Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Pandemiyle birlikte tüketim ve satın alma tercihleri değişime uğrarken, iklim değişikliğinin oluşturduğu tehditler de gıdada daha verimli, sağlıklı, besleyici ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi zorunlu kılıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın 12’ncisini gerçekleştirdiği Gıda İhtisas Komitesi Toplantısı’nda, gıdada sürdürülebilirlik konusu ele alındı. İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ahmet Özer’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Oda Meclis ve Komite Üyeleri, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ve sektör temsilcileri katıldı.
SERBEST PİYASA EKONOMİSİ
Toplantının açılışında konuşan Ahmet Özer, gıdadaki enflasyonun sebebinin suistimal olduğunu belirterek, fiyatlardaki artışın yerel ve organize perakendecilerden kaynaklanmadığını dile getirdi. Bu yüzden de serbest piyasa ekonomisi olması gerektiğini söyleyen Özer, gıda üretimi kadar lojistik kanalların da önemine dikkat çekti.
TARIM PROJELERİ
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz ise sürdürülebilir gıdanın önemini vurgulayarak, son zamanlarda tarım arazilerine ihtiyaç duyulduğunu, bu yüzden çeşitli alternatiflerin denenmesi gerektiğini söyledi. Yavuz, sürdürülebilirlik ile ilgili geliştirilen alternatif projeleri de şöyle sıraladı:
* Kağıthane’deki bir kapalı otoparkın eksi 8’inci katında 30 metre derinlikte topraksız, güneşsiz alanda sadece led ışıklarla gerçekleştirilecek dikey tarım projesi hayata geçiyor.
* İstanbul’da 20 bin dekarlık alanda kanola üretimi başlıyor.
* Kemerburgaz’da gölette balık üretimi yapılacak. Göletin üstünde tıbbi aromatik bitki üretilerek buradan çıkacak gübreli su ile de tıbbi aromatik bitkilerin çeşitliliği geliştirilecek.
* Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kent tarımı modeliyle şehirlerde taze ve ucuz sebzeye erişimin sağlanması hedefleniyor. Bunun için de ciddi teşvikler verilecek.
ARI ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Toplantıda SBS Bilimsel Bio Çözümler San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge ve Kalite Güvence Direktörü Elif Yorulmaz Önder, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce hazırlanan takviye edici gıdalar yönetmelik taslağı hakkında bir sunum yaptı.
Önder, taslağa ilişkin, Sağlıklı Ürünler Derneği (SURDER), Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği (TÜGİDER) ve Gıda Takviyesi ve Beslenme Derneği ile ortak hazırladıkları görüşleri aktardı. Önder, taslakta özellikle arı ürünlerini hedef alan olumsuz maddeler bulunduğunu belirterek, şu bilgiyi verdi: "Taslağın bu şekilde kabul edilmesi halinde ülkemizde arıcılık ve arı ürünleri olumsuz etkilenecek. Kontrollü olarak üretilmiş ve analiz edilmiş arı ürünleri yerine başka ülkelerden ithal edilmiş gerçekliği tartışmalı ürünlerin kullanımı artacak. Bu nedenle Arı Ürünleri Tebliği ve Takviye Edici Gıdalar Yönetmeliği’ndeki olumsuzluğa yol açacak maddelerin çıkarılmasını ya da değiştirilmesini istiyoruz. Bu görüşümüzü Bakanlığa sunduk.”
03 Ekim 2022 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar