇLERİ
Kapakçığın dayanıklılığını test etmek için bilim insanları hem bilgisayar modelleri hem de laboratuvar ortamında gerçek bir kalbi taklit eden simülasyonlar kullandı. Cihaz, milyonlarca kalp döngüsüne dayanabilecek şekilde tasarlandı ve test ediliyor.
GELECEK POTANSİYELİ
Araştırmacılara göre bu teknoloji, kalp kapakçığı tedavisinde devrim olmakla kalmayıp, yeni tıbbi cihazların geliştirilmesinde de öncü olacak. Bu yenilikçi cihaz, yeni dokuların gelişmesini destekleyen ve tekrar ameliyat ihtiyacını ortadan kaldırabilen bir yapı sunarak hem yetişkin hem de pediatrik hastalar için umut vadediyor.