Robotlar hayatın pek çok alanında pratik çözümler sunuyor. Fakat bazen bir işin yürütülmesi, bir sorunun çözülmesi için tek bir robot yeterli olmuyor. Farklı fonksiyonları üstlenen robotların bir arada kullanılması gerekebiliyor. Ormanda kaybolan bir yürüyüşçüyü bulmak için planlanan bir arama kurtarma görevi düşünün. Kurtarma ekipleri, olay yerini yukarıdan tarayan ‘drone’lar ile orman içinde arama görevi yürüten tekerlekli robotları ayrı ayrı veya her ikisini bir arada kullanabilir. Böyle bir görevde robotların birbirleriyle iletişim kurup senkronize görev yapmasının hem zaman hem enerji yönünden büyük faydaları olur. Ancak bu denli farklı unsurlardan oluşan böyle bir takımı yönetmek ve aralarında doğrudan iletişimi kurmak, yani robotları haberleşir hale getirmek epey komplike bir iş.
SAVURGAN MANEVRALARA SON
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, robot ekiplerinin verimli işbirliğini sağlayabilmeleri için bir algoritma tasarladı. Bu algoritma sayesinde harcanan enerji ile toplanan verileri dengelemeye çalışan araştırmacılar, robotların bu bilgi değişimi marifetiyle savurgan manevralar yapma olasılığını ortadan kaldırıyor. Araştırmacılar, bu sayede robot ekiplerinin karmaşık, öngörülemeyen ortamlarda kısa zamanda başarı sağlayabilmelerinin mümkün olacağını söylüyor.
HARİTALAMA ÇALIŞMALARI
Havacılık ve Uzay BilimleriBölümü’ndedoktora öğrencisi olan Xiaoyi Cai, “Robotların yörüngelerini kendi başlarına planlamalarına izin veriyoruz. Yalnızca ekip planını oluşturmaları gerektiğinde, müzakere etmelerine izin veriyoruz” diyor.
Cai, arama-kurtarma alanındaki bu uygulamanın haritalama çalışmalarında da verimli veri toplama yeteneğinin geliştirilmesinde çok etkili olacağını söylüyor.