HABER: AYŞE BAŞAK
Denizler, hava, toprak ve su kaynakları, özellikle mikro ve nano plastikler ile günden güne hızla kirleniyor. Artık soluduğumuz havada, yediğimiz balıkta, meyve, sebzede, ciğerimizde, midemizde, kan dolaşımımızda plastik bulunuyor.
ÜRETİMİ UCUZ VE KOLAY
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, ucuz ve kolay üretilebilecek, plastiği ikame edebilecek ipeğe dayalı bir sistem geliştirdi. Tarım ürünlerine, boyalara ve kozmetiklere eklenen mikroplastiklerin yerine biyolojik olarak parçalanabilen ipek bazlı bu buluşu da bilim dünyasına tanıttılar. Endüstriyel ürünlerde yaygın olarak kullanılan mikroplastikler, genellikle bazı spesifik aktif bileşenleri kullanılacağı zamana kadar bozulmaktan korurlar. Örneğin, vitaminler genellikle bir kapsül içinde paketlenerek üretilir. Günümüzde bu tür mikro-kapsülleme için kullanılan malzemeler genellikle çevrede ve vücudumuzda uzun süre kalan plastikler oluyor.
VÜCUTTA ÇÖZÜLÜYOR
Araştırmacılar yeni geliştirdikleri sistemin sadece sağlıklı değil, aynı zamanda mikroplastiklerden daha ucuz olacağını belirtiyor. İpek, toksik olmadığı ve vücutta doğal olarak çözüldüğü için gıda veya tıbbi kullanım için güvenli olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, ipek lifleri ölçeklenebilir su bazlı bir işlem kullanılarak kolayca çözülebileceği için bu işlemlerin de mevcut fabrikalarda kullanılan ekipmanların modifiye edilmesi ile yapılabileceğini düşünüyor. Araştırmayı değerlendiren California Üniversitesi’nde görevli Doç. Dr. Alon Gorodetsky, “Bu zeka dolu çalışma sayesinde, çevresel bir sorun olan mikroplastik kapsüller için sürdürülebilir ve doğaya zarar vermeyen ipek bazlı bir ikame sağlanmış olacak” diyor.
TEKSTİLDEKİ KALİTEYE İHTİYAÇ YOK
Dünya ipek üretiminin yüzde 90’ı Çin’de gerçekleşiyor. Bilim insanları yaptıkları buluş için tekstil kalitesinde olmayan ipek kozalarının kullanılabileceğini söylüyor. Yani bir kalite seviyesine ihtiyaç duyulmadığı için yaygın olarak dünyanın diğer bölgelerinde de kolayca üretilebilir. Bir diğer deyişle tekstil için üretilen ipekte olduğu gibi Çin’e bağımlı kalınmadan üretim yapılabileceği öngörülüyor.