tatil-sepeti

HABER: AYŞE BAŞAK

Kahve içmek tüm dünyada oldukça popüler olan bir alışkanlık. Kahveyi kağıt bardaklarda veren büyük kahve zincirlerinde tüketilen bardak miktarı da oldukça fazla. Avustralyalı Huskee firması, kahveden bardak üreterek atık sorununa çözüm buldu.

1.35 MİLYON ATIK

Kahve bardağının kahveden yapılması geri dönüşüm açısından büyük avantaj sağlıyor. Firmaya göre senede 1.35 milyon ton öğütülmüş kahve çöpe atılıyor. Bu oran evlerde veya küçük kafelerde pek dikkat çekmese de zincir kafeler için büyük önem arz ediyor. Bazıları bu artıkları gübre olarak değerlendirse de maalesef genel olarak, basitçe çöpe atılıyor.

TADI YOK

Huskee firması, atık kahveleri satın alıp bunları bir çeşit seramik-reçineye dönüştürerek, kahve bardakları üretiyor. Bu bardaklar kırılmıyor, mikrodalgaya ve bulaşık makinesine girebiliyor, geri dönüştürülebiliyor. Tatsız olan bardaklar, içine konan içeceğe tat vermiyor.

DAHA UZUN SÜRE SICAK TUTUYOR

  • Dibinde kalan yıkama suyunu tahliye eden bir tasarıma sahip olan bardaklar, mevcut seramik kaplara göre kahveyi daha uzun süre sıcak tutuyor. Henüz seri üretime geçmemiş olan bardaklar için internetten erken sipariş verilebiliyor. Bu bardaklardan 35 dolara dört tane alınabiliyor.

UÇAKLAR ARTIK BAYKUŞLAR GİBİ SESSİZ UÇACAK

Ormanların hayranlık uyandıran güzellikteki kuşlarından baykuşlar, bilimsel bir çalışmaya ilham kaynağı oluyor. Baykuşların kanat çırptıklarında havada türbülansa sebep olmadıklarından kanat sesleri duyulmaz. Japonya’da Chiba Üniversitesi ve Çin’de Jiao Tong Üniversitesi ortak bir çalışma gerçekleştirerek, baykuşların kanat tasarımlarından yararlanarak gürültü problemini çözmeye çalışıyor. Rüzgâr gülleri, helikopterler, İHA’lar, yani kanatları ile ses yapan ne varsa, bu çalışma ile sessizleşecek.

GÜRÜLTÜ AZALACAK

Çalışmalar neticesinde kanat uçlarındaki tırtıklı yapı sayesinde baykuşların kanatlar üzerindeki hava akışını, yaptıklarının farkında olmasalar da kontrol edebildikleri görüldü. Yapılan deneylerle tespit edilen bu özelliklerin, uçak kanatlarına veya rüzgâr güllerine adapte edilmesi durumunda gürültü azalacak.

25 Temmuz 2017 Salı

Etiketler : Teknoloji