istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İTO Başkanı Şekib Avdagiç açıkladı: 'Türkiye yapay zekada startup ülkesi olmalı'

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin yapay zeka ve 5G yatırımlarına yönelmesi gerektiğini belirterek, “5G’nin 2030’da küresel ekonomiye 930 milyar dolarlık katkı sağlaması bekleniyor” dedi. İşyerlerinde insan iş gücünün yanı sıra dijital gücün de belirleyici olacağını vurgulayan Avdagiç, Türkiye’nin yapay zeka alanında bir startup ülkesi olması gerektiğini söyledi.

Giriş: 07.03.2025 - 10:10
Güncelleme: 07.03.2025 - 10:10
İTO Başkanı Şekib Avdagiç açıkladı: 'Türkiye yapay zekada startup ülkesi olmalı'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, 5G iletişim altyapısının şirketler ve özellikle imalat sanayi için dönüm noktası olacağını belirterek, “Şirketlerimiz 5G ile robotik teknolojiler için altyapı ve nitelikli personel yatırımını şimdiden yapmalı. İş dünyamız 5G ve hatta 6G gibi yenilikleri şimdiden takip etmeli. 5G’nin 2030 yılında küresel ekonomiye de 930 milyar dolardan fazla fayda sağlaması bekleniyor” dedi. 


Mobil Dünya Kongresi olarak bilinen ve ‘mobil şöleni’ olarak da adlandırılan dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı MWC, 3-6 Mart 2025 tarihlerinde İspanya’nın Barselona kentinde kapılarını açtı. 


Fuarda bükülebilir esnek ekranlar, giyilebilir yapay zeka teknolojileri ve çok daha fazlası görücüye çıktı. Dünya GSM Birliği’nin (GSMA) düzenlediği fuarın bu yılki teması, ‘Yakınsa. Bağlan. Oluştur’ olarak belirlendi.


MİLLİ KATILIM İTO’DAN

Fuarda Türkiye’nin milli katılımını 2014’ten bu yana olduğu gibi bu yıl da İTO organize etti. Fira Gran Via Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen fuara, 21’i milli katılım kapsamında, 12’si bireysel katılım olmak üzere Türkiye’den 33 şirket katıldı. İTO iştiraklerinden Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi ile Teknopark İstanbul’dan 4’er firma fuarda yer aldı.


Türk şirketleri, yenilikçi teknoloji ürünlerini MWC’ye 200’ü aşkın ülkeden gelen profesyonellere tanıttı. GSMA’nın duyurusuna göre, fuara 101 bini aşkın ziyaretçi katılıyor. Fuarda 5G, bulut ağı (cloudnet), ileri yapay zeka (AI), her şeyin interneti (IoE), teknolojinin ufku (Tech Horizon) ve finans teknolojileri (Fintech) bölümleri yer aldı.


KALKINMA TEKNOLOJİSİ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı MWC Barselona’da yaptığı açıklamada, Türk teknoloji şirketlerinin etkinlikte güçlü bir varlık göstermesinden mutluluk duyduklarını söyledi.


Avdagiç, Türkiye’nin yapay zekada bir startup ülkesi haline gelmesi gerektiğini belirterek, “Türk zekası ile yapay zekayı ülkemizin kalkınma teknolojisi yapmalıyız. Yapay zekanın geleceğini tartışmayı ve bu alanda öncü bir aktör olmayı bir sonraki güne bırakma şansımız yok. Endüstrilerimizin katma değerini garanti altına almamızın tek yolu bu” dedi.


Türkiye Yüzyılı vizyonunda Türkiye’nin küresel düzeyde rekabet avantajını kullanabileceği ve stratejik önem taşıyan birkaç sektörün başat rol oynamasını öngördüklerini belirten Avdagiç, şöyle devam etti: “Yapay zeka ile birlikte bildiğimiz dünyayı değiştirecek büyük bir maceranın yeni bölümüne hazırlanıyoruz. Dijital çağda, genç ve teknolojiye yatkın nüfus avantajımızı da kullanarak ‘yazılım, yapay zeka ve büyük veri analitiği’ alanında küresel bir aktör haline gelebiliriz. Ancak bu şekilde yapay zekada ve ileri teknolojide gelişmiş ülkelerin pazarı ve maruz kalanı olmaktan çıkıp, küresel belirleyeni olabiliriz. Bilhassa fintech, sağlık teknolojileri ve şehir teknolojileri gibi spesifik alanlarda büyüme potansiyelimiz yüksek.”


TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ MİMARIYIZ

“İTO olarak yüksek teknoloji ve yapay zekada Türkiye’nin öncü mimarlarından biriyiz. Türkiye’nin hedeflerine özel sektör temsilcisi olarak gerekli katkıyı sunuyor, hatta bunun ötesine geçip yeniliklerin işaretçisi oluyoruz” diyen Avdagiç, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile Teknopark İstanbul’daki yüksek teknoloji yatırımcılarının ve SoftITO Yazılım-Bilişim Akademisi’nin ülke ekonomisini daha da büyütmek için sürekli çalışmaya devam ettiğini söyledi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, milli yapay zeka uygulamalarımızı geliştirmek ve küresel yatırımları çekmek için yapay zeka yatırım ekosistemimizi bir an önce oluşturmamız gerektiğini vurguladı.


ABD ve Çin’deki gelişmelere karşılık olarak kısa bir süre önce İngiltere ve Fransa’nın da yapay zeka eylem planlarını açıkladıklarını hatırlatan Avdagiç, Türkiye Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2024-2025 Eylem Planı ile benimsenen öncelikli 71 stratejinin ve eylemin hayata geçirilmesinin önem taşıdığını kaydetti.


930 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Şekib Avdagiç, 2026 yılında kullanıma geçilmesi beklenen ve 4.5G’den 10 kat hızlı veri iletişimi imkanı sağlayacak 5G teknolojisinin Türkiye’de birçok şeyi değiştireceğini söyledi. Avdagiç, “5G iletişim altyapısı, şirketler ve özellikle imalat sanayi için dönüm noktası olacak. Şirketlerimiz 5G ile robotik teknolojiler için altyapı ve nitelikli personel yatırımını şimdiden yapmalı. İş dünyamız, 5G ve hatta 6G gibi yenilikleri şimdiden takip etmeli” dedi. Avdagiç, 5G’nin 2030 yılında küresel ekonomiye de 930 milyar dolardan fazla katkı sağlamasının beklendiğini kaydetti.