tatil-sepeti

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

İşverenlerin en fazla şikâyetçi olduğu konuların başında çalışanlarının kapasitelerini tam kullanmamaları geliyor. Tam kullanılamayan kapasite, çoğu zaman işte verim kaybına ve dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Hem çalışanların hem işverenlerin işyeri ve özel hayatlarında kapasitelerini verimli kullanamamalarının temel nedeni ise zaman yönetiminin iyi yapılamaması. Oysa zamanı etkin ve verimli kullanarak hiç mesaiye kalmadan tüm işleri yetiştirmek ve iş verimini artırmak mümkün.

YAZILI PLANLAMA

İşyerlerinde ‘zaman yetmiyor’ yakınmalarının başlıca sebepleri arasında baştan iş planlaması yapılmaması gösteriliyor. Özellikle yazılı planların iş verimini artırdığı yönünde saha araştırmaları mevcut. İşyerlerinde zamanı yönetmeye dair tüm ayrıntılar, İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen ‘Çalışma Hayatında Stres ve Zaman Yönetimi’ webinarında ele alındı. Webinarda, SGS Akademi Türkiye Eğitmeni Bahar Er, bir sunum gerçekleştirdi.

ERTELEME TUZAĞI

Er, çoğu zaman aslarına güvenmeyip tüm işleri kendi yapmaya çalışan üst kademedeki yöneticilerin büyük verim kaybı yaşadığını söyledi. Er, sunumunda şu bilgileri verdi: “İş paylaşımı yapılmalı, ona göre yol alınmalı. İşlerin önceliğine göre planlama yapılmalı ve ertelemekten kaçınılmalı. Acele, dünün yapılamayan işidir aslında. Acele tuzağına düşmemek için erteleme tuzağından uzak durulmalı. Kararsızlık, verimsiz toplantı ve yazışmalar, kararsızlık, hayır diyememek ve iş kolik olmak da zamanı verimsiz kullanmanın nedenleri arasında yer alıyor.”

İŞTE İPUÇLARI

Bahar Er, işyerleri ile yaptığı çalışmalar sonunda mesaiye kalınmadan zamanı verimli kullanarak iş performansını artırmanın mümkün olduğunu gördüklerini anlattı.
Er, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birkaç küçük taktikle en kıymetli kaynağımız olan zamanı verimli kullanmak mümkün. Bunlardan bazıları şöyle: Yap, planla, devret, ele modeli. ABC önemlilik analizi. Pomodora zamanlayıcılı çalışma ve kanban taktiği.”

26 YILIMIZ UYKUDA GEÇİYOR

Yapılan bilimsel araştırmalara göre, insan hayatının ortalama 26 yılı uykuda geçiyor. İnsan; 7 yılını uykuya dalarak, 3 yılını bulaşık yıkayarak, 5.5 yılını temizlik yaparak, 115 gününü de gülerek ve kahkaha atarak geçiriyor.

07 Mart 2022 Pazartesi

Etiketler : Gündem