Perşembe, 21 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
İş dünyası, kamu alımlarında yaşadığı sıkıntıları, İstanbul Ticaret Odası ile Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) düzenlediği çalışma toplantısında masaya yatırdı. İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ve DMO Genel Müdürü Şinasi Candan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya, DMO yöneticileri ile İTO Meclis ve Komite Üyeleri katıldı.
DMO kamu ihale süreçleri ve sektörlerin yaşadığı sorunların görüşüldüğü toplantıda, yerli ürüne verilen desteklerin çeşitlendirilmesi, muhammen bedel, vade sürelerinin mevcut koşullarda kısaltılması, hasta siparişlerinin iptallerinde karşılaşılan sıkıntılar ve çözüm önerileri ele alındı.
ETKİN İŞBİRLİĞİ
İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, güçlü ekonomi ve sağlıklı ticaret hayatı için kamu ve özel sektörün işbirliği içinde olması gerektiğine dikkat çekti. İTO olarak kamu ve özel sektörü bir araya getiren platformlar ve programlar düzenlediklerini hatırlatan Develioğlu, şunları söyledi: “Kamu satın alımları DMO tarafından yapılmaya başlandı. DMO, bu ihalelerin yapılmasında, son yıllarda gerçekleştirdiği dijital dönüşüm ve diğer uygulamalarıyla hem verimliliği artırıyor hem de ekonomik çözümler sağlıyor. Özellikle kamuda ihalesi tamamlanan malzemelerin teslim ve ödeme süreçleri ile buradaki yükümlülüklerin yerine getirilmesinin takibi, bu konulardaki kriterler, döviz hareketine bağlı fiyat revizyonu ve teknik sorunların çözümü, kamu ve özel sektörün güçlü iletişimi ve etkin işbirliğinden geçer.”
YERLİ VE YENİLİKÇİ
DMO Genel Müdürü Şinasi Candan ise yerli ve yenilikçi Ar-Ge ürünlerinin kamuda kullanımının yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Candan, DMO olarak yerli üretimi ve bölgesel kalkınmayı desteklemek için çalıştıklarını belirterek, bunun için e-satış portalı, sağlık market uygulaması, cazibe merkezleri kataloğu, KOBİ kataloğu, tekno katalog gibi uygulamaların olduğunu söyledi.
SAĞLIK MARKET
Candan, kurumun çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “En önemli çalışmalarımızdan biri, 2018 yılında Sağlık Bakanlığı ile hayata geçirdiğimiz sağlık market uygulaması. Bu uygulamayla kamu ve üniversite hastanelerinin ihale süreçlerini yürütüyoruz. Sağlık markette 113 farklı ürünle başladığımız çalışma, günümüzde 10 bin ürüne ulaştı. İlaçlarda ise 3 bin çeşidi aştı. Kamu ve üniversite hastanelerinin talep ettiği tıbbi malzemelerin yüzde 62’si, ilaçların ise yüzde 93’ü DMO tarafından tedarik ediliyor.
1.700 TEDARİKÇİ
DMO olarak 2023 yılında 10 bin müşteri ile bin 700 tedarikçiyi buluşturduk. 39 bin ürün çeşidiyle 745 bin sipariş oluşturarak, 72.7 milyar liralık fatura hacmi oluşturduk. Ayrıca bölgesel kalkınmanın desteklenmesi amacıyla ‘Cazibe Merkezleri Kataloğu’ adıyla yaptığımız programla da 23 ilde faaliyet yürütüyoruz.”
SAĞLIK MARKET SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?
l Tedarikçi ön kayıt
l e-teklif yetkilisi ekleme
l Ürün ekleme
l Çerçeve anlaşma imzalanması
l Talep toplama (kamu)
l e-ihale süreci
l İhale onayı
SEKTÖRLERİN TALEPLERİ
İlaçtan sağlığa, kırtasiyeden telekomünikasyona kadar hemen her sektörden iş insanlarının katıldığı toplantıda, DMO’dan talepler şu şekilde sıralandı:
l Sağlık marketten kataloğa geçen ürünlerde bayi olan tedarikçilerin mağduriyeti giderilmeli.
l İptal edilen siparişlerde tahsil edilen vergilerin iadesi ya da çözümü sağlanmalı.
l Yerliye verilen destek çeşitlendirilmeli.
l Muhammen bedel konusunda piyasa çalışmasıyla gerçekçi fiyat belirlenmeli.
l Diş malzemeleri fiyatları da sağlık kataloğu gibi kapalı hale getirilmeli.
l DMO ihalelerinde 90 günlük vade süresi kısaltılmalı.
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
20 Kasım 2024 Çarşamba
20 Kasım 2024 Çarşamba