istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

İstanbul turizmi ‘çiçek’ açtı

Bahar mevsiminin gelmesiyle İstanbul’un simge ağaçları da çiçek açtı. Erguvan, ılgın, mor salkım, kiraz ağaçları yalnızca gönülleri şenlendirmekle kalmıyor, İstanbul turizminde de yeni rotalar oluşturuyor. Nisan ve mayıs aylarında İstanbul çiçek rotalarına düzenlenen turlar artıyor.

Giriş: 18.04.2025 - 09:13
Güncelleme: 18.04.2025 - 10:39
İstanbul turizmi ‘çiçek’ açtı

Rumelihisarı’nda erguvan, Üsküdar’da mor salkım, Bebek’te ılgın, Baltalimanı’nda kiraz ağaçları… Bahar mevsiminin gelmesiyle İstanbul’un hem simge ağaçları hem de son yıllarda sıklıkla ekilen kiraz gibi ağaçların çiçekleri açtı. Yalnızca görsel bir şölen sunmakla kalmayan bu çiçekler, İstanbul turizmine de yeni bir soluk getiriyor. Özellikle İstanbul’un simge bahçe ve parklarına düzenlenen turlarla çiçekler temaşa edilirken, konunun uzmanları İstanbul’un metropol özelliğine rağmen çok zengin bir bitki çeşitliliği olduğunu ifade etti.


İSTANBUL’UN MARKASI

Hollanda, Japonya, ABD gibi farklı ülkelerde her yıl çiçek temalı festivaller düzenleniyor ve binlerce turist buralara akın ediyor. İstanbul’da küçük gruplar halinde düzenlenen turların küresel bir İstanbul markasına evrilmemesi için hiçbir neden olmadığını ifade eden Erguvan İstanbul Gönüllüleri Platformu Başkanı Hüseyin Emiroğlu, “Kiraz çiçeği mevsiminde insanlar akın akın ABD’ye gidiyor. İstanbul’un da erguvan markası ile bahar aylarında daha çok turist ağırlayabileceğini düşünüyorum” dedi.

SİMGE PARKLARDA 

İstanbul çiçek turizmi haritasında Gülhane, Emirgan gibi simge parkların özel bir yeri bulunuyor. Bu parklarda çok fazla bitki çeşitliğinin olduğunu, gözlerden uzak kalmış bitkilerin de görülebileceğini söyleyen İstanbul Rehberler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Eracun, “Özellikle nisan ve mayıs aylarında bu tarz turlara talep artıyor. Boğaz kıyısında da erguvan turları düzenleniyor. Şehir kültürünün simgeleri olan bu çiçekleri görmek isteyenlerin yanı sıra botanik meraklıları için özel turlar da bahar aylarında artıyor” bilgisini verdi.  


ZENGİN ÇEŞİT 

İstanbul, metropol özelliğine rağmen zengin bir bitki çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Türkiye bitkilerinin 5’te birinin doğal yetişme alanı İstanbul. Alan olarak çok küçük bir bölge olmasına rağmen İstanbul zengin bir bitki florasına sahip. Hatta Türkiye’de yaşayan ya da Türkiye’yi göç yolu üzerinde kullanan kuşların yüzde 75’inin de yolu bir şekilde İstanbul’dan geçiyor. Bu anlamda İstanbul, çiçek ve ağaç turizmi açısından zengin bir potansiyel barındırıyor.”  

EN BAŞTA LALE  

Turizmcilere göre, İstanbul çiçek turizminde en çok ilgi çeken çiçeklerin başında lale geliyor. Bunun yanı sıra boğaz hattında nisan ve mayıs aylarında açan erguvanlar öne çıkıyor. Ayrıca İstanbul’un çoğu bölgesinde olmakla birlikte ağırlıklı olarak Üsküdar bölgesinde tarihi yalıların bahçesinden sarkan mor salkımlar da ziyaretçilerin ilgisine sunuluyor. Turlar ağırlıklı olarak yerli turistler tarafından tercih ediliyor. 


HER MEVSİMİN ÇİÇEĞİ VAR

Erguvan İstanbul Gönüllüleri Platformu Başkanı Hüseyin Emiroğlu: İstanbul’da son zamanlarda ağaca çiçeğe olan merak gittikçe arttı. Sadece erguvan için değil, bir mimoza, bir mor salkım… Her sektör kendince İstanbul’un çiçekleri ile ilgili bir üretim serisi oluşturabilir. Dünyada çiçeğe dair festivallere her yıl binlerce kişi akın ediyor. Çiçek marka olarak konumlandığında ülkeye de bakış değişiyor. İstanbul’u sadece erguvanla da anmamak gerekiyor. Her mevsimin, her ayın çiçeği var İstanbul’da. Bahar aylarından sonra leylak, ıhlamur, oya, hatmi, yasemin, kasımpatı, krizantem, sardunya, küpeli… Hepsinin ayrı ayrı mekanları var. Bazılarının özel ziyaret bölgeleri var. 

BOTANİK MERAKLILARI 

İstanbul Rehberler Odası Başkanı Selçuk Eracun: Baharın gelmesiyle birlikte doğa uyanıyor ve İstanbul’un simge bölgelerine çiçek turları düzenliyoruz. Ancak botanik turları daha farklı oluyor. Bunun için daha az bilinen bitkiler görülmeye gidiliyor. Botanik turlarının meraklıları daha çok Avrupa’dan gelen turistler oluyor. İstanbul botanik turizminde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi ve Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi önemli duraklar. 

 

ASIRLIK AĞAÇLAR  

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik: İstanbul tarihi kimliği açısından asırlık ağaçlara da ev sahipliği yapıyor. Kimi doğal olarak yetişen kimi ekilen ağaçlardan bazılarının yaşını tespit etmek mümkün değil. Ancak İstanbul ağaçlarında teknik olarak budama sorunu yaşanıyor. Bu da ağaçların anıt özelliğini kaybetmesine neden olabiliyor. Ziyaretçi çeken bu ağaçlar kısmi budama ile daha nitelikli olarak korunabilir.