İpek perde ile gelen sessizlik

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki bilim insanları, gürültüye ipek kumaşla çözüm buldu. Duvara halı ya da perde gibi monte edilen bu kumaş, ses dalgalarını absorbe edip geri yansıtıyor.

Giriş: 13.05.2024 - 13:03
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Bilim insanları, ipek kumaşın pahalı olması nedeniyle kolay ve ucuz alternatiflerinin Ar-Ge’sini yaptıklarını söyledi. 

 

AYŞE BAŞAK

 

Dünya, gün geçtikçe daha kalabalık ve gürültülü olmaya başlıyor. Penceremizin dışındaki inşaat seslerinden şehrin bitmeyen trafik uğultusuna, yan komşumuzun yüksek desibelli televizyonundan iş arkadaşımızın bilgisayarından gelen seslere kadar bizi yoran gürültülere maruz kalıyoruz. İşte bu sorunu ortadan kaldırmak için disiplinler arası işbirliğine giden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bilim insanları, sessiz alanlar oluşumunda kullanılabilecek ve kaliteli ses izolasyonu sağlayan bir 

ipek kumaş geliştirdi.

 

ÖZEL TİTREŞİMLER

 

İnsan saçından biraz daha kalın olan bu kumaş, üzerine elektrik uygulandığında titreşen özel bir elyaf içeriyor. Araştırmacılar, gürültüyü iki farklı şekilde absorbe edebilmek için bu özel titreşimlerden faydalanıyor. Diyelim ki, yan komşunuzun gece yarısı langırt oynayacağı tuttu. Siz yatak odanızda uyumaya çalışırken oyunun gürültüsüyle muhatap olmaya başlıyorsunuz. Çünkü yarattığı ses ortak duvarınızın titreşmesine neden oluyor ve bu titreşim duvarı aşarak sizin dairenizde ses dalgaları oluşturuyor. Bu noktada geliştirilen kumaş, titreşimleri kontrol ediyor ve bastırıyor. Bu sayede sesin kumaşı geçip sizin tarafınıza iletilmesi engelleniyor. Duvara halı ya da bir perde gibi monte edilen bu kumaş, odanın sessiz olmasını sağlıyor.

AR-GE DEVAM EDİYOR

 

Araştırmacılar, yaptıkları deneyler esnasında şaşırtıcı bir şekilde ince bir ipek parçasının, tıpkı bir aynanın ışıkla yaptığı gibi sesi yansıttığını da keşfetti. Bilim insanları, ipeğin özel dokusu sayesinde ulaştıkları bu sonuçları, kanvas ve muslin gibi yaygın dokumaları kullanarak da denemeye başladı. Çünkü ipek üretilmesi meşakkatli ve maliyetli bir materyal. Deneyler, kumaşın mekanik özelliklerinin ve gözeneklerinin boyutunun, ses üretiminin verimliliğini etkilediğini de ortaya koydu. İpek ve muslin, benzer mekanik özelliklere sahip olsa da ipeğin daha küçük gözenek boyutları onu daha iyi bir seçenek haline getiriyor. Araştırmanın başındaki isim olan Grace (Noel) Yang, gürültünün çok çabuk yaratıldığını ama sessizliği sağlamanın zor olduğunu söyledikten sonra gürültüyü önlemek için kalın duvarların hayatımızda çok fazla alan işgal ettiğini vurguladı. Yang, “Bu incecik ipek kumaş, gürültüden kurtulmak için hafif ve pratik bir çözüm olabilir. Hele de ucuz ve kolay üretilen alternatifleri bulunabilirse” diye konuştu.