HABER:OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) ve TOBB tarafından yürütülen ‘Yükselen Markalar Türkiye Projesi’ çevrimiçi eğitim webinarları, 7 Ekim’de başladı.
Proje kapsamında 902 kadın girişimci, 6 hafta boyunca 80’e yakın eğitmenin vereceği markalaşma webinarlarına katılacak.
Eğitim webinarlarının tamamlanmasını izleyen süreçte, jürinin yapacağı değerlendirmeler sonucunda katılım şartlarını sağlayan girişimciler projenin ikinci aşamasına geçecek.
Bu aşamada atölye çalışmaları yapılacak. Atölye çalışmalarına katılan girişimciler arasından yine yapılacak değerlendirmeler neticesinde farklı kategorilerde ödüller verilecek.
YENİLİKÇİ, REKABETÇİ, ÖNCÜ
İlk eğitim webinarının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, Yükselen Markalar Türkiye Projesi ile kadın emeğinin girişimcilik ekosistemine dahil edilerek, ekonomiye güç katacağını belirtti.
Üsün, şunları söyledi: “Kadın girişimcilerimiz yenilikçi, rekabetçi ve öncülük potansiyeline sahip. Bu yüzden de iş hayatında önemli çarpan etkisi oluşturuyorlar. Bize düşen, kadın girişimcilerimize bu niteliklerin ortaya çıkmasını temin edecek platformları oluşturmak. Sürdürülebilirlik ilkesine uygun, kaliteli ve çevreye duyarlı ürünlere tüm dünyada talep hızla artıyor. Kadınların duyarlılığı ve ayrıntıya önem vermelerinin bu noktada ne kadar hayati öneme sahip olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu projenin kadın aklını ekonomiye kazandırması da bir başka önemli kazanımdır.”
DÜNYA MARKALARI YARATMAK
TOBB İKGK Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Hatice Güner Kal ise markalaşmaya verilecek her türlü desteğin ülke geleceği için önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.
Kal, şöyle devam etti: “Bu projeyi 2020 yılında İstanbul ölçeğinde hayata geçirmiştik. Proje, yakaladığı başarıyla bugün 81 ile yayıldı. Bu projeyle ürünlerini üreterek markalarını yaratmak isteyen kadın girişimcilerimize, markalaşma yolculuğunda eşlik etmek, onlara destek olmak istiyoruz.”
Projenin açılışında Vakko Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Jaklin Güner ve Reeder Kurucusu Sezen Sungur Saral, markalaşma hikayelerini ve iş hayatında edindikleri tecrübeleri paylaştı.
MARKAYI OLUŞTURAN PAZARLAMA
Projenin ilk eğitim webinarında sunum yapan Marka Mimarı Ömer Şengüler ise markalaşma kavramının doğru anlaşılması gerektiğine dikkat çekti.
Markalaşmada akla ilk gelen şeyin marka tescili olduğunu hatırlatan Şengüler, şöyle konuştu: “Markayı yaratan pazarlamadır. Pazarlama satış değildir, reklam da değildir. Pazarlamanın marka oluşturması için bazı adımlar var. Birinci adımda ürünümüzün konumlandırmasını yapacağız. İkinci adım, marka stratejisi. Marka ismi, markanın kişiliğine uygun olmalı. Üçüncü adım, pazarlama stratejisidir. Dördüncü adım ise iletişim stratejine sahip olmaktır.”
Programda ayrıca TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Işınsu Kestelli ve TOBB KGK Başkanı Nurten Öztürk de birer konuşma yaptı.
Hedefe götüren 10 altın kural
Markalaşma sürecinde en önemli unsurun kişisel markalaşmayı güçlendirmek olduğunun altını çizen Ömer Şengüler, şu tavsiyelerde bulundu:
Kendinizi tanımalısınız. Neleri iyi yapabileceğinizi, zayıf ve güçlü yanlarınızı, fırsatları tetkik edin.
Hikayesi olmayan marka olmaz. Kurgulamayın, var olana sahip çıkın.
Cesur ve kararlı olun. Marka yaratmak isteyen önce kendisi marka olmalı.
Prensipli ve dakik olun. e-posta veya mesaj atmadan önce kontrol edin, imla hatası yapmayın.
İnsanlarla tanışmaktan çekinmeyin. Sizi ve işinizi çok net anlatan bir cümleniz mutlaka olmalı.
İnternet sayfanız, kartvizitiniz, ağzınızdan çıkan her cümle anlaşılır olmalı.
Yaptığınız iş yararlı ve anlaşılır ise mutlaka başarı gelir.
Ürününüz gerçekten en iyisiyse, ucuz olmayın. Fiyat ve kalite, sizi algıda belli bir yere çıkarır.
Sözleşmeniz sıkı olmalı. Sözleşmesi sağlam olan marka olur.
Kızabilirsiniz ama küsmeyin, azimli olun.
Online eğitimin başlıkları
Marka
Dijital pazarlama
Satın alma
e-ticaret
Yeşil dönüşüm
Perakende
Sürdürülebilirlik
Sektörler