İstanbul’a 800 yeni vergi memuru daha geldi

Giriş: 10.04.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO), üyelerini bilgilendirmek için düzenlediği ve uzmanları ile yüz yüze görüşüp sorularına cevap alabileceği seminerler arasında vergi ile ilgili olanlar çok büyük ilgi görüyor. İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi ile İstanbul Meslekte Birlik Yönetim Kurulu, ‘Kurumlar Vergisi Beyanname Düzenleme’ semineri düzenledi. Seminerinaçılış konuşmasını,İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi HasanErkesimyaptı.

KÖPRÜ GÖREVİ YAPIYOR

İTO’nun mükellef ile vergi dairesi arasında köprü görevini yapmaya çalıştığını dile getirenErkesim, vergi konusunun her sektörü ilgilendirdiğini veetkilediğini dile getirdi. Erkesim, şunları söyledi: “Her sene bir takım uygulamalar kaldırılırken, bir takım yeni uygulamalar getiriliyor. Üyelerimizden bu değişikliklerden haberdar olma yönünde talepler alıyoruz.Bu nedenle sıksıkvergi ile ilgili toplantılar düzenliyor, üyelerimizi aydınlatmaya çalışıyoruz. Amacımız, kurumlar vergisi beyannamesi düzenlemesinde muhtemel hataları engellemek içinüyelerimize mevzuat değişikliklerini uzmanların anlatması ve burada uzmanlardan sorularına cevap bulmaları.”

12 İZAHA DAVET KOMİSYONU

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı BekirBayrakdar, İstanbul Ticaret Odası’na ve Mali Müşavirlik Meslek Komitesi’ne vergi konusunda gerçekleştirdiği çalışmalar ve seminerler için teşekkür etti. Bayrakdar, “Gelir İdaresi olarak üzerimize düşen görevi yerine getirip vatandaşın, meslektaşın yanında olacağız” dedi. İzaha davet müessesesinin önemine değinen Bayrakdar, İstanbul’da 12 İzaha Davet Komisyonu kurduklarını dile getirerek, şunları söyledi: “İzaha davet müessesesi önemli. Mükellef incelemeye alınmadan önce izaha davet ediliyor. Herkes üzerine düşen görevi yapacak. 800 yeni arkadaşımız işe başladı. Türkiye olarak büyük hedeflerimiz var. Hedeflere gençlerle ulaşacağız, layığı ile bu işi yapacağız.”

HAKSIZ KDV’YE SON

İTO Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Başkanı SalihÇakır da KDV ile ilgili değişikliklere değindi. Çakır, ikinci el otomotiv alım satımında, arsasını müteahhide veren mükellefin ödeyeceği KDV uygulamalarındaki olumlu yeniliklere de değinerek, şu bilgiyi verdi: “Yeni KDV Kanunu’na göre, arsasını müteahhide veren, bunun karşılığında sadece aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek.İkinci el araç ticaretinde haksız KDV uygulamasına sonveriliyor.
İkinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz ticaretiyle uğraşan mükellefe; mükellef olmayanlardan aldığı ve vasfında esaslı değişiklik yapmadan sattığı ikinci el motorlu kara taşıtı tesliminde özel matrah uygulanması sağlanacak. Buişlemlerdematrah, ikinciel motorlu kara taşıtı alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olacak.”

Taksi, dolmuşve minibüs işleten esnafın istediğini almış olduğuna dikkat çeken Çakır, dolmuş, minibüsve umum servislere ilişkin ticari plakaların elden çıkarılmasından doğan değer artış kazançlarının tamamının, plakaların elde tutulma süresi gibi şartlar aranmaksızın gelir vergisinden istisna olacağını söyledi.

UZMANLAR ANLATTI

Oturum başkanlığını Mali Müşavirlik Meslek Komitesi Üyesi Yeminli Mali Müşavir Mehmet İhsan Ünlüsan’ın yaptığı seminere ilgi büyük oldu.Kurumlar Vergisi Uygulamasında Özellikli Konular başlıklı sunumunda, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Grup Müdürü Rıza Bilgiç, vergiye uyumlu mükellefe getirilen vergi indirimi ile ilgili ayrıntıları anlattı. İstanbul Meslekte Birlik Yönetim Kurulu Üyesi Nevzat Erdağda kurumlar vergisi beyanı hazırlarken dikkat edilmesi gereken hususlar konusundasunum yaptı.

100 BİN MALİ MÜŞAVİR

İstanbul Meslekte Birlik Başkanı Ethem Yüksel Kahveci, Türkiye’de 100 bin mali müşavir ile 5 bin yeminli mali müşavirin bulunduğunu hatırlattı. Kahveci, “Mali müşavirler olarak kâtiplikten danışmanlığa, mali sistemlerden vergi sistemleri kurmaya kadar uzanan bir yelpazede iş yapıyoruz. Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi bizi dinliyor.”