HABER: OSMAN KUVVET
e-ihracata yönelik eğitimler ve danışmanlık desteğiyle kadın girişimcilerin rekabet gücünün ve global pazardaki paylarının artırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve JPMorgan Chase desteğiyle yürütülen Sınırları Kaldıran Kadınlar programı için Yapı Kredi Bankası, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve TOBB İstanbul Kadın Girişimciler Kurulu (İKGK) da güçlerini birleştirdi. Sınırları Kaldıran Kadınlar programının 3’üncüsünün lansmanı ve projenin ilk eğitimi İTO’da düzenlendi.
YENİ TİCARET BİÇİMİ
300’e yakın kadın girişimcinin başvurduğu programın açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı. Üstün, e-ticaretin, sektör ve ülke fark etmeksizin bugünün en güncel konusu olduğuna dikkat çekti. Üstün, yüksek mağaza kiraları vermek yerine, lojistik olarak avantajlı bir depo kiralayıp, ürünleri sanal platformlar üzerinden satmanın, ticaretin geleceğini de başka bir boyuta taşıdığını söyledi. Dünyadaki perakende e-ticaret hacminin 6 trilyon doları aştığını ve yüzde 22 seviyesinde olan e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının 2040’ta yüzde 95’e ulaşacağını belirten Üstün, “Sınır aşan ticaret yani ürününüzü hem ulusal hem de uluslararası pazarlardaki online mağazalarda alıp-satmak yeni ticaret yapma biçimimiz oldu. İhtiyacınız olan tek şey, küresel bir e-ticaret platformuna, yani pazaryerine satıcı olarak kaydolmak ve bir kargo şirketi ile anlaşma yapmak” dedi.
300 BAŞVURU OLDU
Kadın girişimcilerin desteklenmesine yönelik çalışmalarına değinen İTO Meclis Üyesi ve TOBB İKGK Başkanı Hatice Kal ise şu bilgileri paylaştı: “İTO’nun liderliğinde, İKGK olarak kadınları destekleyen birçok projeyi hayata geçirdik. Bunlardan biri de 2019’da hayata geçirdiğimiz Yükselen Markalar projesiydi. Bu projeyle kadın girişimcilerimizin golabal pazara açılmaları ve ihracatçı markalar ortaya çıkarmaları için destek verdik. Bu yıl da kadınlar için Ur-Ge projesini hayata geçirdik. 300’e yakın başvurudan 25 firmayı seçtik. Bakanlık tarafından yüzde 75 destek verilen bu proje 3 yıl sürecek. Şimdi de Sınırları Kaldıran Kadınlar projesinin içinde olmaktan mutluyuz.”
SÜRDÜRÜLEBİLİR VE REKABETÇİ
Kadınların iş dünyasında güçlenmesinin tüm toplumu ileriye taşıyacağını belirten Yapı Kredi Bankası İşletme ve Tarım Bankacılığı Segment Direktörü Nimet Uluocak da “Bu projeyle kadın girişimcilerimizin daha rekabetçi, daha güçlü ve sürdürülebilir bir şekilde iş dünyasında yer almalarını ve ihracat yapar konuma gelmelerini hedefliyoruz” dedi.
20 BİN KADINA DESTEK
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) yetkilisi Bilge Sezer Kayaoğlu ise kurum olarak 10 yılda 20 binden fazla kadına destek verdiklerine dikkat çekti. Kayaoğlu, bu projede seçilen 25 kadın girişimciye de e-ihracat desteği vereceklerini söyledi.
PAZARYERİ TAKTİKLERİ
Etkinlikte ayrıca, “Amazon ve Etsy’de nasıl satış yapılır?” eğitimi verildi. Programa katılan kadın girişimciler; geçen hafta düzenlenen iki günlük online eğitim kapsamında şirket kuruluşu, online ödeme sistemleri, ürün listeleme ve lojistik süreçler gibi konularda eğitim aldı. Eğitimler sonunda jüri tarafından 25 kadın girişimci seçilecek. Coniwi tarafından ücretsiz e-ihracat danışmanlığı verilerek girişimcilerin online kanallardan ihracat yapmaya başlaması için destek sağlanacak. Bu girişimciler, ayrıca bankacılık ürün ve hizmetlerinde avantajlar sağlayan Sınırları Kaldıran Kadınlar Paketi’nden faydalanabilecek.
3 AY SONRA GLOBAL PAZARDA OLACAKLAR
Kadın girişimcilerin rekabet gücünü artırmak için Yapı Kredi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve J.P. Morgan işbirliğinde İTO ve TOBB İKGK desteğiyle yürütülen ‘Sınırları Kaldıran Kadınlar’ programında eğitimi tamamlayanlar arasından jüri tarafından yapılacak değerlendirmeyle 25 kadın girişimci seçilecek. Seçilen kadın girişimcilere Coniwi tarafından ücretsiz e-ihracat danışmanlığı verilecek. Girişimcilerin online kanallardan ihracata başlaması için destek sağlanacak. Kadın girişimciler, bankacılık ürün ve hizmetlerinde avantajlar sağlayan Sınırları Kaldıran Kadınlar Paketi’nden de faydalana-bilecek. Üç ay sürecek e-ihracat danışmanlığı kapsamında firmaların yurt dışında en az bir pazaryerinde satışa başlaması hedefleniyor.