HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, yüksek teknolojili, katma değerli üretimleri, projeleri ve hizmetleri ile Türkiye’nin yüz akı firmalara desteğini sürdürüyor. Teknopark İstanbul firmalarının stratejik sektörlerdeki yerli ve milli üretimleri, Türkiye’yi küresel rekabette ön plana taşımaya devam ediyor.
Teknopark İstanbul ekosistemini, kamuoyunun öncelikle de iş dünyasının daha yakından tanımasını amaçlayan İTO, bu amaçla her hafta bir Teknopark İstanbul firmasını haftalık ekonomi gazetesinin sayfalarına konuk ediyor. İstanbul Ticaret’in bu haftaki konuğu Soyaslan Denizcilik ya da küresel arenadaki adı ile Soyaslan Design. Firma yurtdışı patentler, marka tescili gibi işlemler için Soyaslan Design adını kullanıyor.
Araştırma gemisi tasarımına yerli imzasını TÜBİTAK Marmara araştırma gemisi ile atan Soyaslan Denizcilik, yat tasarımında aldığı ödüllerle küresel rekabette sektörü taçlandırdı.
26 YILLIK YERLİ DENİZCİ
Uzun yıllar tersanelerde yöneticilik yapan gemi inşaat mühendisi Turhan Soyaslan, 1992’de Soyaslan Denizcilik’i kurdu. Türkiye’nin ilk yat tasarımcılarından Soyaslan’ın şirket ortağı kendisi gibi gemi inşaat mühendisi olan oğlu Can Soyaslan. Can Soyaslan, “Denizcilik yat tasarımı ve gemi inşaat mühendislik hizmeti veren firma, ilk Denizcilik Kümelenmesi’nin 20 firmasından biri” dedi.
Soyaslan Denizcilik, 1992’de 36 metrelik dünyadaki en büyük lamine ahşap epoksi motor yatı inşa etti. Gemi inşaat mühendisliği hizmetlerine gelen talepler doğrultusunda geniş bir alana hizmet veren firma, yelkenli yatların, mega yatların ve iş gemilerinin tasarımını yaptı.
TÜRKİYE’NİN TANITIMI
Can Soyaslan, uluslararası ödüllerle Türkiye’nin tanıtımına yaptığı katkılardan söz etti. Türkiye’nin adını dünyaya duyurduklarını belirten Soyaslan, “Yacht and Aviation Awards, World Superyatch awards gibi prestijli yarışmalardan aldığımız ödüllerle başarımızı dünya çapında tescilledik.Bu ödüller tüm sektörümüzün ve Türkiye’nin” şeklinde konuştu.
Ekonomi Bakanlığı’nın hizmet artırıcı kümelenme programından destek alan firma, Teknopark İstanbul’daki ofisinde dört yıl içinde 10’dan fazla Ar-Ge projesi yaptı.
Soyaslan Denizcilik, denizde karşılaşılan zorlukları en aza indirmek için projeler üretiyor.
ENERJİSİNİ ÜRETEN YELKENLİ
Sürdürülebilir bir gelecek için ürettikleri elektrikli sevk sistemleri tasarımları hakkında da bilgi aktaran Can Soyaslan, “Hibrid motor yat ve yelkenli teknelerde kullanılmak amacıyla seyir halindeyken elektrik üretebilmesini sağlayacak bir ekipman geliştirdik. Dünya ile eşzamanlı geliştirdiğimiz bu yerli projenin patent başvuru hazırlıkları sürüyor. Yeşil enerji çözümleri üretiyoruz. Bunlar dışında çok amaçlı küçük gemiler de tasarladık. Sörvey yeteneği olan, yük taşıyabilen, denizaltı işleri yapabilecek, dalgıçlar için platformu da olan özel bir römorkör tasarladık” dedi.
TÜRKİYE ÇOK BAŞARILI
Baba Turhan Soyaslan; dünyada gemi inşasını bilen, tasarımını yapan, üniversitelere, meslek yüksekokullarına, teknik liselere, yetkin iş gücüne sahip çok fazla insan topluluğu olmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Coğrafi olarak bakarsanız bulunduğumuz bölgede bütün bunları yapabilen tek ülkeyiz. Çok başarılı projelere imza atıyoruz.
Ahşap yatların vatanı olarak bilinen Maine’deki tersaneleri gezdim. İnanın bir şey yapmıyorlar. Bizim isimsiz ustalarımızın çalışmaları çok daha fazla sayıda ve çok daha güzel. Ama ABD çok iyi pazarladığı için Maine’i bütün dünya tanıyor. Türkiye el birliği ile sektörü pazarlamak, tanıtmak zorunda. Bu konuda 25 firma ve birey bir araya gelerek Kayık derneğini kurduk. Tekne üretim sanayinde ahşap malzemenin hak ettiği değeri kendisine kazandırmak ve Türkiye’deki değerli ahşap el işçiliği ve bilgi birikimini dünyada tanıtmak istiyoruz.”
EN YÜKSEK KAPASİTELİ‘SPLIT-BARGE’ TASARIMI
Can Soyaslan, “Türkiye’nin en büyük kapasiteli split-barge tasarımını yapıyoruz. Deniz inşaatlarında, örneğin bir mendirek veya denize yapılacak bir hava limanı inşasında denizdeki dolgu kısmını bu gemiler yapıyor. Kanal İstanbul projesi başladığı zaman toprağın bir kısmını devletin belirlediği döküm alanına taşıyacak olan gemiler bu tip gemiler” dedi.
YERLİ GEMİ İTHALİNDEN ÇOK DAHA UCUZ
Soyaslan Denizcilik, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’na (TÜBİTAK), Türkiye’nin ilk yerli araştırma gemisi TÜBİTAK Marmara’yı tasarladı. Çeksan Tersanesi’nin ürettiğiTÜBİTAK Marmara, ithal araştırma gemilerinin bütçelerinin çok altında bir maliyete sahip oldu.Ama yerli geminin inşaat süresince yurt dışından araştırma gemileri alınmaya devam etti.Bugün hiç boş günü olmayan TÜBİTAK Marmara iki yıldır aktif olarak çalışıyor. Firma geminin bir benzerini de Türkmenistan için tasarladı.