Dış ticarette gümrüklerden mal çekilmesinde güçlüğe sebep olan bir engel daha ortadan kalktı.
Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamına giren eşyaların ithalatındaki belgeler için konsolosluk onayı şartı, karşılıklı olarak kaldırıldı. Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü, kararın 17 Ekim 2017’den itibaren geçerli olduğunu bildirdi. Konsolosluk onayı şartının kaldırılması, gümrükten mal çekiminde yaşanan bürokratik süreci ve zaman kaybını azaltacak.

EK MALİYET

İki ülke arasında 2015 başında yürürlüğe giren TTA’ya rağmen İran, 2016’da Türkiye’den gelen mallar için Türkiye’deki İran Konsolosluğu’nun tasdikini şart koşmuştu. Zaman kaybı ve ek maliyet oluşturan uygulamanın kaldırılmasına yönelik temaslara rağmen çözüme ulaşılamaması üzerine Türkiye de İran menşeli eşyaların ithalatına ilişkin belgelerde imza ve mühür tasdiki aranması uygulaması başlatmıştı. Özellikle temmuz ve ağustos aylarında ani gelen bu uygulama sebebiyle malları gümrükte, TIR’larda veya gemilerde bekleyen ithalatçılar büyük zorluk yaşamıştı.

İki ülke arasında 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefinin önünde büyük bir engel oluşturan uygulamanın kaldırılmasına yönelik görüşmeler ardından İran tarafı ekimde bir yıldır yürüttüğü zorlaştırıcı uygulamadan vazgeçti. İran tarafından bundan böyle ithalatta konsolosluk onayı istenmeyeceği bildirilmiş olmasına istinaden, mütekabiliyet çerçevesinde Türkiye de benzeri bir karar aldı. Ekonomi Bakanlığı, İran’dan yapılan ithalata ilişkin belgelerde aranan ve İran’daki Türk konsolosluklarınca yapılan imza ve mühür tasdiki uygulamasının kaldırılmasına karar verildiğini duyurdu. Bu karar sayesinde İran’dan ithal edilen eşyanın gümrükte bekleme süresinin yanı sıra, bürokratik işlemlerin ve belge ücretlerinin de azalması bekleniyor.

21 Kasım 2017 Salı

Etiketler : Dünya