Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), yeni dönemde destek vereceği projelerde, yenilikçiliğe, girişimciliğe ve gençlere odaklanacak.İstanbul’un ekonomik, sosyal ve kültürel alanda lider bir küresel kent olması için çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), bu amaçla sürdürdüğü çalışmalarına yenilerini ekliyor.İSTKA, bu kapsamda İstanbul’un kalkınmasına hizmet edecek projelerini düzenlenen basın toplantısında paylaştı. Toplantıya; İstanbul Valisi ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve İSTKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mevlüt Uysal ile yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülünve Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Hamza Akbulut katıldı.
684 PROJEYE DESTEK
Vasip Şahin, İSTKA’nın kuruluşundan bu yana mali destek programları ve güdümlü projeler kapsamında 2010-2017 döneminde 569 milyon lira tutarındaki 684 projeye destek verdiğini vurguladı. Şahin, şöyle devam etti: “İSTKA olarak Türkiye’nin her alanda kendi yerli ve mili çözümleri üretmesine, nitelikli iş gücünün yetişmesine yönelik projelere destek verdik. İnovasyon odaklı, yaratıcı endüstrilerin ekonomideki ağırlığını artıran, üniversite-sanayi iş birliği ve girişimcilik ekosisteminin oluşturulmasına katkı sağlayan pek çok çalışma ile İstanbul’un küresel rekabet gücünü artırdık. Aynı şekilde bugünün çocuk ve gençlerinin yarının girişimcisi, sanayicisi olabileceği koşulların yaratılmasını sağlayan, risk altındaki çocuklar ve gençleri toplumsal hayata kazandıraraksosyal hayatı iyileştiren önemli projelere de imza attık.‘İnovasyon Lideri’ İstanbul sloganıyla hareket ederek bu alanda ülkemiz için ilk olan pek çok merkezi kurduk.”
Şahin, 2018 ve 2019’da gerçekleştirecekleri 89 projenin yüzde 38’sini üniversitelerle, yüzde 22’sini sivil toplum kuruluşlarıyla, yüzde 19’unu kamu kurumlarıyla, yüzde 15’ini belediyelerle ve yüzde 6’sını da diğer kurumlarla birlikte hayata geçireceklerini kaydetti.
124.9 MİLYON TL BÜTÇE
Şahin,Mali Destek Programları kapsamında bu yıl ve 2019’da hayata geçirilecek projelere değindi. Şahin,şu bilgileri paylaştı:“Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul, Çocuklar ve Gençler ile Girişimcilik Mali Destek Programları kapsamında olmak üzere 124.9 milyon TL bütçeli 89 projeyi hayata geçireceğiz. Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı ile 66.38 milyon TL bütçeye sahip 37 proje hayata geçecek. Böylece İstanbul’un inovasyon altyapısına, yenilikçiliğine, teknolojik gelişmesine, sanayi üretim yapısının dijital dönüşümüne, yaratıcı endüstrilere ve üretimde katma değerin artırılmasına katkı sağlanacak. Bu projelerden örnek vermek gerekirse,İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin hayata geçireceği ‘Nesnelerin İnterneti Ekosistemi Güvenlik Test ve Değerlendirme Merkezi’ ile Türkiye’de nesnelerin interneti üreticilerinin ilgili cihaz ve yazılımlarının güvenlik testlerini İstanbul’da yaptırabilmesini sağlayacağız. İSKİ’nin projesi olan ‘Yenilenebilir Enerji Üretiminde Yenilikçi Proseslerin Geliştirilmesi’ projesiyle de İSKİ-İTÜ iş birliğiyle üretim teknolojilerinin yerli üretimi, pilot tesislerin kurulması ve yenilikçi enerji üretim proseslerinin geliştirilmesi sağlanacak.”
Şahin, 89 projenin 475 proje arasından seçildiğini belirterek, en çok desteği alacak projenin destek tutarının 2 milyon TL olduğunu bildirdi.
YAPAY ZEKA VE SANAL GERÇEKLİĞE DESTEK
VasipŞahin, Girişimcilik Mali Destek Programı kapsamında21.01 milyon TL tutarındaki 17 projeyi hayata geçireceklerini aktardı. Şahin, şunları söyledi: “Başta sağlık, yapay zeka, sanal gerçeklik ve benzeri tematik konularında girişimcilik hızlandırma programlarına da katkı sunacağız.İSO’nun yürüteceği ‘İSO Koza Girişim Hızlandırma Programı’ ile sanayicilerden mentor ve eğitmen havuzu oluşturulacak, yerli girişimlerin hızlı büyümesi ve ticarileşebilmesi için yol gösterici olunacak.İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile İZÜ Tematik Odaklı Teknoloji Girişimciliği Kuluçka ve Hızlandırma Programı projemizi hayata geçireceğiz. İZÜ TEMOTEG projesi ile gıda, bilişim, enerji ve sağlık sektörlerine yönelik girişimcilere, ücretsiz girişimcilik eğitimleri ve mentorluk desteği verilecek. Girişimciler ürünlerinin prototiplerini MakerLab atölyesinde tasarlayabilecek.”
ÇOCUK VE GENÇLER İÇİN TEKNOLOJİ MERKEZİ
İSTKA Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı’nda da bu yıl 35 projeyi paydaşlarla birlikte uygulayacaklarını belirtti. Program kapsamındaki 37.58 milyon TL bütçeye sahip 35 proje ile onların yeteneklerini geliştirmelerinin önünü açacaklarını dile getiren Şahin, “Bu kapsamda şehrimizde yeni STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) atölyeleri, bilim ve teknoloji merkezleri, robotik, kodlama, müzik ve sanat atölyeleri kuracağız. Bağımlılıkla mücadele eden ve risk grubunda bulunan çocuklar ve gençlere yönelik koruyucu önlemler geliştirmek için çalışmalar yürütmeye, sığınmacı, engelli çocuklar ve gençlere fırsat eşitliği sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.
‘STEM ET NE OLUR KODLA SENİN DE OLUR’
Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında, Silivri İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘STEM Et Ne Olur, KODLA Senin De Olur’ projesi ile Silivri İlçesi’nde 4-18 yaş grubu öğrenciler için STEM ve robotik kodlama atölyeleri kurulacak. Projede çocukların bilişsel, sosyal, duyuşsal, psikomotor ve algoritmik düşünme becerilerinin geliştirilmesi hedefleniyor.İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nün projesi ile de yeniden suça karışma riski taşıyan ve bağımlılıkla mücadele eden 14-29 yaş arasındaki çocuk ve gençyükümlü, sanık ya da şüpheli kişiler için Bağımsızlık Köyü kurulacak.
02 Ekim 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı