HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Akaryakıt alanında faaliyet gösteren sektör temsilcileri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hayata geçirilen fiyat takibi uygulamasında sıkıntı yaşıyor. Sektörün karşılaştığı sorunlar, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Akaryakıt Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen ‘Akaryakıt Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlıklı zümre toplantısında masaya yatırıldı.
Akaryakıt Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Şakir Can’ın oturum başkanlığında gerçekleşen toplantıda taraflar, kaçakçılıkta ulusal marker uygulamasının tek standart olarak kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, bunun için ek tedbirlere de ihtiyaç duyulduğunu savundu.
ESKİ KRİTER SAĞLIKLIYDI
Komite Başkan Yardımcısı ve İTO Meclis Üyesi Haşmet Akın Ketenci, akaryakıt fiyatlarının takibine ilişkin alınacak EPDK Karar Taslağı ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Eski sistemde dört Akdeniz ülkesinin fiyatlarının baz alınarak takip uygulandığını dile getiren Ketenci, yeni uygulamada iki Akdeniz ve iki Avrupa ülkesinin takip edildiğini söyledi. Bunun yanıltıcı olduğunu da belirten Ketenci, “Pompa fiyatı diğer uygulamalara göre 10 kuruş azalmış oldu” dedi. Konuşmasında akaryakıt stok filtrelerinde yaşanan sorunlara da değinen Ketenci, “Sıcaklığı 15 derecenin üzerindeki bölgelerde stoklarda artılar veya eksiler olabiliyor. Bu konunun hemen cezai müeyyideye tabi olmaması gerekiyor” diye konuştu.
İSTANBUL’DA 778 BAYİ
Ketenci, şu bilgileri verdi: “Kaçakçılıkta ulusal marker tek standart olarak kabul edilmemeli. Bunun için ek tedbirlere de ihtiyaç var. 2015’te akaryakıt ve oto gaz ikmal dolum elemanları görev tanımları, teknik gereklilikler ve ulusal marker standardı revizyonu çalışması yapılıp Odamız görüşü olarak TOBB’a iletildi. İstanbul’da 732’si istasyonlu, 46’sı istasyonsuz olmak üzere 778 bayi faaliyet gösteriyor. İstanbul’daki istasyonların yüzde 61’lik bir bölümü Avrupa yakasında bulunuyor. Ancak satışlar açısından Anadolu yakası önde. İstanbul’da bulunan bir bayinin günlük ortalama satışı 17 bin 289 litre.”
TAVAN FİYATIN KALKMASI İSABET
İstanbulTicaret Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, akaryakıt sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bünyesinde girişimlerini sürdürdüklerini belirtti. Erkesim, “Genel olarak emek yoğun sektörlerde olduğu gibi istihdamda maliyetler yukarı çıkıyor. Diğer yandan tavan fiyat uygulaması da serbest piyasa şartlarını maalesef olumsuz yönde etkilemişti. Şu anda uygulanmaması çok yerinde bir karardır” dedi.
MODÜL SİSTEM RAHATLATACAK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü Ölçü ve Ayarlar Şube Müdürü Yusuf Kızılgül, 2015’te sektörde çok ceza ödendiğini söyledi. Sektörün kayda girmesi gereken bazı bilgileri unutması halinde pompa başına 1.760 TL ceza ödediğini belirten Kızılgül, modül sisteme geçince rahatlama sağlanacağını da ifade etti. Kızılgül, sektörün çok verimli çalıştığına da bildirerek, “2015’te 24 bin 450 adet sayaç denetledik. 8 bin 615 adet miktar kontrolü yaptık. Eksik veren sayaç sayısı sadece 20’ydi. Bu sizin başarınız” diye konuştu.