tatil-sepeti
tatil-sepeti

Kaan’ın imzası şimdi göklerde

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Türk Hava Kuvvetleri görüşüne sunulan Milli Muharip Uçağı (MMU) Kaan’ın gururunu yaşadı. Göklerde hava kuvvetlerinin ana savunucu gücü olması planlanan milli muharip uçağının ismi, Türk devlet büyüğü Oğuz Kağan’dan geliyor.

Giriş: 08.05.2023 - 11:33
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türk töresinin kurucu atası olarak bilinen Oğuz Kağan’ın devlet kurarken en büyük düsturu ise cihan hakimiyeti anlayışıydı. 

 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

Yerli savunma sanayinde her geçen gün yeni atılımlarla envanterini güçlendiren Türkiye, en son Milli Muharip Uçağı’nın (MMU) sevincini yaşadı. İsmi Kaan olarak açıklanan uçak, Türk Hava Kuvvetleri’nin ana savunucu gücü olarak konumlandırılacak. Hanların hanı, hükümdar anlamını taşıyan Kaan isminin en büyük taşıyıcılarından biri, Türklerin devletleşme sürecinde ilk adımı atan Oğuz Kağan. Kimi tarihi kayıtlarda Büyük Hun İmparatoru Mete Han’la aynı karakter olduğu yer alan Oğuz Kağan ismi, Türk destan kültürü için de büyük önem taşıyor.



TARİHİ NET DEĞİL

 

Türk kültür tarihinin en önemli kaynaklarından biri olarak kabul edilen Oğuz Kağan Destanı’nın yazılış tarihi hakkında net bir bilgi bulunmuyor. Ancak genel görüş, Oğuz Kağan Destanı’nın katmanlar halinde ve uzun yıllara yayılarak yazıldığı. İlk olarak Oğuz Kağan’ın devletleşme ve cihan hakimiyeti kurma yolundaki gayretlerinin anlatıldığı destanda geçen oğuz kelimesinin ise Türk milletinin genelini temsil ettiği görüşü hakim. 

 

ORİJİNALİ PARİS’TE

 

Milattan önce 209 ile 174 yılları arasında hüküm sürmüş olan Mete Han’dan başlayan destan, yıllar içinde genişletilip farklı eklerle kapsamlı hale getirilmiş. İlk olarak sözlü kültür geleneğinin bir gereği olarak dilden dile dolaşan destan, yazılı olarak 1300’lü yıllarda kayda alınmış. Orijinal dili Uygurca olan Oğuz Kağan Destanı’nın ana metni Paris Milli Kütüphanesi’nde bulunuyor. Destanda İslam öncesi Türk toplumunun yaşayışına dair ipuçları da bulunuyor. 

 

FARKLI VERSİYONLAR

 

Tarihi kayıtlarda Uygur harfli tek bir Oğuz Kağan Destanı bulunduğu, ancak buna mukabil farklı dönemlerde 18 adet daha Oğuz Kağan Destanı yazıldığı yer alıyor. Oğuz Kaan Destanları’nın Uygur dilinde kayda geçen nüshasının dışındaki diğer nüshalar, İslamiyet sonrası Türk toplumunun yaşayışını anlatıyor. Batı rivayeti olarak anılan bu nüshaların en eskisinin ise 1300’lü yıllara ait olduğu tahmin ediliyor. 

 

TOPKAPI SARAYI’NDA

 

Oğuz Kağan Destanları’nın en önemli nüshalarından biri de İlhanlı Sarayı’nda vezir olarak görev yapan Reşidettin’in yazdığı ‘Tarih-i Oğuzan ve Turkan’ isimli eser olarak kabul ediliyor. Reşidettin Oğuznamesi olarak kayıtlarda kendine yer bulan bu nüshada Türklerin İslam dinini kabul ettikten sonraki kahramanlık hikayeleri anlatılıyor. Eserin bu nüshasının 1317 yılında yapılmış orijinal kopyalarından biri, bugün Topkapı Sarayı’nda bulunuyor. Minyatürlerle süslenmiş olan bu Oğuz Kağan destanı, birkaç eksik sayfası dışında orijinalliğini muhafaza ediyor. 

 

TÜRK TARİHİNE AİT İSİMLER YAŞATILIYOR

 

Milli savunma sanayi, her geçen gün yeni ürünlerle gelişirken yerli ürünlerin isimleri de Türk tarihinde iz bırakmış isimlerden seçiliyor. Genel amaçlı helikopter olarak tasarlanan Gökbey, füze sınıfında yer alan Gökdoğan ve Bozdoğan, mayın avlama gemisi olarak tasarlanan Osmangazi, Sarucabey, Karamürsel bey, insansız hava aracı Aksungur bunlardan sadece bazıları.