Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Özbekistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Camşid Kuçkarov’un geçen ay Türkiye’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Başkan Çağlar, “Kuçkarov, İTO’yu Özbekistan’a davet etti. Biz de bölgeyle ilgili 85 kişilik bir heyet oluşturduk ve Özbek-Türk İş Forumu başlattık” dedi.
Özbekistan’ın birçok ürünü ithal ettiğini belirten İTO Başkanı Çağlar, “Bu nedenle imalat sanayine dönük orta boy işletmelerin bir an önce ülkeye gelip üretim yapmasını istiyorlar” diye konuştu. İki ülkenin ticari ilişkilerinin çok güçlü olması gerektiği halde çok zayıf kaldığını vurgulayan Çağlar, “İşte bu yüzden Özbekistan’a gitmemiz gerekiyordu. Kuçkarov’un daveti üzerine bunu gerçekleştirdik. Burada ticaret ve yatırım imkanları bakımından ihtiyaçları gördük ve talepleri aldık” dedi.
MİRZİYOYEV GELİYOR
Başkan Çağlar, şunları söyledi: “Başkan Yardımcısı Kuçkarov’un, 5-7 Ekim’de İstanbul’daki temaslarının ardından 25 Ekim’de Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in ziyareti var. Bu ziyaret öncesi yapılan çalışmalar, iki Cumhurbaşkanına sunulacak. Birtakım ön protokoller yapılmış, onların anlaşmaları yapılacak. Bunların içerisinde enerji, inşaat ve bankacılık var. Ziraat Bankası buradaki bir bankanın hisselerini alıyor ve şubeleşmeye gidiyor. Bizim için çok önemli. Hazırlanmış üç protokol orada imzalanacak. İnşaatta üç ayrı sektör protokolü diyebiliriz. Otel ve santral inşaatları var.”
İŞ GÜCÜ VE TASARIM
İbrahim Çağlar, Özbekistan’a gelecek Türk firmaların, üretilecek hammaddenin pahalı olması nedeniyle satış imkanına ilişkin endişelerinin bulunduğunun hatırlatılması üzerine, şunları dile getirdi: “Bazı sektörlerde bu olabilir. Çok teknoloji ağırlıklı bir üretimdir. O üretimi yapabilecek yetişmiş eleman yoksa bir yere 5 kişi koyarsınız, maliyet aynı işçiliğe gelir ama o 5 kişiden aynı randımanı alamayabilirsiniz. Mesela deri. Bir cüzdan yapalım, 15 dolardan aşağıya satamayız. Şimdi deri burada ucuz, deriyi işlemeyi de biliyorlar ama bizim kadar güzel işleyemiyorlar. Çok basit şeylerle belki birkaç makine değişimi ile deriyi daha iyi yapabilirsin ama Türkiye’de dericilerden bir deri cüzdan alırken 20 liraya da alabiliyorsun 400 liraya da… Bu işçilik farkı ve tabii ki marka işi de var. Yani burada yapıldığı zaman deri aksesuarını çevre ülkelere de satabilirsin. Burada yapabileceğin tasarımla ilgili bu.”
OTEL İSTİYORLAR
Çağlar, özellikle Semerkant’ta otel ihtiyacının çok fazla olduğuna işaret ederek, “Dağda bir gölleri var, devamlı dolu. Gölün etrafı çok güzel, alabalık yetiştiriyorlar. O dağda bir otel projesi istediler. Küçük küçük oteller, Erciyes Dağı’nın etrafında yapılan oteller gibi olabilir.
Orada turizm yapılabilir.
Artık ABD Doları da serbest olacak. Bu da ekonomiyi hareketlendirecek” dedi.
Özbekistan’da gerçekleştirilen forum sırasında birçok görüşme yapıldığını da belirten Çağlar, “Semerkant Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği protokolü imzaladık. Sayın Kuçkarov, Türk iş adamlarına çok yardımcı oluyor. Çok olumlu bir seyahatti. İstanbul’da 5-7 Ekim’de birkaç sektör toplantısının ardından 24-25 Ekim’de iş forumunu yapacağız” diye konuştu.
270 BİN YENİ AİLE
Başkan Çağlar, Özbekistan’da şu anda 6 milyon aile bulunduğunu, her yıl 270 bin yeni aile kurulduğunu ve yılda 700 bin doğum yapıldığını dile getirdi. Çağlar, bu durumun konut, mobilya, ev eşyası ve tekstilde pazar potansiyeli oluşturduğuna dikkati çekti. Özbekistan’da tekstil sektörünün geliştiğine ve sisteme güzel bir şekilde entegre olduğuna değinen Çağlar, plastik sektöründe de büyük potansiyel bulunduğunu söyledi.
BENİM BİR HAYALİM VAR
İbrahim Çağlar, “Oda’nın etrafındaki binaları ne yapacaksınız?” sorusuna karşılık şu yanıtı verdi: “Eminönü’nde İTO binasının hemen arkasında Maliye Bakanlığı’na bağlı olan binayı satın almak istiyoruz. Çünkü benim bir hayalim var: Yalıboyu Caddesi’ni tamamen modernize edip, üzerini tonozlarla kapatıp Milano’daki çarşı gibi yapmak istiyoruz. Hemen yanımızda otoparkın arazisini de TOBB’dan almayı düşünüyoruz. Onun yanında Liman Han var. İhalesine çıkacağız. Yine arkamızdaki eskiden Türk Ticaret Bankası’nın olduğu binanın inşaatı tamamlanınca orayı hizmet birimi yapacağız.”
FİKRİ OLANA YER VERDİK
Eminönü’nde Haliç kenarındaki eski binanın İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin rektörlük binası olarak kullanıldığını hatırlatan İTO Başkanı Çağlar, söz konusu binanın işlevinin artık değiştiğini söyledi. Çağlar, “Üniversitenin mütevelli heyeti başkanıyım. Sütlüce ve Küçükyalı kampüslerinin yanı sıra Eminönü’ndeki binada da 200 metrekarelik odam vardı. Göreve geldikten sonra oraları kapattım, öğrencilere kafe yaptım. Eminönü’ndeki binayı da Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) projesi için tahsis ettik. Türkiye’nin en büyük kuluçka merkezi oluyor” dedi.
Yeni İpekyolu’nun merkezi yatırım zirvesi
Çok net yatırım teklifleri gördüm
09 Ekim 2017 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi