HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, 2018’de Oda olarak 4. Sanayi Devrimi’ne yoğunlaşacaklarını açıkladı. Oda’nın Müşterek Toplantısı’nda konuşan Çağlar, “Bu değişimin farkında olmak ve şimdiden gerekli yatırımları yapmak önemli. Biz de yakın takipteyiz. 2018 İş Programı’mızda da ağırlıklı olarak 4. Sanayi Devrimi’ne yer veriyoruz. Mottomuz Dönüşüm 4 Tech. Sizlerden de komite bütçelerinizle sektörlerinizi özellikle 4. Sanayi Devrimi’ne hazırlayacak projeler bekliyoruz” diye konuştu.

Konuşmasında meslek komitelerinden sektörleri hakkında gelen taleplere de değinen Çağlar, yeni yılda komitelerin proje üretmesi için bütçe imkanlarını da artıracaklarını belirtti.

DEV PROJELER

Meslek komitelerinin, ihtiyaç duyulan her noktada 413 bin 392 üyenin sesi olduğunu vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu: “Göreve geldiğimiz 2013 Haziran ayından bu yana gerek sizler, gerek Meclis Üyelerimiz, gerekse de Yönetim Kurulu olarak dört koldan sektörlerimizi ileriye taşıyacak çalışmalar yaptık. Küresel pazarlarımızı büyütecek adımlar attık, geleceğe miras bırakacağımız dev projeler başlattık.”

Konuşmasına, bütün sektörleri ilgilendiren ortak sorunlar için Oda’nın çalışmalarını anlatarak devam eden Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü:

TAŞIMACILIK

Son dönemlerde görüyoruz ki, bazı taşıyıcı firmaların şubeleri gümrüklerde malların alıcıya teslimi aşamasında taşıma ücreti dışında ordino, parsiyel servis, yük teslim bildirimigibi çeşitli adlarda ücretler talep ediyor. Bu ücretlerin herhangi bir yasal dayanağı yok. Çünkü alıcı zaten en başta bu taşıma ücretini eve teslim şeklinde firma merkezine ödüyor. Biz bu durumla ilgili, üyelerimize bir bilgilendirme mektubu gönderdik. Bu mektupta dedik ki, bu ödemeleri alıcı adına yapan gümrük müşavirleri, ödemeleri yaparken ihtirazi kayıtşerhi ile yapsın. Çünkü aldığınız faturaya sekiz gün içinde itiraz etmezseniz kabul etmiş sayılıyorsunuz. Biz üyelerimize ödemeleri yapmayın demiyoruz. Sadece itiraz yolunu nasıl açık tutabilecekleri noktasında bilgilendiriyoruz.

SÖZLEŞMELİ AVUKAT ZORUNLULUĞU

Tüm sektörlerimizi ilgilendiren bir diğer mesele de 250 bin liradan fazla sermayeli anonim şirketlerde sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu. Bu şartı yerine getirmezseniz aylık 3 bin 550 lira ceza ödüyorsunuz. Biz hukuki desteğe ihtiyacı olmayan bir firmaya böylesi ciddi bir maliyet yüklemek yersiz diye düşünüyoruz. Diyoruz ki, borsaya kote olmayan anonim şirketlerde bu zorunluluk kaldırılsın.

PROTESTOLU SENET

Oda’mızın da büyük uğraşlarıyla Ağustos 2016’da karşılıksız çeke hapis cezası yeniden geldi. Bugün karşılıksız çek oranı 2008’den bu yana gördüğü en düşük seviyelerde. Aynı düzenlemeyi sayısı artan protestolu senetler için de bekliyoruz. Bunu, Ankara’daki Ticaret Şurası’nda da gündeme getireceğiz.

HALKBANK KREDİLERİ

Finansman konusunda farklı taleplerimiz de var. Ticari kredi faizlerinin yüksekliği iş dünyasının belini büküyor. Bu noktada Halkbank üzerinden esnafa sağlanan yüzde 50 faiz indirimli kredi imkanının ülkemizdeki şahıs firmalarına sağlanması noktasında Hazine nezdindeki girişimlerimizi sürdürüyoruz.

İŞYERİ RUHSATLARI

İşyeri açma ve çalışma ruhsatları konusunda hem maddi hem de zaman noktasında ciddi bir maliyet, gereksiz bir bürokrasi söz konusu. Öncelikle sizlerden bu konudaki tüm sorunları topladık. Sonrasında da Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte geçtiğimiz iki gün boyunca tüm ülke sathından belediye temsilcilerini Oda’mızda ağırladık. Burada, nokta atışı tespitler ortaya çıktı. Artık işimizin daha kolay olduğunu düşünüyorum.

GELEN TALEPLER

Son 4 yılda, komitelerden bin 695 talep geldiğini ve bunların bin 591’inin olumlu bulunarak değerlendirildiğini söyleyen Çağlar, yeni yılda meslek komiteleri ile ilgili sağlayacakları imkanları da şöyle anlattı: “Kalan 104 taleple ilgili de gerekli görüşmeleri, nedenlerini komitelerimizle paylaştık. Son 4 yılda komitelerimize, projelerinde ve pazar arayışlarında kullanılmak üzere 16 milyon lira kaynak tahsis ettik.

Bu vesileyle şunu da belirtmek istiyorum. Meslek komitelerimiz için 2018’de bütçemizde yine ciddi bir pay ayırıyoruz.”

SEKTÖRLERİN ÖNCELİKLİ TALEPLERİ

Her bir sektör özelinde de pek çok konunun takipçisi olduklarını belirten Başkan Çağlar, sektörel talepleri de şöyle özetledi:

  • Yemek çekleri konusu yoğun şekilde gündemimizde. Gereken adımları attık.
  • Emlak Müşavirleri Meslek Komitesi ile birlikte ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’ üzerine çok detaylı bir çalışma yaptık. Raporumuz ilgili makamların değerlendirmesinde.
  • Ekmek, Un ve Unlu Mamuller Komitemizle birlikte Genel Hijyen Eğitimlerini organize etmeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar 2 bin 700 kişi bu eğitimleri aldı.
  • Emlak danışmanlığı noktasında da Pazarlama ve Perakende Emlak Danışmanlığı Sertifika Eğitim Programı’nı, Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile başlatıyoruz.
  • Bakanlık bünyesinde Süs Bitkileri Daire Başkanlığı kurulması.
  • Hayvancılıkta satıcı ve tüketici için uygulanan KDV farklılığının giderilmesi.
  • İnşaat ve yıkıntı atıkları için uygulanan cezanın makul bir tutara indirilmesi.
  • Otomotivde hasarlı araçlar için Onarım Yönetmeliği çıkarılması.

BÜTÇE 1.5 KAT BÜYÜDÜ

Oda faaliyetlerinin ve projelerinin, İstanbul iş dünyasını ileri taşımayı hedeflediğini vurgulayan İbrahim Çağlar, “Sizlerle birlikte Türkiye’yi de büyütmek için çalışıyoruz. Nitekim tüm bu çalışmalarımızla 19. Dönem’de 191.6 milyon lira ile devraldığımız İstanbul Ticaret Odası bütçesini 1.5 kat büyüttük.
2017’de Oda bütçemiz yüzde 45 artışla 277 milyon liraya ulaştı. Keza 2013’te 335 binlerde olan üye sayımız da bugün 413 bini aştı” dedi.

ŞİRKETLERİMİZİN GELECEĞİ İÇİN

İbrahim Çağlar, Oda üyelerinin şirketlerini, gelecekte genç kuşaklara teslim edeceğini hatırlattı. Çağlar, Oda üyelerine şu çağrıyı yaptı: “Gençlere destek olmak amacıyla bir program başlattık. Yeni Dünya-Yeni Ticaret Programı. Bu programdan Meclis ve komite üyelerimizin 15 yaş üstü çocukları yararlanabiliyor. Sonunda da bir katılım belgesi veriyoruz. İlkini geçen cumartesi düzenledik. Devam edeceğiz. Ailenizdeki gençleri bu programa yönlendirmenizi rica ediyorum.”

ÇALIŞMALARIMIZA YOL GÖSTERECEK

İstanbul Ticaret Odası 19’uncu Dönem 8’inci Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı’nın oturum başkanlığını, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Topçu, meslek komitelerinin yılda iki kez düzenlediği müşterek toplantıların önemini vurguladı. Topçu, “Müşterek toplantılarda sektörel görüşlerinizi bize bildiriyorsunuz. Biz bunları değerlendiriyoruz ve yapmamız gereken çalışmaları yürütüyoruz.
2018 çalışma programımıza da bu çalışmaları ekleyeceğiz. Buradaki fikirlerinizi inşallah sistem içine almış olacağız” dedi.

KOMİTELER EKONOMİNİN NABZINI TUTTU

ŞİRKETLER VERASETLE AİLEYE BIRAKILABİLMELİ

Talip Murat Kolbaşı-Elektrikli Ev Aletleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Yeni Dünya ve Yeni Ticaret semineri çok önemliydi. Tarım arazileri, vefatlardan sonra parçalandı. Böylece ekonomik olarak kayıp yaşadık. Toprak bütünlüğüne ancak 2014’te sahip çıktık. Türkiye’de veraset yok. Anonim şirketlerin kurucusu olan hissedarlar, şirketlerini kendi ailesine veraset ile bırakabilmeli ki şirketler parçalanmasın. 100 yıllık Markalar Derneği’nde 30 şirket var. Şirketlerin ikinci ve üçüncü kuşaklara geçtiği dönemde böyle bir düzenleme şart. Elektrikli ev aletlerinde ÖTV’nin bir dönem kaldırılması ile iyi ivme yakaladık. ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz.

HER ÖNÜNE GELEN İNŞAAT YAPMAMALI

Şeref Ekşi-Konut İnşaatı Meslek Komitesi Başkanı: Yeni Dünya ve Yeni Ticaret semineri için Oda’mızı tebrik ediyorum. İki kızım seminere katıldı. Ticaretin geleceği için bu faaliyetler devam etmeli. İstanbul’da 127 gökdelen var. 117’si son dönemde yapılmış. Cumhurbaşkanımız çok tepkili buna. Müsebbibi olarak bizler vitrindeyiz ama sebebini biz de bilmiyoruz. Tapuların alım satım harçları alıcı ve satıcıdan yüzde 0.5’er olmak üzere toplam yüzde 1 olursa reel değerler üzerinden işlem yapılmış olur. SGK sistemi, defterleri 10 yıl bekletiyor. Bu, üç yıla inmeli. Yollar, kaldırımlar genişletilsin diye vatandaşlar bila bedel belediyelere terk yapmamalı. İstanbul’da kentsel dönüşüm fırsat ama bunu gerçekleştiremiyoruz. Hayal ettiğimiz yapılaşma söz konusu değil. Her önüne gelen bu işi yapamamalı. Ticaret gazetemizden çok memnunuz.

ENERJİ BAKANI’NDAN RANDEVU İSTEDİK

Mustafa Yıldırım-Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Petrol fiyatları, dolar yükseliyor ve enerji fiyatları artıyor. Bu durum ulaşımdaki tüm unsurlara yansıyor. Petrolde indirim, ulaşım ile ilgili sektörlere de yansıyacak. Toplu taşımacılar bıçak sırtında. İki komite karar aldık ve Ankara’ya gönderdik. Oda Başkanımızdan destek bekliyoruz. Enerji Bakanı’ndan bir randevu istedik. Enerji piyasasını birkaç STK’nın ve 13 bin istasyonun malzemesi haline getirmemek lazım. Aksi takdirde 80 milyon insana yansıyacak. Maliyetlerin giderilmesi gündemde olmalı. Ticari taşımacılık yapan, kayıtlı çalışan insan farklı şekle girecek.

SANAYİCİ ENERJİYİ İNDİRİMLİ KULLANMALI

Rüknet Yeşilyurt-Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı: Plastik sağlığa zararlı değil ve organik bir madde. Plastik düzgün toplanırsa sorun çözülür. En büyük sorun hammadde. Üretilenin yüzde 90’ı ithal hammadde ile elde ediliyor. İç piyasa ihtiyaca cevap veremiyor. Döviz fiyatlarındaki artış uluslararası rekabeti sıfıra indiriyor. Dövizdeki dalgalanma istikrarlı hale getirilmeli. Enerji, ikinci büyük maliyet kalemimiz. Enerji pahalı ve vergi yüksek. Elektrik borsasındaki ani artışlarla oluşan belirsizlik, karamsarlığa itti. 1 Nisan 2018’deki yeni düzenleme ile düşük ve yüksek tüketimli tüketiciler olmak üzere iki grup oluşturulacak. Sanayiciye tanınan elektrik, enerji indirimi ortadan kalkıyor. Sanayicinin lehine düzenleme yapılmalı.

KAĞIT VE KIRTASİYEDE FİKRİMİZ ALINSIN

Sıtkı Koçak- Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı: Eğitimde müfredattaki ve sınav sistemindeki değişiklikten etkilendik. Devletin ders kitapla-rını ücretsiz ama perakendeciler üzerinden vermesini istedik ama başarılı olamadık. Müfredat değişikliği ile yayıncılar yayınlarını bastı, perakendecilere gönderdi. Son andaki kararla sınav sistemi değişti ve zarar ettik. Basılan 270 milyon kitabın 170 milyonu sınav sisteminin değişmesi ile çöpe gitti. Acele değişiklikle sektöre zarar verilmesini anlamıyoruz. Karar alırken sektör temsilcilerinden fikir alınmasını istiyor, Oda yönetimimizden bu hususun dikkate alınmasını arzu ediyoruz. Kitapkent için Oda’mızı tebrik ediyoruz. Kırtasiye ithalatı yapıyoruz, hammadde getiriyoruz. Sektörün haberi olmadan hammadde ithalatı yapılıyor. Yüzde 20’si Türkiye’de üretilen kâğıda fon konuldu, maliyet arttı. Matbaacı zorlanıyor. Kırtasiyeci, kitap sektörü zayıflayınca tüketici kırtasiyeye girmiyor. AVM’deki satış, perakendecileri etkiliyor.

İTHAL MALDA ORDİNO KANUNİDİR

Turgut Erkeskin-Taşımacılık ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi: İthal gelen yüklerin ordinolarında büyük infial var. Bir kısım ticaret erbabı Ankara’da yanlış bilgilendirmede bulundu. Ardından TİM, TOBB ve İTO, sektöre danışmadan yazı yayınladı. Biz İTO’yu, İTO da bizi güçlendiriyor. Şunu arzu ederdik: İTO bir gelişmenin olduğunu öğrendiyse komitesi ile değerlendirsin ve o yazıyı yayınlanmadan taşımacı tarafında olayın nasıl cereyan ettiğini araştırsın. Taraf olduğumuz uluslararası konvansiyonlar yerel hukukun üstünde. Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu bunu açıklar. Bu konuda alınmış mahkeme ve Yargıtay kararları var. Ordino düzenlemesini yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, geçmişte bu konuda dava edildi. Firma, ‘böyle bir düzenleme yapamazsın’ dedi. Danıştay, karar verdi ve ‘Türk Milleti adına bakanlık böyle bir uygulama yapar ve bu uygulama geçerli’ dedi. Türkiye’nin taşımacılıkla ilgili dernekleri, komitemizde temsil ediliyor.

LONDRA METAL BORSASI ONAYLI DEPOLAR AÇILMALI

Ali Bakaner-Demirdışı Metaller Meslek Komitesi Başkanı: Faiz oranları rekor kırıyor. Tüketimden üretime tüm maliyetleri yükseltiyor. Ekonominin canlanması, istihdamın artması, ihracatı artırmak ve rekabet edebilmek için faizler mutlaka düşürülmeli. Türk bankacılık sektörü 37 milyar TL kâr etti, geçen yıla göre yüzde 27 arttı. Finans sektörü yüzde 40 büyürken, sanayici, üretici ve tacirin yüzde 2.5 büyümesi sosyal bir kaosa sebep olabilir. Buna müdahale etmek gerekiyor. Önce kamu bankaları faiz düşürmeli, özel bankalar da takip etmeli. Ara eleman yetiştirilmesi için girişimler artmalı. Meslek lisesi sertifika eğitimleri, kurslar, çıraklık okulları yaygınlaştırılmalı. Türkiye’de Londra Metal Borsası onaylı deponun açılması için ilk konuşan benim. Sesimiz duyuldu, Ankara’ya gittik, mesajlar aldık, yönetime teşekkür ederim. Uygun hammadde alabilmek için Londra Metal Borsası onaylı depolar açılmalı. Alüminyum, bakır, çinko üreticileri, ürünlerini bu depolara koyarak stok maliyetlerini azaltacak. İTO yönetimi, işin hızlandırılması için destek vermeli.

35 TL MALİYETLİ ET 29 TL’YE SATILAMAZ

İsa Albayrak-Perakende Ticaret Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi: Sürdürülebilir, izlenebilir gıdada hükümeti destekliyoruz. Hükümet yapması gerekeni yaparken, diğer kesime zarar vermemeli. Et ve Süt Kurumu, Sırbistan’dan ithal edilen ucuz eti sundu. Kurum açıklama-sında, ‘Temin ettiğimiz etleri alarak halka ucuz et yedirmek isteyenler, 81 ildeki şubelerinde satmak şartıyla et temin edebilirler. İhale açıldı. Son gün yarın’ denildi. Ertesi gün gittik ama ‘81 vilayette yoksanız, bu eti alamazsınız. 81 ilde mağazası bulunan iki zincir mağaza çıktı ancak ve ancak bunlar alabilir’ dediler. Bakan yardımcısına anlattık, yanlışlığın farkında olduklarını ama yapabilecek bir şey olmadığını söyledi. Kurum, ithal ettiği eti, ilgili iki şirkete 20 TL’ye veriyor, onlar 29-31 liradan satıyor. Bakan, ‘Diğer marketler de fiyat düşürsün’ dedi. Tuhaflık şurada; kurumun 25 liraya mal ettiği etin 29 TL’ye satılması normal. Karkas etin serbest piyasada kesimi 25 TL, KDV ile 35 TL’ye çıkıyor. 35 TL maliyetli eti ‘29 TL’ye satın’ demek hangi vicdana sığar. Oda’mızdan katkı bekliyorum. Ruhsatlandırmada, bir belediyenin uygulaması ile diğeri birbirini tutmuyor. Zabıta, depomdaki özvarlığım ambalajları ‘neden belediyeye vermiyorsun’ diye ceza kesiyor.

YEMEK ÇEKLERİ AMACINA UYGUN KULLANILMIYOR

Ahmet Özer-Meclis Başkan Yardımcısı, Toptan Gıda ve Temizlik Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi: Yemek çeklerinin lokantalarda ve diğer alanlarda kullanımı yüzde kaç? Yemek çekleri, olmayan bir paranın kullanılması ve amacına uygun olmayan şekilde kullanılıyor. Lokantalarda o kadar az kullanıyor ki. Yemek çeklerinin çoğu marketlerde ve toptancılarda kullanılıyor. Devlet bundan vergi alamıyor.

İTHALATTA ATIK BELGESİ UYGULANABİLİR OLMALI

Hayrettin Özaydın-Telekomünikasyon Meslek Komitesi Üyesi: Atıkların AB uyum çerçevesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile toplanması gündemde. Sektörümüzdeki firmalardan her yıl artarak yüzde 16’ya kadar toplanması öngörülüyor. Kim, televizyon ya da cep telefonunu sonraki yıl çöpe atıyor. Sektörler, önümüzdeki yıl ithalat yaparken atık belgesi sunacak. Bu sorun İTO tarafından incelenmeli. Bunun bir yıl ertelenmesini istedik. Atık konusu uygulanabilir olmalı. Bu konuda uzmanların görev alması lazım. Kanun çalışması yapıldığında ilgili sektörlerden görüş alınmalı. Biz yılda 3.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz ve ihracatla 5 milyar dolar işlem hacmine sahibiz. Ülkemizde bununla ilgili fuar yok. Fuar ile ilgili Cumhurbaşkanımızın adını kullanarak faydasını görmediğimiz organizasyonlar ile karşımıza çıkıyorlardı. Cumhurbaşkanımızın lafı ile yüreğime su serpildi. Diyor ki ‘benim adımı kullanan kim olursa olsun onu dikkate almayın.’ İTO’dan sektörde yerli, milli fuar yapılması ve uluslararası ayağı olan konferans ve seminer içermesi için destek istiyorum.

ALMANYA’DA ÖDÜL ALDIĞIM PROJEYİ TÜBİTAK REDDETTİ

Ender Yazıcıoğlu-Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Ordinoda bilgi kirliliği var. İşi doğru yapandan şikâyetçi değiliz. Sıkıntı suistimal eden, yüksek ordino kesen firmalarla ilgili. Solvent yerine kullanılan su bazlı ürünlere dünya teşvik verirken, bizde ÖTV alınıyor. Sektördeki KDV oranlarında tek bir yüzde olmalı. Ruhsatla ilgili suistimal var. Geçici ruhsatlar sil baştan işlem gerektiriyor.

Ayakkabıda iki yıllık garanti olmamalı. Ayakkabı sezonluk ürün. İade süresi sınırlanmalı. İngiltere ve Japonya’da eksi faiz konuşuluyor. Müslüman Türkiye’de en fazla gelir vergisi ödeyen 10 şirketin 8’i banka. 4’ü kamu, 4’ü özel.

Dünyanın her yerinde üretime giden para; üretime gitmez, ranta giderse enflasyon olur. Meslek okulları, mahalle okulu olmuş. Meslek okullarında zeki olanlar okumalı. İmtihanla alınmalı. Stajları uzun olmalı, okulların sayısı artmalı. Türk Milleti kadar devletine, milletine, parasına güvenmeyen ülke görmedim. Yüzde 17 ihracat karşılığı, yüzde 26 ithalat artmış. Onun için dış ticaret açığı fırlamış. Almanya’da benim projeme ödül verdiler ama TÜBİTAK reddetti.

KALİTE NİTELİKLİ ARA ELEMAN İLE ARTAR

Hüseyin Sayan-Döküm ve Metal İşleme Meslek Komitesi Başkanı: Nitelikli ara eleman konusu, en önemli gündem maddelerinden. Üretimde tasarrufların yeni yatırımlara yönlendirilmesi, istihdam için olmazsa olmaz. Lokomotif girişimci, işverenler olacak. Bu nedenle bir seferberlik ile istihdam sayısını artırmalı, verimli kılınmalı. 1 yılda 1 milyon kişiye istihdam sağlandı. Genç nüfus nedeniyle işsizliği yüzde 10’un altına taşıyamıyoruz. İstihdam çözümü için neler yapılabilir?

Türkiye’de mesleki eğitim ile istihdam arasındaki ilişki zayıf. Mesleki eğitim mezunları, işgücünün talebine sahip değilken, işletmelerde nitelikli eleman açığı var. Mesleki eğitim alanların işsiz kalması, alanı dışında çalışmasına neden oluyor. Kalite ancak nitelikli ara eleman ile artar.

HEDEF PAZAR AFRİKA OLMALI

Sait Düzyurt-Demir Dışı Metaller Meslek Komitesi Üyesi: 1995’den bu yana Oda’dayım. 12 yıl meclis üyeliği yaptım. Makam, mevki geçici, önemli olan layıkıyla doldurmak. Yılda 8-10 fuara katılıyoruz. Fuarları daha profesyonel yapmalıyız. 2018, fuarlara katılım yılı olsun. Hedef pazar Afrika olmalı. Sektör olarak kapı pencere doğrama eğitimi verecek okulun temelini attık. 1.5 yıl gibi bir zaman diliminde Hadımköy’de faaliyete geçiyor. Üniversite bünyesinde, cephe yapı tasarım mühendisliği birimi olmalı. Böylece puanı tutanlar, cephe tasarım mühendisliğine hazır öğrenci olacak. 3 bin 585 kişilik camimizin şubattaki açılışına hepinizi davet ediyoruz.

ÜNİVERSİTELERDEN PARAMIZI ALAMIYORUZ

Kazım Eryaşar-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Tıbbi cihaz kavramı sağlığı ilgilendiriyor. Sektörün tedarikinin yüzde 85’i yurtdışından. Yüzde 15’lik kısmı yerli üretiliyor. Sektör, üniversitelerden parasını alamıyor. Fiyatı SGK belirliyor ve 2010’daki SUT fiyatları ile tedarik devam ediyor. 2014’te verdiğimiz malın bedelini üniversitelerden alamıyoruz. 7.5 milyar TL alacağımız var. Çok rapor yazdık bununla ilgili. Bir tek bakanlığın ve üniversitelerin çözeceği olay değil. Alacak yüzünden bir meslektaşımız, önce bir üniversitenin başhekimini, sonra kendini vurdu. Sektör üretim yapmakta zorlanıyor, nasıl dış ticaret açığını kapatacağız.

HEPSİNİ TEHLİKELİ SINIFA KOYMAMALIYIZ

Mehmet Musa Evin-Deri, Kürk ve Saraciye Meslek Komitesi Meclis Üyesi: Deri sektöründe deri konfeksiyon, tabakhane, saraciye ve ayakkabı olmak üzere 4 alt sektör, ‘tehlikeli sınıf’ta yer alıyor. Hepsini bu sınıfa koymamak lazım. En keskin aletimiz deri makası ve falçata. Değerli kürk dediğimiz ithal av hayvanları, Türkiye’de işlenir ve ürün olarak ihraç edilir. Değerli kürk av hayvanlarının Türkiye’de hammaddesi yok. Bundaki KDV, ÖTV o kadar yüksek ki, 500 milyar ihracatı nasıl tutturacağız. 50 milyar dolarlık işlem hacminin 10 binde ikisini alıyoruz dünya ticaretinden. Bundaki ÖTV’yi kaldırırsak deri konfeksiyonda ihracatımız 3-4 katına çıkar. Dahilde İşleme Rejimi ile çektiğimiz ürünün gramı tutmak zorunda. Bu hayvanın birinin gramı az, birinin çok. Birinin üstünde yara var.
Ne yapabiliriz? Aynı şey tabakhanelerde geçerli. Ham deride de grama bakılıyor. Zaten nitelikli eleman bulamıyoruz. Bir meslek lisemiz vardı, o da kalmadı. Geçenlerde Milli Eğitim Bakanı’na arz ettim, tüm meslek liselerinde aynı sıkıntı var.

ÇOK TEHLİKELİYSEK AVM’DE İŞİMİZ NE?

Hüseyin Karasu-Tekstil Terbiye Meslek Komitesi Başkanı: Kalifiye eleman sorunumuz büyük. 20 yıldır kuru temizlemede çalışacak nitelikte personel bulmakta zorlanıyoruz. Bir okulumuz da yok. Hatalı etiketlerle ilgili sorunu dile getiriyoruz ama değişen yok. Çok büyük markalarda bile hatalı etiket çıkıyor. Problem halinde, üretici firma, müşteriye standart cevap yazıları veriyor. Müşteri ile temizlemeci baş başa kalıyor. Olay kuru temizleme hatası denebiliyor. Üretici firmalar etiket konusunda kendilerini düzeltmeli. Diğer bir sorun; çok tehlikeli meslek sınıfında sayılmamız. AVM’lerde kuru temizlemeci var. Çok tehlikeli meslek sınıfında bir işletmenin meslek dalının AVM’de ve market çıkışlarında olması açıklanabilir mi? Belge ile bakanlığa başvurduk ama bir şey değişmedi. Kuru temizlemede KDV yüzde 8 olmalı. Tabelada kuru temizleme yazan ama makinesi olmayanların tabelasındaki bu ibare kaldırılmalı. Çünkü sulu yıkama yapan bu firmalar, haksız rekabete yol açıyor.

MÜCEVHERATTA SEKTÖRE DANIŞILMALI

Mehmet Erhan Hoşhanlı-Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi: TOBB yasası, Türkiye’nin ihtiyacına cevap verecek nitelikte olmalı. Komitemiz Türkiye’nin en büyük mesleki örgütü, 5 bin üye var. Toplantı yapmaya çalıştık, TOBB izin vermedi. Birlikte yapabileceğimiz işlerde bürokratik engel çıkıyor. Mesleki standart için çalışıyoruz. Meslek okullarının kalitesi, ihtiyacı karşılamıyor. Bu, değiştirilmeli. Tematik okulları değerlendirmeliyiz. Mesleki yeterliliği olmayan sektöre giremesin. Mücevherat mühendisliği projemiz devam ediyor ama endişe var. Bu konuda bize danışılmalı. Büyük emekle kurulan oluşumlar, zayi edilmemeli. Kuyumcukent’in benzeri yok. Mücevherat Ar-Ge merkezi var. Mücevher üretimi ve ihracatında dünya ile yarışıyoruz. Birikimimizi kaybetmemek için yenilik gerek. Taş sertifika merkezinin Odamız işbirliği ile açılması için girişimimiz olacak.

EL HALISI KURSUNA DESTEK BEKLİYORUZ

Fevzi Işıklı-Halı Kilim ve Yer Kaplamaları Meslek Komitesi Başkanı: İSTKA ile halı dokuma ustası yetiştirilen kurs açtık. Proje sona erdiği zaman kurs kapanmasın diye destek istiyoruz. Kapalıçarşı ve Sultanahmet’teki el halıcıları zor durumda. Kruvaziyer gemi şirketleri, 2016-2017 döneminde Türkiye’yi turlarından çıkardı. Bunlardan liman vergisi alınmazsa, gelecek yıl İstanbul’u lokasyonlarına ekleyeceklerdir. Makine halısında istiap hadleri yetersiz ve ceza yüksek.
3. Köprü’deki büyük tırların geçiş saatleri düzenlenmeli. Hastanedeki PVC kapmalarına vergi geldi. Sıradan PVC’lerde doğru karar ama Türkiye’de üreticisi olmayan PVC’lere vergi gelmemeli. Oda’mızın mesleki yaptırım kararları komitemiz için de uygulanabilir mi? Sektörde ucu açık ödemeler var. Zincir mağazalar bunu 36 ay yapabiliyor. Küçük esnafın buna imkanı yok. Oda’mızın mesleki yaptırım kararı ile 12 ay uygulanabilir mi? Dünyanın milli mirası İstanbul’da, yanlış yapılanma sorunu önemli. Eminönü’nde 1. derece sit alanından 3. dereceye geçildi. Bu, yapılaşmaya açık demek. Findeks’i herkese öneriyorum. Bazı bankalar bu sisteme kayıtlı değil.

İSKONTO BELİRLEMEDE SÖZ SAHİBİ OLMALIYIZ

Haşmet Akın Ketenci-Akaryakıt Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi: İstanbul’da günlük akaryakıt satışı 11 bin litre. En büyük giderimiz ticari filolara yaptığımız iskontolar. EPDK’dan iskontoların belirlenmesinde söz sahibi olmayı talep ediyoruz. Dağıtım şirketleri bizim adımıza iskontoları uygulamasın.
Taşıt tanıma sistemi, ticari filolar için. Sistem, birçok ülkede var ve hiçbirinde iskonto yok. Giderimiz olan bir kalem, gelir kalemi olarak görülmemeli. İskontolar kalksa dahi akaryakıt fiyatı 1.20-30 kuruş artmış olacak. Çünkü fiyatlar, ham petrol varil ve dolar fiyatına bağlı.

04 Aralık 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem