tatil-sepeti
tatil-sepeti

İş hayatımızı değiştirecek 7 olağanüstü buluş

Giriş: 10.05.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: CANAN BİLGİN

OFİSTE DEĞİL, EVDE ÇALIŞIN

Gelecekte evden çalışmak daha yaygın hale gelebilir. Texas’ta Gelecek Enstitüsü’nde Gelecek 50 Program’ın Direktörü Dylan Hendricks, sanal ofisinde diğer ofislerdeki meslektaşlarıyla işbirliği yapıyor. Hendricks, “Sanal ofis, çok daha pratik bir hale geliyor. Çok uzakta olan insanlarla etkileşim kurabilir ve verileri paylaşabilirsiniz” dedi.

Startup şirketi Mimesys’in holografik toplantı platformu da, sanal ofis için başka bir seçenek sunuyor. Sanal veya artırılmış gerçeklikle çalışanlar, dünyanın neresinde yaşarsa yaşasın, tartışmalar için buluşabilir veya holografik grafikler, resimler ve verilerle gerçek zamanlı etkileşim kurabilirler.

SANAL DÜNYADA EĞİTİM

Teknoloji, çalışma hayatımızı eğlenceli bir hale dönüştürmeye hazırlanıyor. Sanal gerçeklik, bu yeniliklerden biri. Genellikle oyunlarla ilişkilendirilen sanal gerçeklik, aynı zamanda güçlü bir eğitim aracı da olabilir.

Sanal gerçeklikle inşaat işçileri, şantiyeye girmeden önce tehlikeleri fark edebilir. Aynı şekilde hemşireler hastaları tedavi etmek için kullandıkları tıbbi cihazlara ilişkin daha fazla bilgi edinebilir. Strivr adlı startup şirketi, bu tür sanal gerçeklik deneyimleri tasarlıyor. ABD’de bazı profesyonel spor takımları da Strivr’ın tekniklerini kullanıyor.

MESAİ ARKADAŞINIZ ROBOT

Patronunuz değil ama çalışma arkadaşınız bir robot olabilir. Online perakende şirketi Boxed, geçen yıl New Jersey’deki merkezinde robotları devreye koydu ve çalışanlarını da diğer görevler için yeniden eğitime tabi tuttu. İngiltere merkezli Industrial Vision Systems de, üretim hattındaki rutin işlerde görev almak üzere personelle işbirliği yapan robotlar geliştiriyor. Şirketin Direktörü Earl Yardley, robotların insanlarla yan yana çalıştığını veya üretim hattında personelle birlikte kalite kontrolleri yaptığını söyledi. Yardley’e göre personel bu şekilde işletmenin farklı alanlarında becerilerini geliştirme fırsatı bulabilir.

YAPAY ZEKA PATRONLARI

Çalışma hayatınızda bir sonraki patronunuz yapay zeka merkezi olabilir. Reklam ajansı McCann Worldgroup Japan, yaratıcı direktörlerinden biri olarak AI-CD β adlı bir yapay zeka robotunu kullanıyor. McCann ekibi, iyi bir reklamın neler başardığını anlamak için önce TV reklamlarını izledi, daha sonra keşfettiklerinden yola çıkarak bir algoritma geliştirdi. Bu algoritma da yapay zeka robotunun yeni reklam fikirleri bulmasına yardımcı oluyor. Ekibe göre robot, içerik oluşturan kişilerin alışkanlıklarına ve önyargılarına sahip değil.

BİLGİSAYARLARA ŞİFRE YERİNE PARMAK İZİ

Şirketler hackerlar ile mücadele için şifre yerine artık parmak izi ve yüz tanıma ile birlikte biyometrik doğrulama sistemini tercih ediyor.

BT uzmanlarına yönelik bir ağ olan Spiceworks’e göre, işletmelerin yüzde 86’sı 2020 yılına kadar bu tür bir teknoloji kullanacak.

YAPAY ZEKA TIP ASİSTANLARI

Startup şirketi Arterys’in Kardiyo adlı yapay zeka aracı, kan akışını ve kalp karıncığındaki kalp kaslarının hacmini saniyeler içinde ölçüyor. Oysa bu işlem, radyaloglar için yaklaşık 45 dakika sürüyor. Şirketin Kurumsal Gelişim Direktörü Carla Leibowitz, “Yapay zeka yazılımının radyoloğun yaptığı her şeyi üstleneceği konusunda yanlış bir anlayış var” diyerek, radyologlara hâlâ ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

PERSONELE KİMLİK YERİNE MİKROÇİP

ABD’li kiosk şirketi Three Square Market, geçtiğimiz yıl çalışanlarına mikroçip yerleştirerek sıra dışı bir uygulamaya imza attı.
Şirket, ellerde derinin altına yerleştirilen mikroçiplere personelin de gönüllü olduğunu duyurdu. Pirinç tanesinden biraz daha büyük olan çip, çalışanların yaka kartı, şifre veya kredi kartı olmadan kapıları açmasına, bilgisayarlara giriş yapmasına ve işyerinde alışveriş yapmasına izin veriyor.