HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından son yayınlanan Sinema ve Gösteri Sanatları 2022 İstatistikleri’ne göre, Türkiye’de 817 tiyatro salonu bulunuyor. Bu salonların önemli bir bölümü İstanbul’da yer alıyor. Ancak tiyatro salonlarında kadife perdenin açık kalması, özel tiyatroların devlet desteklerinden yeterince faydalanmasına bağlı.
İstanbul Ticaret Odası Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi’nin düzenlediği toplantıda tiyatroların ekonomik durumu değerlendirildi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün’ün başkanlık ettiği toplantıya, Meclis ve Komite üyelerinin yanı sıra İstanbul’da faaliyet gösteren özel tiyatroların temsilcileri de iştirak etti.
SEYİRCİ SAYISI ARTMALI
Üstün, toplantıda yaptığı konuşmada, tiyatronun; uygarlık tarihinin en eski sanat dallarından biri olduğunu belirterek, temel değerlerin ve manevi zenginliğin gelecek kuşaklara aktarılması için de çok önemli olduğunu söyledi. Üstün, şunları dile getirdi:
“Türk tiyatrosunun gelişmesi hepimizin ortak arzusu. Tiyatro sektörü olumsuz durumlardan kurtulabilmek için olağanüstü bir çaba göstererek, ele ele veriyor. Sektör için devlet destekleri ve sponsorluklar olumlu katkı sağlarken, kiraların yüksekliği ve yeni mekânların olmayışı sektörü zorlayan unsurlar olarak karşımıza çıkıyor. Bu konularda atılacak adımlar fazla. En kritik mesele, seyirci kitlesini artırmak.”
ATILACAK ADIMLAR İÇİN HAZIRIZ
Toplantıda konuşan İTO Bilgi, İletişim ve Medya Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Muharrem Uğurlu da “Bu kadar kalabalık bir şekilde bu mesleğin temsil edilmesi, sektörümüz açısından önemli. Sektörün gelişimi için atılacak çok adım var ve biz buna hazırız” dedi.
Toplantıda Türkiye’de ilk defa özel bir girişim tarafından oluşturulan destekleme fonu Kumbara Sende projesi de ele alındı. Tiyatro Kooperatifi bünyesinde hayata geçirilen proje ile oluşturulan fon neticesinde İstanbul’da pek çok özel tiyatronun çeşitli giderlerinin karşılandığı dile getirildi.
YURT DIŞI TEMSİL
Sektör mensuplarının söz aldığı toplantıda; sergilenen oyunların yurt dışında temsil edilebilmesi için bir kaynak oluşturulup oluşturulamayacağı, KOSGEB desteklerinden nasıl faydalanılabileceği, yurt dışı kültür sanat üreticileri ile ortak bir çalıştay yapılıp yapılmayacağı, festival organizasyonlarının yurt dışı temsilcilerince izlenmesi için neler yapılabileceği gibi konular ele alındı.