İşi yeni atölyede öğrenecekler

İTO ve MEB işbirliğiyle 2019’dan beri 54 okul ve 60 bin öğrenciye hamilik yapıldı. Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında hamiliği İTO tarafından gerçekleştirilen Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) de yeni CNC atölyesine kavuştu.

Giriş: 16.07.2024 - 09:10
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

HABER: OSMAN KUVVET

 

İstanbul Ticaret Odası Meclis ve Komite Üyelerinin hamiliğini yaptığı meslek liseleri, yeni donanımları, laboratuvar ve atölyeleriyle dikkat çekiyor. Kimi okulda hamilik kapsamındaki alanda makina ve teçhizat desteği sağlanırken, kimi okulda da mesleki atölyeler kuruluyor. Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında hamiliği İTO tarafından gerçekleştirilen Haydarpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) de yeni CNC atölyesine kavuştu. 

 

YENİ CNC ATÖLYESİ

 

Maker CNC Atölyesi açılış programına; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı İdris Güllüce, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Üsküdar Kaymakamı Adem Yazıcı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Hüseyin Aydın ve Medet Ekşi, Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Semih Durmuş, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, İTO Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Büyükdede ve Hami Meclis Üyesi Doç. Dr. Ayhan Etyemez katıldı. Açılışta Haydarpaşa MTAL Müdürü Lütfü Cevahir de hazır bulundu.

 

SON TEKNOLOJİ 

 

İTO Yönetim Kurulu Üyesi ve Mesleki Eğitim Komisyonu 1. Bölge Sorumlusu Münir Üstün, açılışta yaptığı konuşmada, 2019’da başlayan hamilik projesiyle 54 okulda 4 binin üzerinde öğretmene ve 60 binin üzerinde öğrenciye destek olduklarını belirtti. Üstün, “Mesleki eğitime sahip çıkmak demek, geleceğimize sahip çıkmak demektir. Bu ilkeyle başlattığımız hamilik projesi kapsamında okullara makina ve ekipman desteği sağladık, son teknolojiye sahip laboratu-varlar ve atölyeler kazandırdık” dedi.


Haydarpaşa MTAL 1968 mezunu olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği eski Bakanı İdris Güllüce, ithal eden ülke konumundan üreten ülke konumuna gelindiğine, bunda da meslek liselerinin çok önemli payı olduğuna dikkat çekti. Okul hamisi Meclis Üyesi Doç. Dr. Ayhan Etyemez de okulda yapılan çalışmalarla ilgili sunum yaptı. 

 

İŞ DÜNYASI YANINDA

 

İTO ve MEB işbirliğiyle yürütülen ‘hamilik projesi’ dahilinde iş dünyası, okullara laboratuvar, atölye ve malzeme ihtiyaçları konusunda destek oluyor. Bu kapsamda Haydarpaşa MTAL ‘Maker CNC Atölyesi’ açılmasında ve CNC makinaları tedariki konusunda, Benmaker Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener destek verdi. Fahrettin Güler’e verdiği desteklerden dolayı plaket takdim edildi. Heyet üyeleri daha sonra açılışı yapılan CNC atölyesini gezdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, öğrencilerle sohbet etti ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

MESLEK LİSELERİNE 4 YENİ MODEL

 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), meslek liselilerin istihdamının kolaylaştırılması için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul programının hayata geçirilmesini kararlaştırdı. Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde geliştirilecek istihdam odaklı bu 4 yeni model, gelecek eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya geçecek.

 

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ün verdiği bilgiye göre, mesleki eğitimde fırsat eşitliğini karşılamaya ve erişimi kolaylaştırmaya yönelik yeni uygulama şöyle olacak:

 

* Bölge okulu: Bölge okulları, işletmelerin yoğun olduğu yerlerde ve pansiyonlu olacak. İşletme eğitimine tam erişimin olmadığı bölgelerde 11’inci sınıf öğrencileri yararlanacak. 

 

* İhtisas okulu: Meslek liselerinde 53 alanda 114 dalda eğitim veriliyor. Bu alanlar içinde birbirlerini destekleyen ve aynı eğitim ortamlarında olabilecek mesleki kümelenmeler oluşturularak ‘ihtisas’ okulları hayata geçirilecek.

 

* Sektör içi okul: ‘Sektör içi’ özelliğe sahip okullarda ise üretim kabiliyeti çok güçlü ve kapasitesi büyük işletmelerin üretim altyapısıyla meslek ve teknik eğitim süreci buluşturulacak. Öğrenciler, 9 ve 0’uncu sınıfta bu okullarda eğitim alacak. 11 ve 12’inci sınıfta ise o işletmenin üretim hattına dahil olacaklar.

 

* Sektöre entegre okul: Bu modelde mesleki ve teknik eğitim kurumlarının içindeki alanların sektörle ilişkilendirilmeleri sağlanacak. Öğrenciler, sektörel yoğunluğun bulunduğu yerlerdeki işletmelerde mesleki eğitime katılacak ve böylece mesleki yeterlilikleri artırılacak. Bu modele meslek liselerinin 11 ve 12’inci sınıf öğrencileri dahil olacak.