İnsansı robotlar komut almadan üretimi denetleyecek

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren LTC Yazılım, Jidoka markasıyla ileri teknolojiye sahip ürettiği robot köpeklerin ardından Jidoka Human’ın da testlerine başladı. İnsansı formda geliştirilen Jidoka Human, gelecekte üretim hattında bir işçiden komut alan değil, üretim verisini analiz ederek makinayla konuşan bir çalışan olarak görev yapabilecek.

Giriş: 02.05.2025 - 11:45
Güncelleme: 02.05.2025 - 11:45
İnsansı robotlar komut almadan üretimi denetleyecek

Teknopark İstanbul’da yerleşik LTC Yazılım A.Ş., 8 yıldır endüstriyel kestirimci bakım alanında yenilikçi çözümler üretiyor. Zorlu, kapalı veya açık alanlarda, hatta suyun içinde bile görev yapabilen ileri teknolojiye sahip Jidoka markasıyla asistan köpekler geliştiren LTC Yazılım, insansı formdaki robot asistanlarının da testlerine başladı. Bu alanda dünyadaki üç firmadan biri olan LTC Yazılım’ın Jidoka sistemine dahil ettiği insansı robot Jidoka Human, fabrika içi operasyonlarda önemli görevleri yerine getirebiliyor. LTC Yazılım’ın kurucusu Murat Bil, İstanbul Ticaret’e Jidoka sistemini ve gelecek hedeflerini anlattı.


GELECEĞİN YAŞAM BİÇİMİNİ TANIMLIYOR

Jidoka’yı bize kısaca anlatır mısınız?

LTC İnovasyon A.Ş., robotik, yapay zeka ve blockchain teknolojilerini bir araya getirerek geleceğin dünyasına yön veren projelere imza atıyor. Şirketin tescilli markası Jidoka, yalnızca bir teknoloji ismi değil; geleceğin yaşam biçimini tanımlayan bir sistem. Sanayi tesislerinden sosyal hizmetlere, güvenlikten arama kurtarmaya kadar birçok alanda görev yapan Jidoka sistemleri, artık yalnızca mekanik hareketleri değil, veriye dayalı kararları da yönetiyor.

JİDOKA DOG’LAR İŞ BAŞINDA

Jidoka Dog hangi birimlerde görev yapıyor? Çözüm ürettiği işleri anlatabilir missiniz?

Jidoka Dog serisi, dört ayaklı mobil platformlara entegre ettiğimiz yapay zeka yazılımıyla iş güvenliği denetimleri, termal risk analizleri, misafir karşılama ve yönlendirme, arama kurtarma destek görevleri, engellilere yardım ve sosyal refakat gibi kritik görevlerde aktif olarak sahada yer alıyor.


Bu sistemler, bulundukları ortama adapte olabiliyor, işletmedeki kişileri tanıyabiliyor ve veriye dayalı görev kararları alarak işletmenin akışına entegre olabiliyor.


Jidoka Dog Asil: Hızlı, az zorlu, kapalı alanlarda haritalandırma, termal analiz, hava kaçağı tespiti, yağ kaçağı tespiti, personel ve makina sağlığı takibi gibi görevleri yerine getiriyor. 


Jidoka Dog Alkan: Daha zorlu, kapalı veya açık alanlarda, hatta suyun içinde bile çalışıyor. Jidoka Dog Asil’in yeteneklerine ek olarak vibrasyon analizi, ağır yük taşıma, robot kolu ile komplike işler yapabilme yeteneğine sahip. 

JİDOKA HUMAN’DA TESTLER BAŞLADI

Jidoka Human hangi işleri kolaylaştırıyor?

LTC İnovasyon A.Ş., insansı formda geliştirilen Jidoka Human ile fabrika içi operasyonlara bir adım daha yaklaşıyor. Bu sistemler;


* Makina parkurlarında görev alabilen,


* Üretim hatlarıyla iletişim kurabilen,


* Operatör seviyesinde işlemleri analiz edip yönlendirebilen yeni nesil dijital iş arkadaşları olarak konumlanıyor.

* Gelecekte üretim hattınızda bir işçiden komut alan değil, üretim verisini analiz ederek makinayla konuşan bir Jidoka Human göreceksiniz.


ŞEFFAFLIK KİMLİK VE GÜVEN 

Blockchain ile desteklenen yapay zeka nasıl fayda sağlıyor?

LTC İnovasyon A.Ş. olarak, her bir yapay zeka modelimize bir dijital sicil numarası veriyoruz. Bu numara sayesinde sistemler; ‘Hangi görevlerde bulundu, hangi kararları verdi, hangi verilere erişti ve nasıl analiz etti?’ gibi soruların yanıtlarını, değiştirilemez şekilde blockchain üzerinde saklıyor.


Bu sistem sayesinde, yatırımcılar ve iş ortakları, robotik zekaların geçmişini şeffaf bir şekilde takip edebiliyor. İşletmeler, yapay zekayla çalışan sistemlerinin gizliliğini, sınırlarını ve etik davranışlarını tanımlayabiliyor. Gelecekte yapılacak ‘AI kiralama’ ve ‘AI özelleştirme’ işlemleri, bu kayıt sistemi sayesinde güvenli ve merkeziyetsiz bir yapıya oturtuluyor. Ayrıca bu altyapının temelini kendi kripto sistemimiz olan JDK Coin oluşturuyor. JDK Coin ile sadece bir dijital para değil, aynı zamanda yapay zeka varlıklarının güvenliğini ve şeffaflığını temsil eden bir anahtar sunuyoruz.


GELECEĞİ ŞEKİLLENDİREN HEDEFLER İÇİN SAHADAYIZ

Gelecekteki hedefleriniz neler?

Bugün, İstanbul merkezli bir firma olarak dünyanın birçok noktasında çözüm sunan bir yapı kurduk. Katar’da kurulan QLTC LLC, Körfez bölgesi için teknoloji merkezimiz olarak yapılandı. Avrupa’daki iş ortaklarımızla güvenlik, üretim ve bakım alanlarında sürekli genişleyen bir sahaya sahibiz. Biz yalnızca bugünü çözümlemiyoruz, geleceği şekillendiriyoruz.


* 2024: Robot köpeklerimiz endüstriyel, sosyal hizmet ve savunma alanlarında sahada.


* 2025: Fabrikalarda çalışabilen ilk yerli Jidoka Human sahada test ediliyor.


* 2026: Yapay zekanın performansını değerlendiren blockchain sistemi tamamen entegre oluyor.


* 2027: Kendi tasarımımız olan donanımı ve yapay zekası ile ilk milli robot köpek platformumuz üretime giriyor.


* 2028: Endüstriyel humanoid sistemlerin işletmelere entegre edilmesiyle tam otomatik üretim senaryoları hayata geçiyor.


Amacımız net: Robotik, yapay zeka ve blockchain teknolojilerini; insan hayatını kolaylaştıran, işgücünü destekleyen ve sürdürülebilir bir gelecek için çalışan sistemler haline getirmek.