“DijİTO Projesi ile İTO’nun dijital dönüşümünü tamamladık” diyen Şekib Avdagiç, üyelere yönelik düzenlenen eğitim ve webinarların odağının e-ticaret ve e-ihracat olacağını vurguladı. Avdagiç, İTO olarak Türkiye’nin dizi ve film sektöründeki başarısını desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
HABER: MÜGE BİBER / ŞEREF KILIÇLI / BARIŞ CABACI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 2023 yılı faaliyetlerinde odak ve önceliklerini açıkladı. 2022 Faaliyet Raporu ile 2023 İş Programı ve Bütçesi’nin ele alındığı Meclis Toplantısı’nda konuşan Şekib Avdagiç, İTO’nun faaliyetlerinin 2023’te iki konuya yoğunlaşacağını kaydetti. Birincisinin üretimin teminatı olan yetişmiş elemanı sorun olmaktan çıkartacak mesleki eğitim ve girişimcilik hamleleri olduğunu belirten Avdagiç, ikincisinin ise salgınla önemi bir kez daha anlaşılan dijital dönüşüm olduğunun altını çizdi.
ÖNCELİĞİMİZ ÜYELERİMİZ
“Üyelerini İTO’nun varlık sebebi kabul eden bir yönetim olarak bizim önceliğimiz, her daim üye işletmelerimizdir” diyen Avdagiç, “Bu yöndeki faaliyetlerimizi ‘mümkün olduğunca fazla üyemizi’ kapsayacak şekilde yürütmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 2023’e az bir vaktin kaldığını hatırlatan Avdagiç, mesleki eğitim ve dijital dönüşüm alanlarında hayatın normalleştiği 2022 yılını, gerçek anlamda bir hazırlık dönemi şeklinde geçirdiklerini söyledi.
YÜZDE 96’SI ONLİNE
İTO’nun 2022’de gerçekleştirdiği çalışmalara değinen Avdagiç, ticaret sicil belgelerinin yüzde 96’sını online olarak verdiklerinin altını çizdi. Başkan Avdagiç, İstanbullu firmaların bilgi edinmelerini hızlandırmak için Hızlı İletişim Merkezi’ni açtıklarını hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İTO Akıllı Asistan Sistemi’ni, dijital platformlara entegre ettik. Sesli yanıt sistemiyle aidat, borç ve tescil başvuru sonucu sorgulama işlemlerini yapılabilir kıldık. Kişiye özel takip sistemi oluşturduk.”
DİJİTAL DÖNÜŞÜME DEVAM
Avdagiç, 2022’de 534 binden fazla faaliyet belgesi düzenlediklerini, firmaların üretkenlik artışına işaret eden ‘kapasite raporu’ taleplerinde de artışın sürdüğünü ifade etti. Avdagiç, konu hakkında şu bilgileri verdi: “Oda’da son 4 yılda teknoloji ve dijital dönüşümde büyük mesafeler kat ettik. DijİTO Projesi ile tamamen yerli ve milli bir yazılımla, İTO’nun dijital dönüşümünü tamamladık. Dile kolay, tam 22 milyon görsel ticaret sicil verisi ile birlikte 700 bini aktif üyemiz olmak üzere 40 yıllık ‘milyonlarca satır güncel ve geçmiş bilgi’, veri göçü ile yeni sistemlere aktarıldı.”
Başkan Avdagiç, üyelerin dijital dönüşümü için düzenlenen eğitim ve webinarların odağının e-ticaret ve e-ihracat olacağını vurguladı.
EN BÜYÜK MARKAMIZ
İTO’nun imal ettiği en büyük marka, eğitim dünyamıza hediye ettiği İstanbul Ticaret Üniversitesi’dir. 2022-2023 döneminde doluluk oranımız yüzde 98’in üstüne çıktı. Yüksek lisans öğrenci sayısı bakımından vakıf üniversiteleri kategorisinde 8’inci; doktora öğrenci sayısında ise 6’ncı oldu. Bu arada üniversitemiz bünyesinde yabancı öğrencilerin Türkçe öğrenmesi için Ticaret TÖMER’i kurduk. Bu merkez, üniversitemiz açısından gerekliydi. Eğitim gören 10 bin öğrencimizden yaklaşık 1.200’ü yabancı öğrencilerden oluşuyor. Hedefimiz; 2023’te yani Cumhuriyetin 100. yılında ülkemizi çok daha ileriye taşıyacak bir eğitimle yolumuza devam etmektir. İnşallah, bundan sonra da üniversitemizi daha yukarıda görmenin coşkusunu hep birlikte yaşayacağız.
KÜLTÜR YATIRIMLARINA POZİTİF AYRIMCILIK
Girişimciliğin geliştirilmesi ve ihracatın artırılması gibi doğrudan ekonomiye-ticarete yönelik projeler geliştiren ve uygulayan İTO, kültür alanını da gözetiyor. Hatta bu alanda da öncülük yapıyor. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, meclis konuşmasında kültüre dair yapılanları özetledi ve yapılacaklar hakkında da bilgiler verdi. Başkan Avdagiç’in anlatımıyla kültür-eğitime yönelik çalışmalar şöyle:
TÜRK DİZİLERİNDEKİ EMEK:
İTO olarak iki sektöre pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Biri dizi, film, TV… Diğeri de kitap fuarları… Bunun sebebi şudur: Biz uluslararası fuarlarda kültürümüzle var olmayı önemsiyoruz. Takip etmişsinizdir, dizi sektöründe milyon dolarlık rakamları geride bırakıp milyar dolara ulaşan ihracat potansiyelimiz oldu. İfade etmek isterim ki, dünyada yaşanan Türk dizileri rüzgârında İTO’nun 15 yıllık emeğinin büyük payı bulunuyor.
KİTAP FUARLARI:
Kitap fuarlarında hem batıda hem doğuda var olduk. Londra ve Frankfurt kitap fuarlarında yayıncılarımızla birlikte yer alırken, Tiflis ve Bakü Uluslararası Kitap Fuarlarında ülkemizin onur konuğu olmasına büyük destek verdik.
YENİ KÜLTÜR MERKEZİ LİMAN HANI:
2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz Liman Hanı’nda İstanbul iş dünyasının nabzını tutacak İTO Stratejik Araştırmalar Merkezimiz İTOSAM’ı hizmete soktuk. İTOSAM’da 5 birim altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu birimlerimiz İstatistik, İstanbul Araştırmaları, Veri Analitiği, Paydaş İlişkileri ve Kütüphane’den oluşuyor. Liman Hanı’nın tarihi görkemine yaraşır şekilde İTO’nun sahip olduğu ‘nadir kitaplar’dan oluşan eserlerimizle birlikte, uluslararası nitelikte bir iş ve ihtisas kütüphanesi olan Dersaadet Kütüphanesi de bulunuyor. Kütüphanemizde geniş ve ferah bir okuyucu salonumuz mevcut… Ayrıca yayınlarımızı Liman Hanı’nın giriş katında açtığımız Kitap İstanbul’da ve internette ‘kitapistanbul.org.tr’ adresinde satışa sunduk.
İSTANBUL TİCARET GAZETESİ ARŞİVİ:
2022 dev kültür projelerimizden biri de İstanbul Ticaret Gazetesi Arşivi’nin dijitalleştirilmesidir. Bu proje kapsamında 1885’ten günümüze Odamızın yayınladığı Osmanlıca, Fransızca, Almanca, İngilizce tüm periyodik yayınları internet ortamına yükledik. İstanbul Ticaret Gazetesi Arşivi’nde 185 bin imajda sadece Latin harfleriyle değil, Osmanlıca olarak da arama yapılabiliyor. ‘arşiv.ito.org.tr’ adresinden ulaşılabilen projemizle araştırmacılar, on binlerce sayfayı tek tek çevirip arama yapma zahmetine katlanmadan istediği bilgiye erişiyorlar.
2022 faaliyetlerinden bazı özetler:
* İTO, 842 firmayla 15 ülkede 40 fiziksel fuara katıldı.
* 54 mesleki ve teknik lisenin hamiliği yürütüldü.
* İTO’nun en önemli markası olan İstanbul Ticaret Üniversitesi, bilim yolcuğunu 6 fakülte, 5 enstitü ile 15 araştırma ve uygulama merkeziyle sürdürüyor.
* İhracattan dijital dönüşüme, devlet destek ve teşviklerinden yeşil mutabakata, yapay zekadan markalaşmaya kadar birçok konuda 349 eğitim, seminer, toplantı ve webinar düzenlendi.
* 15 Aralık itibariyle 7 bin 276 adet kapasite raporu düzenlendi. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 8.4’lük artış anlamına geliyor.
* Firmaların üretmeleri, ihracat ve ithalat yapmaları, şirketlerin kurulmaları için 5 milyon 543 bin belge düzenledi.
‘Meslek ahlakına uygun öz denetimlerimizi sağlayalım’
İstanbul Ticaret Odası’nın 21. Dönem Meclisi, bu ay yaptığı ilk olağan toplantısının ardından, yıllık rutin Bütçe Meclisi için toplandı. Toplantıda konuşan İTO Meclis Başkanı Dr. Erhan Erken, “Her yılın son günlerinde İTO Meclisi’nde bir önceki yılın muhasebesi yapılır, yeni senenin iş programı ve bütçesi görüşülür. 2023 yılının İstanbul iş dünyası ve İstanbullular için birbirinden önemli projeleri hayata geçireceğimiz bir hizmet yılı olacağına inanıyorum” dedi.
Konuşmasında, iş yerlerini ziyaretlerinde dile getirilen talep ve önerilere dikkat çeken Erken, “Bizler ülkeyi yönetmiyoruz ama yöneticilerle arada köprü olma durumundayız. O zaman hepimize daha çok iş düşüyor. Tabii, yönetimimiz bu noktada daha büyük bir yük altında. Allah yardımcıları olsun. Burada özellikle altını çizmek istediğim bir kelime var, o da denge. Bizler ekonomideki sıkıntıları ve çözüm yollarını dile getirirken, bunları bir siyasetçi üslubuyla dile getiremeyiz. Çünkü bizler siyasetçi değiliz, iş insanıyız. Birçok platformda sürekli ahilikten söz ediyoruz. Bizim Oda geleneğinin arka planında ‘ahilik ve fütüvvet ruhunun’ öneminden bahsediyoruz. Meslek ahlakına uymama konusunda ikazlara aldırmadan devam edenlere karşı, eski dönemlerde bu tür insanların nasıl pabucu dama atılıyorsa bugün bizler de bu çerçevede ne gerekiyorsa onu yapabilmeli, kendi mesleki öz denetimlerimizi sağlayabilmeliyiz.”
Meclis Başkanı Erken, şöyle devam etti: “Nasıl siyasetçi seçmenine karşı sorumluysa biz de bu çerçevede çalışmalar yapmak konusunda bizi bu görevlere getiren, sektörlerimizde sermayesi ve alın teriyle bu ülkenin kalkınması için çalışan iş insanı arkadaşlarımıza karşı borçluyuz. Bu borcu ifa etmek için yönetim mekanizmasında bulunan kesimlere karşı dersimizi iyi çalışıp doğru bildiğimiz hususları ilgili yerlere ısrarla duyurabilmeliyiz. Ve de sonuçlarını takip edebilmeliyiz, Burada komitelerimize de büyük iş düşüyor ki, gayretlerimizle yönetimimize destek olabilmeliyiz.”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
Devreden KDV sorunu çözülmeli
Rasim Bilgehan-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Sektörlerimizi uluslararası rekabete hazırlayamazsak rekabette geriye düşeriz. Uluslararası rekabette olmanın birinci unsuru, beşeri sermayedir. Odamız beşeri sermaye yani insan kaynakları konusu üzerinde özellikle durmalı. Meslek liselerine yönelik yaptığımız hamilik projesi takdire şayan bir proje. SoftITO Projesi de gerekli olan bir proje. Çünkü Hindistan sadece yazılım ihracatından yılda 50 milyar dolar kazanıyor. Dijital İstihdam Eşleştirme Platformu da yine mesleki eğitim konusunda önemli bir proje. Liman Hanı’nın yeniden İstanbul’a kazandırılması da önemli. İTOSAM’da yapılacak çalışmalar da faydalı olacak. İstanbul Fuar Merkezi’ndeki 11 salonun geri alınmasını takdir ediyorum. Yeni havalimanı yakınında yapılacak yeni fuar merkezi projesi konusunda da Oda olarak etkin olmalıyız. İmalatçı firmalar yüzde 18 KDV ödüyor. Sektörde devreden KDV sorunu var; bu sorun da çözülmeli.
DIŞ PAZARLARDA TARİFE DIŞI ENGEL SORUNU VAR
Hikmet Tanrıverdi-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Bugüne kadar yapılan projeler önemli fakat İTO olarak daha proaktif projelerde yer almalıyız. Bizim proje üretmemiz ve araştırma yapmamız gerekiyor. İstanbul ile ilgili her şey bizleri ilgilendiriyor. Trafik, hepimiz için ortak bir sorun. Bu konuda çift ve tek plaka gibi çeşitli öneriler geliyor. Çözüm önerileri için İTO’da bir platform oluşturulabilir. Mesela yaz saati uygulamasının kalıcı olması konusu da platformda tartışılabilir. İTOSAM’ı aktif kullanmalıyız. İstanbul ile ilgili veriler üzerinden yapılacak çalışmalarla gündem oluşturulabilir. Yine ithalatın ne kadarı hammadde, ne kadarı yarı mamul konulu araştırmalar yapılabilir. Güneş enerjisini büyük ölçekli şirketler kuruyor, küçük işletmeler kuramıyor. Organize sanayide ortak kullanma imkanı var. Mesela 20 işletme, güneş enerjisi kurulumu için bir araya gelebilir. Böylece firmalar enerjide maliyet avantajı kazanır. Yurtdışı pazarda birçok ülke firmalarımıza gümrüklerde tarife dışı engeller koyuyor. Özellikle Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde bu sorun yaşanıyor. İTO olarak o ülkelerdeki ticaret odaları nezdinde bu sorunun çözümü için lobi yapmalıyız.
VERGİ DİLİMLERİ GÜNCELLENMELİ
Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Bağ-Kur’luların 9 bin günü tamamlaması gerekiyor. Bağ-Kur’luların ömrü daha mı uzun? Eşit bir sistem istiyoruz. Vergi iadesi işlemleri için daha pratik bir sistem geliştirilmeli. İş mahkemelerinde işverenin kazandığı daha görülmedi. En az 8-10 tazminat ödeme veya işe geri alma kararı çıkıyor. Bu konu tekrar düzenlenmeli. Üyelerimizin vize sorunlarını çözmek için bir çalışma yapılabilir. Çalışanların gelir vergisi dilimi yılsonuna kadar aynı kalıyor; yüksek vergi ödüyorlar. Aylık enflasyon hesaba katılarak vergi dilimi yeniden değerlendirilmeli. Hazine ve Maliye Bakanlığı bu konuda çalışma yapmalı.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ EN BÜYÜK KAYNAK
Bülent Şen-Enerji Meslek Komitesi: Komitemiz bu dönem de birkaç teknik lisede enerji konusunda ders verdi. Ar-Ge faaliyeti ile enerji verimliliği yarışması yaptık ve komite bütçesinden çocukları ödüllendirdik. Çocuklar da çok heyecanlıydı. Güneş enerjisi ile çalışan kulaklık bile yaptılar. Enerji verimliliği, Türkiye’nin en büyük enerji kaynağı olabilir. 2023 için enerji verimliliği konusunda çalışıp bir kamu spotu oluşturarak neler yapacağımızı düşünmeliyiz.
KÜLTÜR SANAT PROGRAMIMIZ OLMALI
Kayıhan Özdemir Turan-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: İTO olarak Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir kültür sanat kutlama programını hayata geçirebiliriz. Çeşitli tiyatro ve konser faaliyetleri olabilir. İstanbul bir deniz şehri olduğu için denizle ilgili bir etkinlik de yapılabilir.
SPOR MESLEK OKULLARINA HAMİLİĞE TALİBİZ
Ramazan Hakan Yılmaz-Kültür ve Spor Meslek Komitesi: İTO, dünyanın en büyük STK’ları arasında yer alıyor. Geçmişten gelen bir gelenekle mesleki okullarda hamilik projesini uyguluyoruz. Komite olarak spor meslek okullarında hamilik yapmak istiyoruz; bunun için talibiz. Komite olarak İTO Spor konusunda da sorumluluk almaya hazırız. Etkinliklerimizde kültürle birlikte spor da olmalı. Cumhuriyetimizin 100. yılında İstanbul’u ve İTO’yu ön plana çıkarmalıyız.
ENERJİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ
Bekir Taner Ateş-İplik ve Elyaf Ürünleri Meslek Komitesi: 2021 yılının sekizinci ayında ihracatımız 20 milyar doları aşmıştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 87’nin üzerine çıkmıştı. Fabrikalarda işletme sermayesi gibi bir sorun kalmamıştı. Fabrika sahipleri yeni makina siparişi veriyordu. ‘Ben ihracat yapamıyorum’ diyen yoktu. Böyle bir ortamda biz ekonomi programında değişikliğe gittik. Ekonomi programı değişikliğinden sonra enflasyon tsunamisine tutulduk. Enflasyonumuz o zaman yüzde 18’di. Şimdi ise resmi enflasyon yüzde 84 seviyesinde. Şu anda iplik ve elyaf sektöründe yüzde 20 daralma var. Enerji maliyeti yüzde 400 arttı. Konfeksiyon tarafında ise yüzde 40’a varan bir daralma var. Bir an evvel enerji maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Bu enerji maliyetlerini tekstil sektörü karşılayamıyor. Maliyet artışı diğer sektörlerin de ana konularından biri. Ayakkabı sektöründen arkadaşlarla da görüşüyoruz. Onların da bu maliyetlerle ilgili sıkıntıları var. O sektörde de ithalata yönelim görülüyor.
HAKSIZ REKABETE KARŞI ÇALIŞMA YAPILMALI
Nagihan Soylu-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi: Haksız rekabet konusunun iş programında en öncelikli konu olmasını isterdim. Devletin sıkı denetimini beklemeden haksız rekabet sorununu kendi içimizde çözmemiz gerekiyor. 81 komite, kendi sektörleriyle ilgili haksız rekabet konularının ne olduğuna ilişkin çalışma yapmalı. Çıkan sonuç ile de farkındalık yaratacak adımlar atılmalı. e-faturayı çok iyi başardık, e-irsaliye konusunda da bu başarıyı yakalayabiliriz.
KADINLARIN TEMSİLİYETİ ÖNEMLİ
Melek Yıldız-Mimarlık Mühendislik Meslek Komitesi: İTO olarak kadın girişimciliği konusunda da kaynak ayırmışız. Bundan çok mutlu oldum. Kadın girişimcilerle ilgili yapılan sürece dahil olmak istiyoruz. Bizim burada olma sebeplerimizden biri, hatta en önemlisi kadınları temsil etmek. Meclise gelen kadınların tamamı bu temsiliyetin önemli olduğunun farkında. Kadınların yönetimde daha çok yer alması için yapılan çabalar burada karşılık bulursa anlamlı olur. Çünkü burası çok değerli bir kurum.
MESLEK LİSELERİ İÇİN AKTİF OLMALIYIZ
Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Küresel iklim değişikliği konusunda ileride bir karara imza atarsak dikkatli olmalıyız. Dünyayı yüzde 80 oranda ABD ile Çin kirletiyor ve buna devam ediyorlar. Ancak iklim değişikliği ve küresel ısınma konusunda gelişmekte olan ülkeler suçlanıyor. Mesela nükleer enerji santrali açmalarına izin verilmiyor. Bu konuda bir başka örnek; birkaç sene önce ABD Başkanı Paris İklim Anlaşması’ndan çekilmişti. Orada buna yönelik bir tepki görmedik. Avrupa Birliği regülasyonları yarın bizden yeni şartlar isteyebilir. Bu durumu da göz önünde tutmalıyız. Hepimiz çevreci ve iklim değişikliğine karşı olalım. Ancak bunları da dikkate alalım. İTO olarak eğitimden hiçbir zaman elimizi çekmeyelim. Eğitim, en önemli meseleler arasında. Meslek liselerinin imkanlarının geliştirilmesi konusunda her zaman aktif olmalıyız. Sorunlarının çözümü için de önerilerimizi dile getirmeliyiz.